foititria-27-eton-sygkatoikise-me-95chroni-gia-na-plironei-miso-enoikio-kai-i-ilikiomeni-na-mi-niothei-moni-96016
14:58

Φοιτήτρια 27 ετών συγκατοίκησε με 95χρονη για να πληρώνει μισό ενοίκιο και η ηλικιωμένη να μη νιώθει μόνη

14:58
Νίκη Μουλά

Φοιτήτρια 27 ετών συγκατοικεί με 95χρονη στο Λονδίνο, όχι μόνο για να μοιράζονται το ενοίκιο, αλλά και για να μην νιώθει μόνη η ηλικιωμένη.

Από τότε που ξεκίνησε το μεταπτυχιακό της, η Alexandra Knox από το Newcastle, πληρώνει 220 ευρώ το μήνα, καθώς έφυγε από τις φοιτητικές εστίες για να μετακομίσει με την Florence Smith και πλέον οι δύο γυναίκες έγιναν οι καλύτερες φίλες.

Advertisement

Φοιτήτρια 27 ετών συγκατοικεί με ηλικιωμένη

Advertisement

Advertisement

Η Alexandra διαχώρισε τις δουλειές του σπιτιού με την ηλικιωμένη συγκάτοικό της, ενώ μοιράζονται όλα τα έξοδά του.

Η διαφορά ηλικίας που τις χωρίζει είναι 68 χρόνια, με αποτέλεσμα να είναι οι συγκάτοικοι με τη μεγαλύτερη διαφορά ηλικίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Advertisement

Η χήρα Florence δέχθηκε πριν από δέκα χρόνια να μοιραστεί το σπίτι της με την οργάνωση Homeshare, η οποία στη συνέχεια το πρότεινε στην Alexandra, με σκοπό να αποφύγει τη μοναξιά.

Advertisement

Η φοιτήτρια 27 ετών έχει αναπτύξει ιδιαίτερη σχέση με την ηλικιωμένη συγκάτοικό της

Μάλιστα, τα βρήκαν αμέσως και περνούν πολύ χρόνο μαζί, χωρίς να τις ενδιαφέρει ότι πρέπει να εξηγούν τη σχέση του τους σε όλους όσους συναντούν.

Και μπορεί η νεολαία συνήθως να νυχτοπερπατάει, ωστόσο, στην περίπτωσή τους, η Florence είναι αυτή που γυρνάει αργά στο σπίτι.

Φοιτήτρια 27 ετών συγκατοικεί με ηλικιωμένη

Η φοιτήτρια 27 ετών στο Ινστιτούτο Τεχνών του Λονδίνου, υπογράμμισε “ήμουν πολύ αμήχανη όταν συναντηθήκαμε για πρώτη φορά, αλλά τα πήγαμε πολύ καλά. Η Florence είναι αστεία και χαίρομαι να μιλάω μαζί της. Έχουμε γίνει φίλες. Βλέπουμε μαζί τηλεόραση, τα λέμε πίνοντας τσάι, συμμαζεύουμε το σπίτι, η σχέση μας δεν διαφέρει απ’ αυτή που θα είχα αν έμενα με μία συμφοιτήτριά μου. Και φαίνεται να βγαίνει περισσότερο από μένα”.

Από την πλευρά της, η Florence επεσήμανε “μερικοί άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται λίγο ανήσυχοι όταν έχουν ένα νεότερο άτομο να ζει στο σπίτι τους, αλλά η Alexandra είναι υπέροχη. Θα την αποκαλούσα στενή μου φίλη. Μιλάμε για όλα, όπως θα ήθελα και με τις άλλες φίλες μου. Είναι λίγο περίεργο αν σκεφτείς ότι ήμουν ήδη 67 ετών όταν γεννήθηκε η συγκάτοικός μου, αλλά δεν με ενοχλεί καθόλου. Έχω πει στους φίλους μου για αυτό και κάποιοι από αυτούς νομίζουν ότι είναι λίγο παράξενο… Όσο περισσότερο μας βλέπουν, τόσο περισσότερο θεωρούν ότι αυτή η συγκατοίκηση είναι μια πολύ καλή ιδέα”.

Φοιτήτρια 27 ετών συγκατοικεί με ηλικιωμένη

Η Florence ζει στο σπίτι της στο Νότιο Λονδίνο για πάνω από 50 χρόνια. Έμενε εκεί με το σύζυγό της, Dan, ο οποίος πέθανε πριν από 20 χρόνια και από τότε που σταμάτησε την εργασία της ως κοινωνική λειτουργός σε ηλικία 70 ετών, έμεινε μόνη της.

Όπως τόνισε η Florence “η συγκατοίκηση είναι μια θαυμάσια ιδέα. Η μοναξιά είναι φρικτή. Ένας άλλος άνθρωπος μέσα στο σπίτι κάνει μεγάλη διαφορά. Και το πιο σημαντικό είναι να έχεις κάποιον να μιλήσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας. Είναι ωραίο να μοιράζεσαι πράγματα με άλλους ανθρώπους. Μου αρέσει να συνεχίζω να δουλεύω, κι έτσι μαγειρεύω, καθαρίζω, ψωνίζω και βγαίνω έξω και συναντώ φίλες μου, αλλά είναι ωραίο να βάζει κάποιος το κλειδί στην πόρτα το βράδυ και να σε βοηθάει στις πιο δύσκολες δουλειές”.

Φοιτρίτρια 27 ετών συγκατοικεί με ηλικιωμένη

Ενώ η φοιτήτρια 27 ετών αρχικά «τρομοκρατήθηκε» από την ιδέα να μετακομίσει στο Λονδίνο και να ζήσει με ένα μεγαλύτερο σε ηλικία άτομο, τώρα υποστηρίζει ότι η συγκατοίκηση αυτή έχει κάνει την εμπειρία της στην πρωτεύουσα πολύ καλύτερη και πως αυτός ήταν ένας πολύ καλός τρόπος για να μειώσει το υψηλό κόστος του ενοικίου.

Και συμπλήρωσε “πριν συναντήσω τη Florence, ήμουν απόλυτα τρομοκρατημένη. Δεν έμοιαζε το πιο φυσιολογικό πράγμα που πήγαινα να κάνω το να μείνω με ένα ηλικιωμένο άτομο. Αλλά τώρα νιώθω πολύ καλά. Οι άνθρωποι παραξενεύονται μερικές φορές όταν βλέπουν ότι ζεις με κάποιον που είναι 95 χρονών και δεν είναι συγγενής σου, αλλά εγώ νιώθω σαν να είμαι με μία οικογενειακή φίλη. Το κόστος ενοικίασης ενός σπιτιού στο Λονδίνο είναι επίσης πολύ υψηλό, αλλά με τη Florence η ζωή εδώ είναι πιο προσιτή”.

Η οργάνωση HomeShare είναι ένα πρόγραμμα που βρίσκει σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, τα οποία θέλουν μια συντροφιά στο σπίτι τους, νεότερα άτομα που χρειάζονται σπίτι να μείνουν, ενώ διενεργεί ελέγχους πριν το νεαρό άτομο μετακομίσει στο σπίτι του ηλικιωμένου.

Η ηλικιωμένη και η Alexandra είναι δύο από τα 300 άτομα που συμμετέχουν σήμερα στην οργάνωση. Σύμφωνα με το HomeShare, οι δυο τους έχουν τη μεγαλύτερη διαφορά ηλικίας από οποιοδήποτε ζεύγος που συμμετέχει στο πρόγραμμα.

Φοιτήτρια 27 ετών συγκατοικεί με ηλικιωμένη