mathima-anthropias-daskaloi-evalan-foystes-gia-na-stirixoyn-mathiti-poy-ypesti-omofoviko-mpoylingk-76874
22:35

Μάθημα ανθρωπιάς: Δάσκαλοι έβαλαν φούστες για να στηρίξουν μαθητή που υπέστη ομοφοβικό μπούλινγκ

22:35
Newsroom

Αυτό θα πει σωστή εκπαίδευση. Καθηγητές στην Ισπανία στέκονται στο πλευρό ενός μαθητή που αποβλήθηκε πέρυσι επειδή φορούσε φούστα στην τάξη πηγαίνοντας στις δουλειές τους με παρόμοιες φούστες. Οι δάσκαλοι με φούστες παίρνουν μέρος στο κίνημα «Τα ρούχα δεν έχουν φύλο» (#laropanotienegenero) που στοχεύει να βάλει ένα τέλος στα στερεοτυπικά πρότυπα και τις διακρίσεις μεταξύ των δύο φύλων στην ευρωπαϊκή χώρα.

Το κίνημα ήταν στο αποκορύφωμά του στα τέλη Οκτωβρίου και στις αρχές Νοεμβρίου του 2020, αλλά πολύ πρόσφατα έχει αποκτήσει πολλή νέα προσοχή τόσο στην πραγματική ζωή όσο και στο διαδίκτυο και στα μέσα ενημέρωσης, καθώς όλο και περισσότεροι άνδρες δάσκαλοι συμμετείχαν στη διαμαρτυρία.

Advertisement

Στις αρχές Μαΐου 2021, ο 37χρονος Manuel Ortega και ο 36χρονος Borja Velázquez άρχισαν να έρχονται στην τάξη ντυμένοι με φούστες, ως απάντηση σε μια πρόσφατη περίπτωση εκφοβισμού στο δημοτικό σχολείο Virgen de Sacedon στο Βαγιαδολίδ όπου εργάζονται. . Σε αυτήν τη συγκεκριμένη περίπτωση, ένα αγόρι υπέστει bullying επειδή φορούσε μια μπλούζα με anime, έπρεπε να υποστεί ομοφοβικές βρισιές και έβγαλε το ρούχο.

Ο δάσκαλος Borja Velázquez, μαζί με τον συνάδελφό του Manuel Ortega, αναβίωσε το κίνημα «Τα ρούχα δεν έχουν φύλο» μετά από ένα πρόσφατο περιστατικό

Advertisement

Δάσκαλοι με φούστες στην Ισπανία

Advertisement

Και οι δύο δάσκαλοι με φούστες αποφάσισαν να πάνε με αυτήν την αμφίεση στην τάξη και να διδάξουν στους μαθητές τους σχετικά με την ανοχή αφού ένας μαθητής στο σχολείο τους εκφοβίστηκε για τα ρούχα που φορούσε.

Δάσκαλοι με φούστες για να διαμαρτυρηθούν

Ο Ortega (αριστερά) και ο Velázquez (δεξιά) μάχονται ενάντια στα στερεότυπα του φύλου. Είναι μόνο δύο δάσκαλοι με φούστες, από τους πολλούς που υπάρχουν στην Ισπανία.

Advertisement

Δάσκαλοι με φούστες στο σχολείο

Φυσικά, οι Ortega και Velázquez ήταν εξοργισμένοι με τον εκφοβισμό που συνέβαινε στο σχολείο τους και αποφάσισαν να συμμετάσχουν στο κίνημα «Τα ρούχα δεν έχουν φύλο» προκειμένου να προωθήσουν την ανοχή, τον σεβασμό και τη διαφορετικότητα στην κοινωνία.

Και οι δύο εκπαιδευτικοί διδάσκουν τους μαθητές τους για το πώς να σπάσουν τις προκαταλήψεις που μπορεί να έχουν μάθει από τους γονείς τους στο σπίτι. Σύμφωνα με τον Velázquez, ο οποίος μίλησε με τον El Pais, την πιο πολυδιαβασμένη διαδικτυακή εφημερίδα στην Ισπανία, οι δάσκαλοι με φούστες θέλουν να μάθουν στα παιδιά ότι οι λέξεις βλάπτουν και ότι υπήρχε ανάγκη για αλλαγή.

Μερικά από τα πράγματα που δίδαξαν στους μαθητές τους περιλαμβάνουν ότι είναι εντάξει για τα αγόρια να είναι στην κουζίνα ή να έχουν μακριά μαλλιά, ενώ είναι επίσης πολύ καλό για τα κορίτσια να αγαπούν το ποδόσφαιρο και να έχουν κοντά μαλλιά.

Advertisement

Ο Jose Piñas ήταν ένας από τους πρώτους δασκάλους που έδειξαν την αλληλεγγύη τους εν ώρα εργασίας το φθινόπωρο του 2020, αφού ένας μαθητής του απελάθηκε επειδή φορούσε φούστα.

Δάσκαλοι με φούστες με φούστες

Ο Mikel Gómez, ο οποίος απελάθηκε επειδή φορούσε φούστα, μοιράστηκε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το τι συνέβη σε ένα viral βίντεο στο TikTok

«Τα ρούχα δεν έχουν φύλο»

Δάσκαλοι με φούστες : Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρο το βίντεο εδώ για το πώς ξεκίνησε η  όλη ιστορία

@mikelgmzNo me daba tiempo a contarlo todo☠️#parati♬ original sound – Mikel Gómez

Και εδώ είναι μια μετάφραση αυτού που λέει ο μαθητής, σε περίπτωση που δε μιλάτε ισπανικά

«Σήμερα ένιωσα ότι ήθελα να πάω σχολείο φορώντας φούστα και ρώτησα τη φίλη μου αν είχε κάποια επειδή ήθελα να πάω σχολείο με φούστα. Αυτό είναι όλο.Εκτός από αυτό είδα ένα φεμινιστικό κίνημα στο εξωτερικό που τα αγόρια φορούσαν φούστες και ήθελα να το κάνω και εγώ το ίδιο»

«Ζω στη Βόρεια Ισπανία, που σημαίνει ότι κάνει κρύο, οπότε, φορούσα και ένα μαύρο παντελόνι κάτω από τη φούστα. Οπότε όταν πήγα στην τάξη συνειδητοποίησα ότι ζεσταινόμουν πολύ και αποφάσισα να βγάλω το παντελόνι. Και αφού το έβγαλα φορούσα μια φούστα και ένα μαύρο φούτερ, αυτά φορούσα μόνο. Τίποτα άλλο»

«Ήταν μόνο αυτό. Τίποτα περισσότερο. Ήξερα ότι οι συμμαθητές μου θα με κοροϊδέψουν αλλά δε με ενδιαφέρει τι πιστεύουν οι άλλοι για μένα. Ζήτησα και από κάποιες συμμαθήτριές μου να φορέσουν και εκείνες φούστα εκείνη τη μέρα. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι συμμαθητές μου άρχισαν να με σχολιάζουν και να με κοιτάζουν»

«Αργότερα, διέκοψαν το μάθημα των μαθηματικών για να με στείλουν στην ψυχολόγο. Η ψυχολόγος άρχισε να με ρωτά αν αισθάνομαι. Της απάντησα ότι είμαι άντρας και έβγαλα το παντελόνι μου επειδή ζεσταινόμουν και δεν καταλαβαίνω γιατί το κάνουν τόσο θέμα για μένα και όχι για τις συμμαθήτριές μου που επίσης φορούσαν φούστα.»

Όλα ξεκίνησαν στα τέλη του φθινοπώρου του περασμένου έτους όταν ένας μαθητής, ο 15χρονος Mikel Gómez, απελάθηκε από το σχολείο του στο Μπιλμπάο και παραπέμφθηκε σε ψυχολόγους επειδή φορούσε φούστα στην τάξη.

Σύμφωνα με την El Pais, ο Gómez το έκανε για να υποστηρίξει φεμινίστριες και τρανς ανθρώπους και να αντισταθεί στον εκφοβισμό. Αφού του είπε να πάει σε ψυχολόγο, ανέβασε μια ηχογράφηση του εαυτού του που το καταγγέλλει και έκανε εκατοντάδες αγόρια να φορέσουν φούστες σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Στις αρχές Νοεμβρίου, άνδρες μαθητές και δάσκαλοι σε όλη την Ισπανία στάθηκαν στο πλευρό του Gómez και ενάντια στο μίσος για όσους φορούν στερεοτυπικά γυναικεία ρούχα. Το κίνημα ξεκίνησε μια έντονη συζήτηση στην Ισπανία μεταξύ εκπαιδευτικών και γονέων που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Ο Gómez ενέπνευσε πολλούς άλλους μαθητές και δασκάλους να φορούν φούστες και να προωθήσουν την ανοχή

«Τα ρούχα δεν έχουν φύλο»

«Τα ρούχα δεν έχουν φύλο»

«Τα ρούχα δεν έχουν φύλο»

Δάσκαλοι με φούστες: Δείτε πώς έχουν αντιδράσει ορισμένοι χρήστες του διαδικτύου στο κίνημα «Τα ρούχα δεν έχουν φύλο»

«Πόσο ωραία φαίνονται αυτά τα αγόρια!» 

«Συγνώμη Ισπανία. Η Σκωτία σε κέρδισε σε αυτό»