den-antexe-o-andras-ston-opoio-eiche-metamoscheythei-kardia-choiroy-pethane-dyo-mines-meta-64373
08:41

Δεν άντεξε ο άνδρας στον οποίο είχε μεταμοσχευθεί καρδιά χοίρου, πέθανε δύο μήνες μετά

08:41
Νίκη Μουλά

Ο Ντέιβιντ Μπένετ, ο πρώτος ασθενής στον κόσμο στον οποίο είχε μεταμοσχευθεί καρδιά χοίρου, “έφυγε” από τη ζωή, δύο μήνες μετά την εγχείρησή του.

Όπως ανακοίνωσε το νοσοκομείο του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, στο οποίο νοσηλευόταν, ο 57χρονος πέθανε την Τρίτη, αφότου η κατάσταση της υγείας του «είχε αρχίσει να επιδεινώνεται πριν από μερικές ημέρες. Όταν κατέστη σαφές ότι δεν επρόκειτο να αναρρώσει, του παρασχέθηκε ανακουφιστική φροντίδα».

Advertisement

Η εγχείρηση, που πραγματοποιήθηκε στις 7 Ιανουαρίου, είχε δημιουργήσει μεγάλες ελπίδες, καθώς τέτοια ξενομοσχεύματα – από ζώο σε άνθρωπο – θα μπορούσαν ενδεχομένως να επιτρέψουν να αντιμετωπιστεί η έλλειψη δωρεών οργάνων.

Advertisement

Advertisement

«Η καρδιά λειτούργησε πολύ καλά για αρκετές εβδομάδες, χωρίς καμιά ένδειξη απόρριψης. Μετά την εγχείρηση, ο ασθενής μπόρεσε να περάσει χρόνο με την οικογένειά του και να συμμετάσχει σε δραστηριότητες φυσικοθεραπείας για να τον βοηθήσουν να ανακτήσει δυνάμεις», δήλωσε το νοσοκομείο.

Συνεπώς, οι ερευνητές θεωρούν συνεπώς την εμπειρία ως επιτυχία.

Advertisement

«Αποσπάσαμε πολύτιμες πληροφορίες και μάθαμε ότι η καρδιά ενός γενετικά τροποποιημένου χοίρου μπορεί να λειτουργήσει σωστά μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό», υπογράμμισε ο Μοχάμεντ Μοχιούντιν, ο επιστημονικός διευθυντής του προγράμματος ξενομεταμοσχεύσεων του νοσοκομείου αυτού και πρόσθεσε «παραμένουμε αισιόδοξοι και προβλέπουμε να συνεχίσουμε το έργο μας σε μελλοντικές κλινικές δοκιμές».

Ο χοίρος από τον οποίον προέρχεται η καρδιά που μεταμοσχεύθηκε είχε τροποποιηθεί γενετικά, για να αποφευχθεί μια άμεση απόρριψη, η οποία πράγματι δεν έγινε.

Advertisement

Καταδικασμένος χωρίς την καρδιά χοίρου ο Ντέιβιντ Μπένετ

Χωρίς αυτό το μόσχευμα, ο Ντέιβιντ Μπένετ ήταν καταδικασμένος και όπως είχε δηλώσει την παραμονή της εγχείρησής του «ή θάνατος ή αυτή η μεταμόσχευση. Θέλω να ζήσω».

Όπως επεσήμανε ο γιος του, Ντέιβιντ Μπένετ ο νεότερος, «μέχρι το τέλος, ο πατέρας μου ήθελε να συνεχίσει να αγωνίζεται για να ζήσει και να περάσει περισσότερο χρόνο με την οικογένειά του. Μπορέσαμε να περάσουμε πολύτιμες εβδομάδες μαζί όταν συνερχόταν από την εγχείρησή του, εβδομάδες που δεν θα μπορούσαμε να έχουμε χωρίς αυτήν τη θαυματουργή προσπάθεια».

Ο Μπένετ ήταν σε θέση να επικοινωνεί με την οικογένειά του τις τελευταίες ώρες της ζωής του, ανακοίνωσε το νοσοκομείο.

“Για τον Μπένετ η διαδικασία της μεταμόσχευσης ήταν η τελευταία του επιλογή. Πριν δώσει τη συγκατάθεσή του για να λάβει το μόσχευμα, ο Μπένετ είχε ενημερωθεί πλήρως για τους κινδύνους της διαδικασίας, καθώς και ότι η διαδικασία ήταν πειραματική με άγνωστους κινδύνους και οφέλη”, ανακοίνωσε το νοσοκομείο.

Στις 31 Δεκεμβρίου, η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έδωσε επείγουσα άδεια για την εγχείρηση αυτή με την ελπίδα να σωθεί η ζωή του ασθενή.