Enimerotiko.gr
Κόσμος

Φαίνεται ότι τα κατάφεραν: Μηδενικά νέα κρούσματα και θάνατοι για 11η συνεχόμενη μέρα

Μηδέν κρούσματα: Η Βικτωρια στην Αυστραλία έχει καταφέρει, το ακατόρθωτο. Τα νέα κρούσματα στη συγκεκριμένη πολιτεία, τα οποία αφορούν τον COVID-19 είναι μηδέν. Το ίδιο ισχύει και για τους θανάτους από τον αόρατο εχθρό. Από εκεί και πέρα, βάσει και των επίσημων στοιχείων του Υπουργείου Υγεία, σε όλη την Πολιτεία υπάρχουν μόλις τέσσερα ενεργά κρούσματα και μόνο ένα από άγνωστη πηγή με τα εσωτερικά σύνορα της Αυστραλίας ανοιχτά.Αναλυτικότερα: 

Μηδέν κρούσματα: Η Βικτώρια τα κατάφερε

Οι κάτοικοι της Βικτώριας έζησαν εφιαλτικές στιγμές τους προηγούμενους μήνες, ειδικά από τον Ιούλιο και έπειτα, καθώς το δεύτερο κύμα του κοροναϊού σάρωνε την Πολιτεία.

Κανείς δεν ξεχνά τι συνέβη και τις απώλειες. Ωστόσο, εδώ και δύο εβδομάδες σχεδόν το «καράβι» δείχνει να πλέει σε γαλήνιες θάλασσες. Τα νέα κρούσματα και οι νέοι θάνατοι από COVID-19 είναι στο μηδέν για 11 συνεχείς ημέρες. Οι συνεντεύξεις Τύπου, κατά τις οποίες ανακοινώνονταν όλο και περισσότερα μέτρα, έχουν παρέλθει. Όλοι ελπίζουμε ανεπιστρεπτί. Στόχος της Βικτώριας είναι πλέον τα «COVID-κανονικά» -και όσο πιο… καλοκαιρινά- Χριστούγεννα, μετά από έναν βαρύ χειμώνα. Ο πολιτειακός πρωθυπουργός, Daniel Andrews υποσχέθηκε περισσότερες πληροφορίες για τα βήματα προς την κατεύθυνση αυτή στις 22 Νοεμβρίου.

Για τις γιορτές, όπως είπε, θα υπάρχουν διαφορές, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Όμως, γίνεται προσπάθεια αυτές να είναι όσο πιο μικρές είναι δυνατόν. Εμφανίστηκε πεπεισμένος πάντως ότι οι κάτοικοι της Βικτώριας θα μπορούν να φιλοξενήσουν πάνω από 10 άτομα στα σπίτια τους, από διαφορετικά νοικοκυριά. Αρκεί οι υγειονομικές Αρχές να έχουν σιγουρευτεί ότι τηρούνται οι κανόνες. Επιπλέον, ότι διενεργούνται αρκετές εξετάσεις ανά την Πολιτεία.

Μηδέν κρούσματα: Τι πρόκειται να αλλάξει μέσα στο επόμενο διάστημα

Ένα νοικοκυριό θα μπορεί να έχει έως 10 επισκέπτες στο σπίτι του, από 2 που ισχύει από τις 9 Νοεμβρίου. Ο αριθμός των ατόμων για συγκεντρώσεις σε δημόσιους χώρους θα αυξηθεί στους 50, από 10. Για την εστίαση, σε εσωτερικούς χώρους θα μπορούν να υπάρχουν έως 100 άτομα. Σε εξωτερικούς έως 200. Το όριο για τη χωρητικότητα εξαρτάται από την έκταση του καταστήματος.

Γυμναστήρια και άλλοι χώροι άθλησης θα μπορούν να υποδέχονται έως 100 άτομα, σε ομάδες των 20, με την προϋπόθεση πάντα να τηρούνται οι κανόνες. Τα μεγάλα γήπεδα θα μπορούν να λειτουργούν με το 25% της χωρητικότητας τους. Οι εσωτερικές πισίνες και οι παιδότοποι θα μπορούν να έχουν έως 50 άτομα, αλλά και πάλι αυτό θα εξαρτάται από την έκταση του χώρου.

Για τις θρησκευτικές συγκεντρώσεις, το όριο του αριθμού των πιστών αυξάνεται σε 100 άτομα, εντός των ναών, σε ομάδες των 20 και στα 500 εκτός, σε ομάδες των 50. Για γάμους και κηδείες το όριο των παρευρισκομένων θα είναι 100 άτομα, αλλά αν πρόκειται για ιδιωτική τελετή, το όριο θα είναι μόνο 10.

Σινεμά, θέατρα, βιβλιοθήκες και κοινοτικά κέντρα, θα μπορούν να λειτουργούν με έως 100 άτομα, σε ομάδες των 20, πάντα σε εξάρτηση από την έκταση του χώρου. Στα κομμωτήρια και τα καταστήματα προσωπικής φροντίδας ο πελάτης θα μπορεί να μη φοράει η μάσκα, αν αυτή δεν καθιστά δυνατή τις υπηρεσίες που προσφέρονται, όπως για παράδειγμα περιποίηση στο μούσι, αποτρίχωση στο πρόσωπο.

Τι ισχύει

Δεν υπάρχουν πλέον καθόλου όρια ως προς την απόσταση μετακινήσεων, ούτε και στους λόγους για να βγείτε από την οικία σας. Παραμένει υποχρεωτική ωστόσο η χρήση μάσκας. Μπορείτε να προγραμματίσετε και να πάτε διακοπές στη Βικτώρια, να κάνετε κράτηση σε κάποιο κατάλυμα ή να κάνετε κατασκήνωση. Μέχρι 2 άτομα μπορούν να σας επισκεφτούν στην οικία σας. Βρέφη, κάτω των 12 μηνών δε μετρούν σε αυτό το όριο, καθώς και εξαρτώμενα άτομα, που δεν μπορούν να αφεθούν μόνα.

Τα 2 άτομα που θα έρθουν στο σπίτι σας, μπορεί να είναι από διαφορετικά νοικοκυριά, αλλά θα πρέπει να σας επισκεφτούν χωριστά. Δεν περιλαμβάνεται στο όριο ο σύντροφός σας. Οι εξωτερικές συγκεντρώσεις, σε δημόσιο χώρο, έχουν όριο 10 άτομα. Δημόσιος χώρος σημαίνει περιοχή όπου ο καθένας μπορεί να έχει πρόσβαση, όπως πάρκο ή παραλία. Καφετέριες, pubs, bars και εστιατόρια, αν το επιτρέπει η έκτασή τους, μπορούν να εξυπηρετήσουν μέχρι 70 άτομα σε εξωτερικό χώρο και μέχρι 40 σε εσωτερικό.

Ως εκ τούτου, μικρότερα καταστήματα θα μπορούν να εξυπηρετήσουν μικρότερο αριθμό πελατών. Όσοι προσέλθουν σε αυτές τις επιχειρήσεις θα πρέπει να καταγράψουν τα στοιχεία τους, στο πλαίσιο του εντοπισμού επαφών, αν προκύψει ανάγκη. Ως προς την άθληση σε εσωτερικούς χώρους, επαναλειτουργούν τα γυμναστήρια, με όρια ως προς τους αθλούμενους, αλλά και αυστηρούς κανόνες ως προς την καθαριότητα. Υποχρεωτική η μάσκα, εκτός και αν χρειάζεται κάποιος να πάρει ανάσες. Μπορούν να υπάρχουν προσωρινές κατασκευές για το διαχωρισμό των χώρων άθλησης, με όριο 20 άτομα στο εσωτερικό και 1 άτομο ανά 8 τετραγωνικά μέτρα.

Μηδέν κρούσματα: Τι άλλο ισχύει

Αθλήματα χωρίς επαφή μπορούν να διεξάγονται σε εσωτερικούς χώρους μόνο για άτομα κάτω 18 ετών. Μέχρι 20 άτομα μπορούν να συμμετέχουν σε εξάσκηση σε εσωτερικό χώρο. Υπάρχουν όρια για τους θεατές. Παρών μπορεί να είναι ένας γονιός ή κηδεμόνας ή φροντιστής όταν το παιδί χρειάζεται επίβλεψη. Άθλημα μη επαφής σημαίνει ότι η δραστηριότητα μπορεί να λάβει χώρα με απόσταση τουλάχιστον 1,5 μέτρο.

Οι εσωτερικές πισινές είναι ανοιχτές για όλους, αλλά με όριο 20 ατόμων, ή ένα άτομο ανά 4 τετραγωνικά μέτρα. Οι θρησκευτικές συγκεντρώσεις σε εξωτερικούς χώρους, κοντά στο ναό, μπορεί να πραγματοποιούνται με έως 50 πιστούς, συν τον ιερέα. Θα πρέπει να τηρούνται κάποιοι κανόνες, ώστε να παραμείνετε εσείς και οι άλλοι πιστοί ασφαλείς.

Θα πρέπει να φοράτε μάσκα, εκτός και αν έχετε κάποια εξαίρεση, να τηρείται την απόσταση του 1,5 μέτρου και να μην μοιράζεστε φαγητό, ρόφημα ή άλλα αντικείμενα. Σε εσωτερικούς χώρους, οι τελετές μπορούν να γίνονται με έως 10 άτομα ανά ομάδα (συν τον ιερέα) και 20 άτομα συνολικά ανά ναό. Ισχύουν οι ίδιοι κανόνες όπως για τους εξωτερικούς χώρους.

Οι υπόλοιποι περιορισμοί

Επίσης, υπάρχουν περιορισμοί ως προς τη διάρκεια της λειτουργίας, με 90 λεπτά το ανώτερο, αλλά και απόσταση τουλάχιστον 5 μέτρων μεταξύ των 2 ομάδων των 10 ατόμων. Για τις κηδείες επιτρέπονται έως 50 άτομα σε εξωτερικό χώρο και 20 άτομα σε εσωτερικό. Στο όριο δεν περιλαμβάνονται βρέφη κάτω των 12 μηνών ή αυτοί που χρειάζονται για να τελεστεί η κηδεία.

Για τους γάμους το όριο είναι 10 άτομα, στα οποία περιλαμβάνονται 2 μάρτυρες. Δεν περιλαμβάνεται το ζευγάρι, ο ιερέας και ο φωτογράφος. Δημόσιοι χώροι, όπως βιβλιοθήκες και «σπίτια της γειτονιάς» είναι ανοιχτά, αλλά με όριο 20 άτομα σε εσωτερικό χώρο και έως 10 άτομα σε κάθε αίθουσα, πάντα σε σχέση με την έκταση. Επιθεωρήσεις real estate και δημοπρασίες μπορούν να γίνουν για έως 10 άτομα, από διαφορετικά νοικοκυριά, συν τους ιδιοκτήτες/κατοίκους του ακινήτου και τον ατζέντη.

Επαναλειτουργούν χώροι ψυχαγωγίας, όπως σινεμά και θέατρα, με έως 20 άτομα ανά αίθουσα, ανάλογα με την έκταση αυτής. Μικρότεροι χώροι θα πρέπει να έχουν λιγότερα άτομα. Επίσης, μπορεί να επανέλθουν τα ηλεκτρονικά παιχνίδια σε τοποθεσίες. Τα όρια είναι τα ίδια με της εστίασης, δηλαδή έως 40 άτομα σε εσωτερικό χώρο, ανάλογα και με την έκταση αυτού.

Έως 10 άτομα πρέπει να είναι σε μία αίθουσα, με όρια στη χωρητικότητα, με 1,5 μέτρο απόσταση μεταξύ των παικτών και κάθε δεύτερο υπολογιστή κλειστό. Για τις επισκέψεις σε οίκους ευγηρίας και νοσοκομεία, δεν υπάρχει περιορισμός ως προς τον αριθμό των ατόμων, αρκεί να είναι από το ίδιο νοικοκυριό. Μία επίσκεψη την ημέρα και για 2 ώρες. Δεν υπάρχει χρονικό όριο για τους συντρόφους που επισκέπτονται μαιευτήρια.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News