eytychismeni-choris-cheria-akrotiriastike-apo-to-syzygo-tis-alla-egine-symvolo-kata-tis-kakopoiisis-62061
13:49

«Ευτυχισμένη χωρίς χέρια»: Ακρωτηριάστηκε από το σύζυγό της αλλά έγινε σύμβολο κατά της κακοποίησης

13:49
Newsroom

Ευτυχισμένη χωρίς χέρια: Πρόκειται για τη Margarita Gracheva, η οποία ακρωτηριάστηκε από το σύζυγό της, όμως, έγινε σύμβολο κατά της κακοποίησης.

Λεπτομέρειες για την ιστορία της Margarita

Μπαίνοντας στο λογαριασμό της Margarita Gracheva στο Instagram νομίζεις ότι είναι μία ακόμα influencer με δεκάδες χιλιάδες ακόλουθους, μέχρι που παρατηρείς το τεχνητό χέρι της. Ενθύμιο της προηγούμενης ζωής της, όπου το καθημερινό δράμα που ζούσε κορυφώθηκε σε μία φρικτή πράξη βίας.

Advertisement

Το πρωί της 11ης Δεκεμβρίου 2017 ο σύζυγος της νεαρής Ρωσίδας, Dmitri, προσφέρθηκε να την πάει στη δουλειά, αλλά αντί γι’ αυτό την οδήγησε στο δάσος, όπου την τράβηξε από το κάθισμά της και της έκοψε και τα δυο χέρια με ένα τσεκούρι. Στη συνέχεια την παράτησε στα επείγοντα περιστατικά του τοπικού νοσοκομείου στο Serpukhov, νότια της Μόσχας, προτού εμφανιστεί στην αστυνομία και παραδοθεί.

Ευτυχισμένη χωρίς χέρια: Η γνωριμία

Το ζευγάρι είχε γνωριστεί στο σχολείο και άρχισε να βγαίνει μετά τις σπουδές στο πανεπιστήμιο. Στην αρχή το μοναδικό γεγονός που διατάρασσε την ευτυχία τους ήταν ο θυμός του Dmitri, που ξέσπαγε πάνω της με ασήμαντες αφορμές, δίνοντάς της τον όρκο ότι αν ποτέ ανακάλυπτε ότι του ήταν άπιστη, θα τη σκότωνε.

Advertisement

Η σχέση τους πήρε την κάτω βόλτα όταν η Margarita έπιασε δουλειά στο εμπορικό τμήμα μιας τοπικής εφημερίδας. Ο Dmitri, παρά το πανεπιστημιακό πτυχίο του, είχε καταφέρει να βρει εργασία μόνο ως χειριστής βαρέων μηχανημάτων και άρχισε να ζηλεύει την καριέρα της και τους άντρες συναδέλφους της. Στο σπίτι γινόταν όλο και πιο ψυχρός και απόμακρος.

Advertisement

Ευτυχισμένη χωρίς χέρια

Ευτυχισμένη χωρίς χέρια: Τι έγινε, μετά την επίδειξη των εγγράφων του διαζυγίου

Όταν η Margarita του είπε να χωρίσουν, την αγνόησε. Αλλά μόλις τού παρουσίασε τα χαρτιά του διαζυγίου, έγινε έξω φρενών. Ένα βράδυ της επιτέθηκε μέσα στο διαμέρισμά τους -όπου κοιμόνταν μαζί με τα δύο παιδιά τους στο ίδιο υπνοδωμάτιο- ξυπνώντας τους γιους τους, που την είδαν γεμάτη μελανιές. Την επόμενη φορά, όταν την απείλησε με μαχαίρι, η Margarita κατέφυγε στην αστυνομία. «Έδωσα κατάθεση και ο υπάλληλος μου είπε ότι θα επικοινωνούσαν μαζί μου μέσα σε 20 μέρες» θυμάται σήμερα η Margarita. «Τόνισα ότι μέχρι τότε θα μπορούσε άνετα να προσπαθήσει να με σκοτώσει πάνω από 20 φορές».

Όπως απολογήθηκε αργότερα ο αστυνομικός, ήταν συνηθισμένο το φαινόμενο μια γυναίκα να καταφεύγει στο τμήμα, αποσύροντας όμως αργότερα τις κατηγορίες της. «Οπότε ποιος ο λόγος να μπλεχτούμε;» είχε διερωτηθεί τότε. Όμως πέντε μέρες αφού η υπόθεση είχε κλείσει ελλείψει στοιχείων, ο Dmitri ακρωτηρίασε τη Margarita.

Advertisement

Το αριστερό χέρι της Margarita και το βιβλίο

Το αριστερό χέρι περισυλλέχθηκε από το δάσος και συρράφθηκε σε μια επέμβαση διάρκειας εννέα ωρών. Μέσα από μια εκστρατεία crowdfunding συγκεντρώθηκαν τα περίπου 88.000 ευρώ που απαιτούντο για να τοποθετηθεί στο δεξί άκρο της Margarita τεχνητό μέλος, κατασκευασμένο στη Γερμανία.

Αρχικά η Margarita δεν ήθελε να δοθεί δημοσιότητα στην ιστορία της, αλλά τελικά αποφάσισε να γράψει ένα βιβλίο για την εμπειρία ανάρρωσής της, με τίτλο «Ευτυχισμένη χωρίς χέρια». «Το φοβερό είναι ότι για να διασφαλίσω ότι θα τον τιμωρούσαν με μια μεγαλύτερη ποινή φυλάκισης, χρειαζόμουν βοήθεια από τα media» λέει η ίδια.

Ευτυχισμένη χωρίς χέρια: Τι είπαν οι δικηγόροι στη Margarita

Οι δικηγόροι τής είπαν ότι αν δεν έβγαινε στην τοπική τηλεόραση, ο Dmitri θα αποφυλακιζόταν μέσα σε τρία με πέντε χρόνια – ήταν σημαντικό λοιπόν να υπάρξει πίεση από την κοινή γνώμη. Η Margarita ακολούθησε τη συμβουλή τους και του επιβλήθηκε η ποινή των 14 χρόνων φυλάκισης.

Advertisement

Αν και σημαδεμένη εφ’ όρου ζωής, τα πράγματα θα μπορούσαν να έχουν εξελιχθεί πολύ χειρότερα για τη Margarita. Δεν υπάρχουν ακριβή στατιστικά στοιχεία για τους θανάτους από ενδοσυζυγική βία στη Ρωσία. Όμως, το 40% των σοβαρών και βίαιων εγκλημάτων συμβαίνουν εντός της οικογένειας.

Οι συντηρητικές εκτιμήσεις

Οι πιο συντηρητικές εκτιμήσεις λένε ότι η ενδοοικογενειακή βία σκοτώνει εκατοντάδες γυναίκες κάθε χρόνο. Η μακροχρόνια αυτή κρίση έχει ξεσηκώσει διαμαρτυρίες σε όλη τη Ρωσία. Μια από τις αφορμές ήταν η υποβάθμιση της ενδοοικογενειακής βίας, το 2017. Αυτή μετατράπηκε από εγκληματική πράξη σε πλημμέλημα. Όμως, εφόσον το θύμα δεν χρειάζεται νοσηλεία.

Σήμερα η Margarita αναδεικνύεται σε σύμβολο κατά της γυναικείας κακοποίησης. Αυτό δεν γίνεται μόνο στη Ρωσία, αλλά και διεθνώς. Η «μαμά-τρανσφόρμερ», αυτοαποκαλείται έτσι, με χιούμορ. Το κάνει, παρουσιάζοντας την καθημερινότητα με τα παιδιά της στο Instagram. Φυσικά, πάντα με ένα πλατύ χαμόγελο. Η ίδια επιβεβαιώνει ότι υπάρχει διέξοδος ακόμα και από την πιο φρικτή κατάσταση. Επίσης, πως ακόμα και αν έχεις ζήσει έναν εφιάλτη, μπορείς να βγεις νικητής και να βάλεις τη ζωή σου σε νέα τροχιά.

Ευτυχισμένη χωρίς χέρια: Ακολουθεί πλούσιο φωτογραφικό υλικό της Margarita

Ευτυχισμένη χωρίς χέρια Ευτυχισμένη χωρίς χέρια