voreia-makedonia-i-merkel-pagonei-tin-entaxi-tis-e-e-95964
22:21

Βόρεια Μακεδονία: Η Μέρκελ παγώνει την ένταξή της Ε.Ε.

22:21
Newsroom

Βόρεια Μακεδονία: “Φρένο” βάζει η Άνγκελα Μέρκελ στις συζητήσεις για την ένταξη του γειτονικού κράτος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παγωμάρα επικρατεί στη Βόρεια Μακεδονία από την είδηση ότι η Άνγκελα Μέρκελ επιθυμεί να μπει φρένο στις συζητήσεις ένταξης του γειτονικού μας κράτους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Advertisement

“Φρένο” της Μέρκελ στη Βόρεια Μακεδονία

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η διάσταση απόψεων διαπιστώνεται μεταξύ των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού σε ό,τι αφορά την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να απαντά αρνητικά στην επιθυμία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων με τις δύο χώρες.

Advertisement

Όπως έγραψε η Sueddeutsche Zeitung και ο οικονομικός ειδησεογραφικός ιστότοπος finanzen.de, η Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας χθες στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Bundestag, κατέστησε σαφές ότι μια σχετική απόφαση για τη Βόρεια Μακεδονία θα μπορούσε να ληφθεί από γερμανικής πλευράς το νωρίτερο τον Οκτώβριο.

Advertisement

Τι δηλώνει ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας

«Λυπούμαι πολύ για το γεγονός ότι η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) απορρίπτει αυτό που είχε υποσχεθεί πριν από έναν χρόνο, να ξεκινήσουν τον Ιούνιο οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία», δηλώνει ο υφυπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Ροτ (SPD) προς τη Sueddeutsche Zeitung και προσθέτει ότι οι δύο χώρες έχουν «κάνει τα μαθήματά τους». Με το βλέμμα «στη δική μας ασφάλεια και στη σταθερότητα της περιοχής είναι απαραίτητο να παραμείνουμε αξιόπιστοι και να στείλουμε θετικά μηνύματα. Όλα τα άλλα θα αποτελούσαν απροσεξία από την άποψη της εξωτερικής πολιτικής, τόνισε ο Γερμανός υφυπουργός.

Έγκριση για το ΝΑΤΟ

Advertisement

Την Πέμπτη (6.6.2019) πάντως, το γερμανικό ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο ενέκρινε, με τις ψήφους όλων των κομμάτων εκτός της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) και της Αριστεράς, το Πρωτόκολλο Εισδοχής της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, υιοθετώντας την εισήγηση της κυβέρνησης, η οποία δήλωσε πεπεισμένη ότι η ένταξη της χώρας «θα συμβάλει στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στον ευρωατλαντικό χώρο».

Η εξέλιξη αυτή φανερώνει ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν πολλές ανατακατάξεις στο πολιτικό σκηνικό, ενώ οι θέσεις των υπόλοιπων Ευρωπαϊκών κρατών δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει.