giati-oi-kinezes-lechones-kanoyn-ena-mina-na-plythoyn-afoy-gennisoyn-13093
19:00

Γιατί οι Κινέζες λεχώνες κάνουν ένα μήνα να πλυθούν αφού γεννήσουν

19:00
Newsroom

Κινέζες μετά τη γέννα: Μετά τη γέννα ή αν θέλετε καλύτερα, μετά την εγκυμοσύνη, οι Κινέζες δεν βγαίνουν από το σπίτι. Οι ίδιες γίνονται αντικοινωνικές και δεν θέλουν επισκέπτες στο σπίτι τους. Από εκεί και πέρα, μετά τον τοκετό επιλέγουν να μην κάνουν μπάνιο για τριάντα ημέρες. Η συγκεκριμένη παράδοση για τις λεχώνες ισχύει στην Κίνα.

Κινέζες μετά τη γέννα: Τι έκανε η Τσινγκ

«Το να είσαι εντός σπιτιού είναι σημαντικό», λέει η Κινέζα Τσινγκ που διαμένει στο Λονδίνο. Η ίδια υποστηρίζει ότι, μετά τη γέννα δεν έχει ξεμυτίσει από το σπίτι της για 28 ημέρες. Μιλώντας στη δημοσιογράφο του BBC, Victoria Derbyshire, εξηγεί πως μετά τον τοκετό, στο σπίτι της οι επισκέπτες δεν είναι ευπρόσδεκτοι. Η Τσινγκ υποστηρίζει ότι ο «εγκλεισμός» της λεχώνας είναι μια σημαντική διαδικασία. Αυτό, διότι το ανοσοποιητικό του μωρού πρέπει πρώτα να συνηθίσει τα βακτήρια των γονέων».

Advertisement

Ο επιλόχειος «εγκλεισμός» των γυναικών είναι συνηθισμένος σε ολόκληρη την Ασία. Μάλιστα, υπάρχουν ειδικά νοσοκομεία όπου οι μητέρες μένουν εκεί, μετά τη γέννα για ένα μήνα. Το κάνουν, βλέποντας μερικές φορές τα μωρά τους μόνο μία φορά την ημέρα. Σύμφωνα με την παράδοση της κινεζικής ιατρικής, οι γυναίκες που έχουν μόλις γεννήσει, είναι πιο ευαίσθητες στο κρύο, κατά συνέπεια αρρωσταίνουν πιο εύκολα.

Τι αναφέρει επιστήμονας Νευρολογίας

Όπως επισημαίνει ο καθηγητής Κιτ Βου, νευρολόγος στο King’s College Hospital του Λονδίνου, ο επιλόχειος «εγκλεισμός» των γυναικών περιλαμβάνει πολύ αυστηρούς κανόνες όπως:

Advertisement

«Δεν πρέπει οι γυναίκες να πίνουν κρύο νερό και αναψυκτικά κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα, δεν πρέπει να κάνουν ντους, ούτε να πλένουν τα μαλλιά τους και προφανώς δε πρέπει να βγαίνουν από το σπίτι τους… Κάποιες κυρίες μάλιστα δεν σηκώνονται από το κρεβάτι τις πρώτες δύο εβδομάδες». Ο καθηγητής Βου εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τις Κινέζες μαμάδες καθώς με τον «εγκλεισμό» τους ελλοχεύει ο κίνδυνος να παρουσιάσουν επιλόχεια κατάθλιψη και να αρνηθούν την ιατρική βοήθεια. «Όταν οι μητέρες έχουν προβλήματα υγείας, πολλές από αυτές προσπαθούν να τα αντιμετωπίσουν μόνες τους κι αυτό μπορεί να είναι επιζήμιο για την υγεία τους αλλά και του μωρού τους».

Advertisement