Enimerotiko.gr
Ευρώπη

Υποχρεωτική η μάσκα σε αεροπλάνα και αεροδρόμια – Όχι στις κενές θέσεις – Η ημερομηνία κλειδί για τις πτήσεις

Αποφάσεις για την επανέναρξη του τουρισμού στην Ευρώπη αναμένεται ν’ ανακοινώσει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με ημερομηνία κλειδί την 15η Ιουνίου.

Επανέναρξη του τουρισμού στην Ευρώπη: Προσεκτική επανέναρξη των ταξιδιών

Σύμφωνα με το Reuters που μεταδίδει τις συγκεκριμένες πληροφορίες, η οδηγία για τις αεροπορικές μεταφορές εντάσσεται στο ευρύτερο πακέτο των συστάσεων που ανακοινώνει σήμερα η Κομισιόν για την σταδιακή άρση των συνοριακών περιορισμών και την προσεκτική επανέναρξη των ταξιδιών για την προώθηση του τουρισμού στην Ευρώπη.

Επανέναρξη του τουρισμού στην Ευρώπη: Να μην υπάρχουν κενές ενδιάμεσες θέσεις στα αεροπλάνα

Υπέρ του να μην υπάρχουν κενά καθίσμστα στα αεροπλάνα είχε ταχθεί η Ελλάδα στο υπόμνημα που έχει καταθέσει ενόψει της σημερινής συνεδρίασης «καθώς οι κενές ενδιάμεσες θέσεις δεν θα συνεισφέρουν οικονομικά ενώ τα οφέλη για την υγεία θα ήταν αμφισβητήσιμα».

Επανέναρξη του τουρισμού στην Ευρώπη: Να ληφθούν υπόψη οι ατομικές ανάγκες των ταξιδιωτών

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η Κομισιόν ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών να λάβουν υπ’ όψιν τις ατομικές ανάγκες, επιτρέποντας στους ανθρώπους να επισκεφθούν συγγενείς και αγαπημένους που ζουν σε διαφορετικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προτείνει, μάλιστα, την παράταση των περιορισμών επί των μη αναγκαίων ταξιδίων εντός της ζώνης Σένγκεν για 30 ημέρες, μέχρι τις 15 Ιουνίου, ημερομηνία που είχε μαρκάρει και η ελληνική πλευρά στο υπόμνημά της.

Όσον αφορά τις εφαρμογές για την ιχνηλάτηση επαφών η ΕΕ φαίνεται να καταλήγει ότι η χρήση τους θα πρέπει να είναι εθελοντική με την σημείωση ότι θα πρέπει επίσης να μπορούν να χρησιμοποιηθούν και διασυνοριακά.

Επανέναρξη του τουρισμού στην Ευρώπη: Η σημερινή μέρα σημαντική για την εξέλιξη του κλάδου

Με σήμανση ως σημαντικής ημέρας για την εξέλιξη του κλάδου του τουρισμού τοποθετούν στις ατζέντες τους την 13η Μαΐου και οι εκπρόσωποι των τουριστικών επιχειρήσεων στην χώρα, με τον Πρόεδρο του ΣΕΤΕ Γιάννη Ρέτσο να δηλώνει χθες ότι «θα έχουμε εικόνα αν το φετινό καλοκαίρι θα έχουμε τουρισμό ή όχι», μέχρι τη σημερινή δύση του ηλίου, τη στιγμή που η κυβέρνηση προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα, δηλαδή και για τη σύναψη διμερών συμφωνιών για την μετακίνηση των τουριστών.

Την Τρίτη το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε την πληροφορία ότι βασική κατεύθυνση των Βρυξελλών θα είναι η ενθάρρυνση των κρατών μελών να ανοίξουν εκ νέου σταδιακά τα εσωτερικά σύνορα «συντονισμένα, χωρίς διακρίσεις και όσο το δυνατόν πιο αρμονικά.

Οι Βρυξέλλες αναμένεται να προτείνουν, επίσης, ότι όταν οι χώρες βρίσκονται σε συγκρίσιμη επιδημιολογική κατάσταση και έχουν λάβει τα ίδια προληπτικά μέτρα, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο. Αν, για παράδειγμα, η Αυστρία ανοίξει τα σύνορά της με τη Γερμανία, πρέπει να πράξει το ίδιο και με την Τσεχία αν αυτή η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση συγκρίσιμη με τη Γερμανία. Ομοίως, όταν μια χώρα ανοίγει τα σύνορά της με μια άλλη, πρέπει να το πράξει για όλους τους κατοίκους αυτής της χώρας, ανεξάρτητα αν έχουν ή όχι την ιθαγένεια.

Επανέναρξη του τουρισμού στην Ευρώπη: Επιστροφή χρημάτων για ακυρωμένα ταξίδια και κρατήσεις διαμονής

Στις συστάσεις της η Επιτροπή αναμένεται να εξετάσει επίσης το ακανθώδες ζήτημα της επιστροφής χρημάτων για ακυρωμένα ταξίδια και κρατήσεις διαμονής. Σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, ο καταναλωτής δικαιούται να ζητήσει επιστροφή χρημάτων, αλλά πολλοί ταξιδιωτικοί πράκτορες και αεροπορικές εταιρείες προτιμούν να προσφέρουν πίστωση στους πελάτες τους.

«Οι μεταφορείς και οι ταξιδιωτικοί πράκτορες πρέπει να ακολουθούν μια κοινή προσέγγιση, προσφέροντας στους επιβάτες και τους ταξιδιώτες μια ελκυστική επιλογή μεταξύ της επιστροφής χρημάτων, σύμφωνα με τα δικαιώματά τους με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ή της αποδοχής κουπονιών», υποδεικνύει το έγγραφο.

Επανέναρξη του τουρισμού στην Ευρώπη: Κουπόνια αντίο για επιστροφή χρημάτων

«Προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι επιβάτες και οι ταξιδιώτες να δεχτούν κουπόνια αντί για επιστροφή χρημάτων, τα κουπόνια πρέπει να προστατεύονται από τυχόν αφερεγγυότητα του εκδότη και να είναι επιστρεπτέα μετά από ένα έτος το μέγιστο», προσθέτει η Επιτροπή.

Αυτές είναι απλές συστάσεις της Κομισιόν, δεδομένου ότι εναπόκειται στις χώρες να αποφασίσουν να άρουν αυτούς τους ελέγχους και τους περιορισμούς που έχουν τεθεί σε εφαρμογή για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Επανέναρξη του τουρισμού στην Ευρώπη: Η θέση της Ελλάδας να επιτραπούν τα ταξίδια ως τις 15 Ιουνίου

Από την πλευρά της, η Ελλάδα έχει υποβάλει τη δική της πρόταση, στην οποία τονίζει ότι «στόχος μας είναι να εργαστούμε για να επιτραπούν ξανά τα ταξίδια μεταξύ των χωρών της ΕΕ έως τις 15 Ιουνίου, όπου είναι δυνατόν».

Επανέναρξη του τουρισμού στην Ευρώπη: Η Αθήνα δεν υποστηρίζει το πλήρες άνοιγμα των συνόρων για οποιονδήποτε

Η Αθήνα θέλει «δίκαιη μεταχείριση» όλων των πιθανών ταξιδιωτών για να αποτρέψει «οποιαδήποτε μεροληπτική στάση σε ό,τι αφορά την υπηκοότητα» στα πρωτόκολλα ταξιδιού. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τον κατακερματισμό της Ενιαίας Αγοράς στην περίπτωση των τουριστικών υπηρεσιών», λέει το έγγραφο, ζητώντας να επιτρέπεται στους ανθρώπους να ταξιδεύουν… και στη συνέχεια να επιστρέφουν γρήγορα και εύκολα στο σπίτι: Δεν πρέπει να υπάρχει «καραντίνα ή άλλες δυσανάλογες ή ανασταλτικές απαιτήσεις κατά την επιστροφή». Ωστόσο, η Αθήνα δεν υποστηρίζει το πλήρες άνοιγμα των συνόρων για οποιονδήποτε.

Επανέναρξη του τουρισμού στην Ευρώπη: Οι ταξιδιώτες να υποβάλλονται σε τεστ πριν μέρες πριν το ταξίδι

Προτείνει όλοι οι ταξιδιώτες να υποβάλλονται σε τεστ, είτε για τον κορονοϊό, είτε για αντισώματα τρεις ημέρες πριν κάνουν ένα ταξίδι. Λέει επίσης ότι εναλλακτικά δεν θα απαιτηθούν τεστ «για ταξίδια μεταξύ περιοχών… που έχουν δείξει ξεκάθαρα και σταθερά στοιχεία ότι η κατάσταση σε ό,τι αφορά τον κορονοϊό είναι υπό έλεγχο».

Επανέναρξη του τουρισμού στην Ευρώπη: Καμία διαφοροποίηση ή διάκριση στα μέσα ταξιδιού

Στην ίδια επιστολή η ελληνική πλευρά σημειώνει ότι «δεν μπορεί να υπάρξει διάκριση ή διαφοροποίηση σε ό,τι αφορά τα μέσα ταξιδιού» και διευκρινίζει:

«Οι οδικές, αεροπορικές, θαλάσσιες αλλά και οι μετακινήσεις με τρένο θα πρέπει να εκκινήσουν ταυτόχρονα και με ανάλογα πρωτόκολλα. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε πιο απομακρυσμένες χώρες-μέλη της Ένωσης να μείνουν πίσω. Έτσι, στα αεροπλάνα, “όλα τα καθίσματα” πρέπει να γεμίσουν, καθώς οι κενές ενδιάμεσες θέσεις δεν θα συνεισφέρουν οικονομικά ενώ τα οφέλη για την υγεία θα ήταν αμφισβητήσιμα».

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News