dramatiko-minyma-oykranoy-proedroy-fovamai-i-dysi-mas-afise-monoys-den-xero-an-tha-parameino-zontanos-68964
10:02

Δραματικό μήνυμα Ουκρανού Προέδρου: «Φοβάμαι, η Δύση μας άφησε μόνους δεν ξέρω αν θα παραμείνω ζωντανός»

10:02
Newsroom

Στο μένος των ημερών ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέδωσε επίσημο μήνυμα ζητώντας τη βοήθεια του ΝΑΤΟ έναντι της Ρωσίας.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με νέο του μήνυμα προς τον ουκρανικό λαό, εξέφρασε την πρόθεσή του να συζητήσει με τη Ρωσία τη λήξη του πολέμου ακόμη και με τους όρους τη δεύτερης, δηλώνοντας απογοητευμένος από την αντίδραση της Δύσης, «η οποία μας άφησε μόνους μας».

Advertisement

«Κανείς δεν πολεμά στο πλευρό μας. Άφησαν την Ουκρανία μόνη της να αντιμετωπίσει τη Ρωσία. Τους ρωτάω, ‘είστε μαζί μας’; Λένε ότι είναι μαζί μας, αλλά δεν είναι έτοιμοι να μας πάρουν στο ΝΑΤΟ. Όλοι τους φοβούνται» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Advertisement

Νωρίτερα, ο κ. Ζελένσκι, υπέγραψε διάταγμα το οποίο προβλέπει γενική επιστράτευση του πληθυσμού ώστε να αντιμετωπίσει την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων.

Advertisement

Ζελένσκι: Επίσημο διάταγμα γενικής επιστράτευσης

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το διάταγμα που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας, η επιστράτευση έχει ισχύ 90 ημερών.

«Αναφορικά με τη στρατιωτική επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας και για να διασφαλιστεί η άμυνα του κράτους, η διατήρηση της ετοιμότητας μάχης και κινητοποίησης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και άλλων στρατιωτικών σχηματισμών, βάσει της πρότασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανίας, διατάσσω την κήρυξη γενικής επιστράτευσης», αναφέρει χαρακτηριστικά το προεδρικό διάταγμα.

Εξάλλου, ο ουκρανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι από την έναρξη της ρωσικής εισβολής έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 137 συμπολίτες του και χαρακτήρισε τους πεσόντες «ήρωες» σε διάγγελμά του που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας.

Advertisement

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι άλλοι 136 Ουκρανοί τραυματίστηκαν στις μάχες.

Ο Ζελένσκι, εξέφρασε την πρόθεσή του να παραμείνει στο Κίεβο παρά το ότι ο ρωσικός στρατός βρίσκεται μια ανάσα πριν εισβάλει στην πόλη. «Θα παραμείνω στην κυβερνητική κατοικία στο Κίεβο μαζί με άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, ο εχθρός έχει θέσει εμένα ως υπ’ αριθμό ένα στόχο και την οικογένειά μου ως υπ’ αριθμό 2».

Η πλευρά της Ρωσίας

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες ώρες, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίρτι Πεσκόφ, δήλωσε πως η Μόσχα είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί τους «όρους παράδοσης» της Ουκρανίας, ενώ δημοσιοποίησε τους δύο όρους που θέτει ο Πούτιν.

Συγκεκριμένα, ο Βλάντιμιρ Πούτιν έθεσε δύο όρους, οι οποίοι θα επιτρέψουν την «επίτευξη της αποστρατιωτικοποίησης και αποναζιστικοποίησης της Ουκρανίας και την εξάλειψη αυτού που η Ρωσία θεωρεί απειλή για την ασφάλεια του κράτους και του λαού της», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Advertisement

«Ο πρόεδρος διατύπωσε το όραμά του για το τι θα περιμέναμε από την Ουκρανία προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα της “κόκκινης γραμμής”. Αυτό είναι το ουδέτερο καθεστώς και αυτό είναι η άρνηση ανάπτυξης όπλων», υπογράμμισε ο Πεσκόφ.

Επικοινωνία Ουκρανίας- Αυστρίας

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αυστριακό καγκελάριο, Καρλ Νεχάμερ, σχετικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δηλώνοντας ότι φοβάται για τη ζωή του.

«Φοβάμαι για τη ζωή μου αλλά και για την τύχη της χώρας μου». Αυτά φέρεται να ανέφερε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στον καγκελάριο της Αυστρίας, Καρλ Νεχάμερ, στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαν με την εισβολή των Ρώσων.

«Είχαμε μία δραματική τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι», είπε χαρακτηριστικά ο Καρλ Νεχάμερ.

«Υπάρχουν πολλοί τραυματίες και νεκροί» ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος και ζήτησε τη βοήθεια της Ευρώπης αλλά και της διεθνούς κοινότητας. «Η κατάσταση στην Ουκρανία είναι «άκρως δραματική… Η Αυστρία καταδικάζει σθεναρά τις ενέργειες της Ρωσίας και υποστηρίζει τις σκληρές κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης», κατέληξε ο Καρλ Νεχάμερ.

«Οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής προσπαθούν να καταλάβουν το [πυρηνικό εργοστάσιο] του Τσερνόμπιλ. Οι υπερασπιστές μας θυσιάζουν τις ζωές τους για να μην επαναληφθεί η τραγωδία του 1986», έγραψε ο Ζελένσκι, στο Twitter, ενώ συμπλήρωσε: «Πρόκειται για κήρυξη πολέμου εναντίον ολόκληρης της Ευρώπης».