foytoyristikes-pyles-enonoyn-ti-lithoyania-me-tin-polonia-se-pragmatiko-chrono-76886
22:25

Φουτουριστικές «πύλες» ενώνουν τη Λιθουανία με την Πολωνία σε πραγματικό χρόνο

22:25
Newsroom

Η κοινωνία εξελίσσεται και έχουμε προχωρήσει πολύ από τη σκλαβιά και την έλλειψη δικαιώματος ψήφου των γυναικών. Αλλά έχουμε ακόμη περιθώρια βελτίωσης: να σταματήσουμε να κάνουμε διακρίσεις εναντίον ανθρώπων που είναι διαφορετικοί, να δεχτούμε ανθρώπους που σκέφτονται, ντύνονται, μιλούν διαφορετικά από εμάς.

Το χάσμα μεταξύ των ανθρώπων είναι ένα πρόβλημα τόσο παλιό όσο και η Γη, αλλά χρειάζεται σύγχρονες λύσεις. Το Διαδίκτυο είναι πλέον στραμμένο σε μια φουτουριστική «πύλη» που άνοιξε σε δύο ευρωπαϊκές πόλεις, το Βίλνιους και το Λούμπλιν, η οποία δημιουργήθηκε για να ελαχιστοποιήσει την απόσταση μεταξύ τους. Δεν είναι μόνο το νόημα πίσω από αυτό το εκπληκτικό έργο, αλλά φαίνεται επίσης τόσο κούλ και φουτουριστικό.

Advertisement

φουτουριστική «πύλη»

Η πόλη του Βίλνιους στη Λιθουανία και η πόλη του Λούμπλιν στην Πολωνία συνδέονται τώρα μεταξύ τους με μια φουτουριστική «πύλη» στην οποία μπορούν να δουν η μία την άλλην

Advertisement

φουτουριστική «πύλη» ενώνει μεταξύ τους Ευρωπαϊκές χώρες

Advertisement

Η φουτουριστική «πύλη» έχει κυκλικό σχήμα που συμβολίζει τον τροχό του χρόνου, και στην επιστημονική φαντασία, αντιπροσωπεύει τον χώρο και τον χρόνο, ο οποίος συνδέεται με τον κύκλο της πύλη. Αυτή η εικονική γέφυρα μεταξύ της πρωτεύουσας της Λιθουανίας, του Βίλνιους, και μιας από τις πιο ιστορικές πόλεις της Πολωνίας, το Λούμπλιν, είναι η πρώτη του είδους του. Στο Βίλνιους, η πύλη βρίσκεται δίπλα στο σιδηροδρομικό σταθμό του Βίλνιους. Εν τω μεταξύ, στο Λούμπλιν, βρίσκεται ί στο Plac Litewski.

Αυτές οι 2 πόλεις έχουν ιστορική σύνδεση καθώς η Ένωση του Λούμπλιν υπογράφηκε την 1η Ιουλίου 1569 μεταξύ της Πολωνίας και της Λιθουανίας στην ίδια την πόλη. Αυτή η ένωση δημιούργησε ένα ενιαίο κράτος, την Πολωνική-Λιθουανική Κοινοπολιτεία, μια από τις μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης εκείνης της εποχής. Το Bored Panda ήρθε σε επαφή με την ομάδα της PORTAL και ρώτησε αν ήταν προγραμματισμένο. Προφανώς, ήταν μια απροσδόκητη σύμπτωση. Έφταναν σε διάφορες πόλεις του εξωτερικού που θα συνεργάζονταν για αυτό το έργο και οι περιστάσεις οδήγησαν την πόλη να είναι το Λούμπλιν. Είναι πραγματικά συμβολικό ότι αυτές οι δύο πόλεις είναι εκείνες που διαδίδουν το μήνυμα πίσω από το έργο, το οποίο είναι η ένωση και όχι ο διαχωρισμός.

φουτουριστική «πύλη»

Advertisement

Αυτός ο κύκλος με μια οθόνη που μοιάζει με μια πύλη σε μια άλλη διάσταση, σας επιτρέπει  να βλέπετε άτομα στην άλλη πόλη και να τους χαιρετάτε.

φουτουριστική «πύλη»

Οι «πύλες» διαθέτουν και οθόνες και κάμερα για να μεταδίδουν ζωντανά την άλλη πόλη. Η προβολή που βλέπετε στην οθόνη είναι παρόμοια με εκείνη που βλέπουν οι αστροναύτες όταν κοιτάζουν έξω από τον κόσμο.

Ονομάζεται «φαινόμενο επισκόπησης» και οι αστροναύτες τη βιώνουν όταν βλέπουν τη Γη από διάστημα, τόσο μικρή, τόσο εύθραυστη σε αυτόν τον μεγάλο κόσμο.

Advertisement

Η Hazzaa Ali Almansoori, το πρώτο άτομο από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στο διάστημα, δήλωσε: «Είναι εκπληκτικό το πώς ο χώρος τους ενώνει όλους. Ανεξάρτητα από τη χώρα καταγωγής, τη θρησκεία ή το υπόβαθρο του καθένα, τους ενώνει όλους… Ο στόχος μας είναι ένας: είναι για την ανθρωπότητα.»

Η φουτουριστική «πύλη» προς το παρόν είναι σιωπηλή καθώς θα ήταν τεχνικά δύσκολο να έχουμε ήχο 24/7, ωστόσο, είναι κάτι εφικτό και θα γίνει για ειδικές εκδηλώσεις και περιστάσεις.

Παρόλα αυτά, οι δημιουργοί του έργου πιστεύουν ότι οι άνθρωποι θα βρουν έναν τρόπο επικοινωνίας. Παρατήρησαν ότι οι άνθρωποι χαιρετιούνται, στέλνουν φιλιά ή κάνουν pushups, έτσι συνεχίζουν να συμμετέχουν.

Η ομάδα μας είπε ότι «φαίνεται με φυσικά μέτρα όπως το PORTAL τα εσωτερικά ψυχολογικά εμπόδια να εξαφανίζονται και οι άνθρωποι δραστηριοποιούνται μπροστά από την πύλη με ενθουσιασμό και είναι φιλικοί μεταξύ τους. Οι περισσότεροι από αυτούς δε χρειάζονται ενθάρρυνση και να προσεγγίσουν την πύλη με περιέργεια ή ίσως απλά επιθυμούν την ανθρώπινη σύνδεση κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας.» Πιστεύουν ότι η έναρξη μιας συνομιλίας με άγνωστους στο δρόμο θα δημιουργούσε δυσκολίες και φαίνεται ότι η πύλη κάνει τους ανθρώπους πιο χαλαρούς.

Το μήνυμα πίσω από το έργο του PORTAL για τη φουτουριστική «πύλη»  είναι να κάνει τους ανθρώπους να ξεχάσουν την απόσταση και τις μεταξύ τους διαφορές και να δουν τον πλανήτη μας ενωμένο

Ο κύριος σκοπός του έργου είναι να συνδέσει τα άτομα μεταξύ τους. Στην επίσημη ιστοσελίδα, λένε «Περιτριγυρίζοντας τους εαυτούς μας μόνο με όσους βρίσκονται κοντά και μιλούν την ίδια γλώσσα με εμάς μας κάνει να αισθανόμαστε άνετα και μας δίνει μια αίσθηση σταθερότητας. Περιορίζει επίσης την παγκόσμια προοπτική στον στενό εσωτερικό κύκλο μας. Σιγά σιγά γίνεται ένας τέλειος χώρος για να ξυπνήσει ανασφάλειες έναντι εκείνων που βρίσκονται εκτός του κύκλου μας και αποτελεί μια τέλεια δικαιολογία για να είναι απρόσεκτοι με τον κόσμο που τους ανήκει. Κάθε μέρα υπάρχει όλο και λιγότερος χώρος για διάλογο, συναίσθηση και συμπόνια, για να αισθανόμαστε και να είμαστε ενωμένοι στο σπίτι μας – ένα μικροσκοπικό διαστημόπλοιο που η Γη αποσυνθέτει γρήγορα λόγω του ότι αυτοί είναι πάρα πολλοί και εμείς πολλοί λίγοι. Είναι τόσο εύκολο να πιστέψουμε ότι είμαστε ο καθένας ένα κύμα και να ξεχάσουμε ότι όλοι μαζί είμαστε επίσης ο ωκεανός. Ας ξεπεράσουμε αυτήν την αίσθηση του χωρισμού και ας γίνουμε πρωτοπόροι στην ενότητα. »

Φαίνεται σχεδόν ότι καλωσορίζουμε τους εξωγήινους στη Γη, αλλά μερικές φορές αντιμετωπίζουμε ανθρώπους σαν να μην είναι από αυτόν τον πλανήτη και δεν αξίζει να βρίσκονται εδώ. Το άτομο πίσω από αυτή την ιδέα, είναι ο Benediktas Gylys, ο οποίος λέει ότι πολλές από τις δυνητικά θανατηφόρες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, όπως η πόλωση και η κλιματική αλλαγή, προκαλείται από την έλλειψη κατανόησης προς τους άλλους και του κόσμου γενικά. Έτσι, η PORTAL μέσα από τη φουτουριστική «πύλη» έχει στόχο να ενώσει τους ανθρώπους και προσκαλεί να ξεπεράσουμε την ψευδαίσθηση της διαίρεσης που δημιουργήσαμε.

Αυτή η κουλ ιδέα κοινοποιήθηκε στο Reddit και η ανάρτηση έλαβε 140k likes σε λιγότερο από 24 ώρες

Αν και δεν είναι μια πύλη σας αυτές που βλέπουμε στις ταινίες ή διαβάζουμε στα βιβλία, εξακολουθεί να είναι ό,τι πιο κοντινό υπάρχει στην τηλεμεταφορά και είναι τόσο ωραίο που μπορείτε να επικοινωνείτε μόνο με τυχαία άτομα στο δρόμο που βρίσκονται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά.

Ας επιστρέψουμε στην προσοχή των redditors καθώς η ανάρτηση για τη φουτουριστική «πύλη» είχε 140k θετικές ψήφους σε λιγότερο από μια ημέρα. Οι άνθρωποι αστειεύονταν για το Stargate λέγοντας ότι αν το διασχίσεις, καταλήγεις στην Πολωνία. Φαίνεται σε όλους αρέσει αυτή η ιδέα, αλλά άλλοι λένε ότι έχει κάτι παρόμοιο έγινε στις χώρες τους, αλλά δεν κράτησε για πολύ επειδή οι άνθρωποι άρχισαν να κάνουν κατάχρηση της πύλης.

Φουτουριστική «πύλη» : Όλες οι λεπτομέρειες για την κατασκευή της

Το έργο είχε τις προκλήσεις του, «Πρώτον, ήταν μια πρόκληση να συντάξει ένα σχέδιο για το PORTAL που είναι ελάχιστο και απλό αλλά ικανό να χωρέσει όλα τα πολύπλοκα ηλεκτρονικά μέσα και να αποτρέψει βανδαλισμούς και αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.» Στη συνέχεια, ο σχεδιασμός έπρεπε να υλοποιηθεί και μετά από πολλές δοκιμές, επιλέχθηκε να χρησιμοποιηθεί «σκυρόδεμα, ανοξείδωτο ατσάλι και σκληρυμένο γυαλί για την κατασκευή αυτών των δύο πυλών που ζυγίζουν 11 τόνους και έχουν πλάτος 3 μέτρα.»

Όλα καρποφόρησαν επειδή οι άνθρωποι στο Κέντρο Δημιουργικότητας & Καινοτομίας του Τεχνικού Πανεπιστημίου Βίλνιους Γκετιμίνας “LinkMenų fabrikas” ήταν αρκετά τρελοί για να πιστέψουν στην ιδέα και κατάφεραν να την υλοποιήσουν.

Ο εγκέφαλος πίσω από το έργο είναι ο Benediktas Gylys και αποκαλύπτει ότι χρειάστηκαν 5 χρόνια για να υλοποιηθεί η ιδέα του.

Το έργο ολοκληρώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, την ώρα που ακόμη και τα εγχώρια ταξίδια μπορεί να έχουν περιορισμούς, οπότε ένα ταξίδι στο εξωτερικό είναι σχεδόν αδύνατο. Οι δημιουργοί του Vilnius Tech εργάστηκαν για την πύλη για 5 χρόνια και τώρα ήταν η καλύτερη στιγμή για να την παρουσιάσουν δημόσια, επειδή όλοι είναι τόσο απομονωμένοι και λαχταρούν μια μικρή γεύση από κάτι καινούργιο και διαφορετικό.

Υπάρχουν σχέδια για άνοιγμα περισσότερων από αυτές τις πύλες σε διάφορες πόλεις του κόσμου που θα συνδέσουν περισσότερα άτομα μεταξύ τους.

Η πύλη μεταξύ Βίλνιους και Λούμπλιν είναι η πρώτη στον κόσμο, αλλά δεν θα είναι η τελευταία. Οι δημιουργοί του έργου ελπίζουν ότι θα συνδέσουν δεκάδες πόλεις σε όλο τον κόσμο και δύο νέες έχουν ήδη προγραμματιστεί να ανοίξουν σύντομα: μία στο Ρέικιαβικ, την Ισλανδία και μια άλλη στο Λονδίνο, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ομάδα αποκάλυψε ότι το Ρέικιαβικ επιλέχθηκε λόγω της πολύ σημαντικής ιστορικής αφήγησης που τη συνδέει με τη Λιθουανία: Η Ισλανδία ήταν η πρώτη που αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Λιθουανίας το 1991 και οι Λιθουανοί είναι ευγνώμονες για αυτήν και θέλουν να συνεχίσουν τη συνεργασία μεταξύ των χωρών. Επίσης, επειδή το Ρέικιαβικ έρχεται σε αντίθεση με το Βίλνιους.

Το Λονδίνο είναι σημαντικό για αυτούς επειδή ξεκινούν μια φιλία παίρνοντας άλλη διεθνή πρωτοβουλία.

φουτουριστική «πύλη»

Τώρα το Βίλνιους θα συνδέεται με τη Λούμπλιν μέσα από την φουτουριστική «πύλη»  μέχρι τον Αύγουστο. Τότε θα αλλάξει σε άλλη πόλη. Οι δημιουργοί του έργου πιστεύουν ότι είναι πιθανό στο μέλλον οι πύλες να αλλάζουν πόλεις κάθε 10 λεπτά περίπου επειδή είναι ανοιχτές σε όλους όσους θέλουν να συμμετάσχουν.

Αν και οι πόλεις θα έχουν περιορισμένο χρόνο σύνδεσης, το έργο δεν έχει χρονικό όριο, «το έργο θα διαρκέσει μέχρι την καταστροφή του πλανήτη ή το τέλος των προβλημάτων που προκαλούνται από τις διαφορές μεταξύ των ανθρώπων».

Τι πιστεύετε για την ιδέα με την φουτουριστική «πύλη»; Θα θέλατε να δείτε μια τέτοια «πύλη» στην πόλη σας; Πείτε μας την γνώμη σας σχετικά με αυτό το έργο στα σχόλια.

Πάνω από 2 χιλιάδες άτομα μοιράστηκαν τις αντιδράσεις τους σε αυτήν την «πύλη» στο Reddit και οι περισσότεροι πίστευαν ότι ήταν μια ωραία ιδέα.

«Είναι άγαλμα ή απλά μία γιγαντιαία βιντεοκλήση μέσω skype/zoom;»

«Καλλιτέχνης:  Αυτή θα είναι η γέφυρα της κοινωνίας και του πολιτισμού

Άνθρωποι: Ας την χρησιμοποιήσουμε για χορό στο tiktok.»

«Wow αυτό παίζει να είναι ό,τι πιο ενδιαφέρον είδα σήμερα»