astegos-poy-toy-chamogelase-i-tychi-kai-egine-ploysios-proslamvanei-mono-astegoys-kai-anthropoys-me-anapiries-63765
13:59

Άστεγος που του χαμογέλασε η τύχη και έγινε πλούσιος, προσλαμβάνει μόνο αστέγους και ανθρώπους με αναπηρίες

13:59
Newsroom

Άστεγος που πλούτισε: Στην ηλικία των είκοσι ετών, ο Drew Goodball, κατάφερε να πραγματοποιήσει το όνειρό του, παίζοντας δίπλα σε Μπραντ Πιτ και Χιου Γκαρντ. Όμως, μία κριτική για τις υποκριτικές ικανότητές του, τον διέλυσε ψυχολογικά. «Διέλυσε την αυτοπεποίθησή μου. Δεν το θέλω πια όλο αυτό, δεν θέλω να το κάνω άλλο. Και έτσι σταμάτησα». είχε δηλώσει στη βρετανική ιστοσελίδα IBTimes.

Advertisement

Ο ίδιος δεν ήθελε να πει την αλήθεια στους γονείς του, αναφέροντας πως «Ήταν μεγάλη υπόθεση για μένα να μην μπορώ να λέω ότι εργάζομαι. Δεν ήθελα να αντικρίσω τους γονείς μου. Όταν είχα φύγει από το σπίτι ήμουν η μεγάλη ελπίδα τους. Δεν ήθελα να έρθω αντιμέτωπος με την αγανάκτηση που θα μου δημιουργούσε η επιστροφή στο σπίτι με την ουρά στα σκέλια. Και κάπως έτσι σταμάτησα να πληρώνω το νοίκι».

Advertisement

Έτσι, τη δεκαετία του ’90 έζησε ως άστεγος για έξι μήνες. Ο Drew κάθε μέρα ζητιάνευε για φαγητό, ενώ ξυλοκοπήθηκε από μεθυσμένους και άστεγους. Ο ίδιος κοιμόταν σε χαρτόνια έξω από το London Academy of Performing Arts.

Advertisement

«Ήταν τόσο παράξενο να ξυπνάς δίπλα σε κάποιον που φορούσε το κουστούμι του Ερρίκου VIII. Αν αργούσα να ξυπνήσω το πρωί και ερχόταν κόσμος έπρεπε να κρυφτώ και να εμφανιστώ ξανά όταν όλοι είχαν φύγει. Όταν ζεις στο δρόμο έχεις ατελείωτες ώρες που δεν κάνεις τίποτα. Ποιος είμαι; Τι κάνω; Αυτές οι ερωτήσεις με είχαν οδηγήσει στην κατάθλιψη», είχε πει.

Αληθινή ιστορία – Άστεγος που πλούτισε: Δημιουργία επιχείρησης

Ένας περαστικός του πρότεινε να ξεκινήσει να γυαλίζει παπούτσια. Μετά από έξι μήνες, κάνοντας αυτή τη δουλειά, που τον συμβούλεψε κάποιος, ένας πελάτης του, του ζήτησε να δουλέψει στο γραφείο του. Πλέον, γυάλιζε τα παπούτσια των εργαζομένων του γραφείου. Έπειτα, πήγαινε σε τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για να περιποιείται τους άνδρες.

Advertisement

Το πελατολόγιο μεγάλωνε, το ίδιο και τα έσοδά του. Έτσι, το 2012 έφτιαξε την επιχείρηση «Sunshine Shoeshine».

Αληθινή ιστορία – Άστεγος που πλούτισε: Πρόσληψη ανέργων και ατόμων με ειδικές ανάγκες

Η επέκταση του «Sunshine Shoeshine» επεκτεινόταν και σήμερα συνεργάζεται, με σημαντικές επιχειρήσεις σε ολόκληρο το Λονδίνο, οι οποίες θεωρούν απαραίτητο το γυάλισμα των παπουτσιών των στελεχών τους. Τα ετήσια κέρδη ξεπερνούν τις 250.000 ευρώ.

Advertisement

Όσον αφορά τη στελέχωση του «Sunshine Shoeshine» γίνεται κυρίως με άστεγους και άτομα με ειδικές ανάγκες.

«Δεν υπάρχει μαγικό κουμπί να το πατήσεις και να εξαφανίσεις το θέμα των αστέγων. Θα υπάρχει πάντα. Αλλά αν δώσεις σε κάποιον λίγο από το χρόνο σου, του μιλήσεις, μπορείς να βρεις μια λύση» αναφέρει στο Reuters.

Ο ίδιος έχει προχωρήσει σε σαράντα προσλήψεις ανέργων και ατόμων με ειδικές ανάγκες. Ο 45χρονος Alan Walton είχε τεράστια προβλήματα. Πλέον, αναφέρει στο BBC για το αφεντικό του «Μου έχει δώσει ένα σκοπό, μου δίνει αυτοπεποίθηση. Με έχει κάνει να νιώθω άνθρωπος. Έχοντας δουλειά και προϋπηρεσία νιώθω ότι έχω μέλλον, που δεν είχα πριν. Αν δεν έχεις προϋπηρεσία και προσόντα οι εργοδότες δεν βλέπουν τίποτα σε σένα. Και αυτό μου το έδωσε το Sunshine» λέει στο BBC.

Το μήνυμα του Drew Goodball, ο οποίος ήταν κάποτε άστεγος, αναφέρει «Μην το παίρνετε τόσο σοβαρά. Σίγουρα είναι μια δύσκολη κατάσταση αλλά αν την αντιμετωπίσετε σαν παιχνίδι, ξαφνικά τα πράγματα γίνονται ευκολότερα. Ακόμα φοβάμαι ότι αύριο μπορεί να χάσω τα πάντα, όλα είναι πιθανά. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα στο οπλοστάσιό σου είναι να είσαι ταπεινός και να λες θα χαρώ όσα έχω τώρα».