gynaika-paschei-apo-spania-noso-kai-den-anagnorizei-oyte-to-idio-to-prosopo-tis-ston-kathrefti-48563
20:21

Γυναίκα πάσχει από σπάνια νόσο και δεν αναγνωρίζει ούτε το ίδιο το πρόσωπό της στον καθρέφτη

20:21
Newsroom

Προσωποαγνωσία – Χρήσιμες πληροφορίες: Ο λόγος γίνεται για τη Boo James. Πρόκειται για μία γυναίκα που πάσχει από μία πάρα πολύ σπάνια νόσο. Η συγκεκριμένη νόσος αποκαλείται προσωποαγνωσία. Η ίδια δεν αναγνωρίζει, τα πρόσωπα. Δεν είναι σε θέση να ξεχωρίζει τους φίλους και τους συγγενείς της. Μάλιστα, δεν μπορεί να αναγνωρίσει ούτε καν το δικό της πρόσωπο.

Δρ. John Towler για την προσωποαγνωσία: «Νόμιζα πως είμαι από άλλο πλανήτη»

«Για πολλά χρόνια νόμιζα πως είμαι από άλλο πλανήτη. Είναι τρομερά στρεσογόνο και εκνευριστικό το να κάθεσαι και να το σκέφτεσαι κι έτσι τώρα πια προσπαθώ να μη γίνεται πια. Χρειάζεται πολλή δουλειά. Μπορεί να καταστεί σωματικά και συναισθηματικά εξουθενωτικό το να σπαταλήσεις μία ολόκληρη μέρα έξω ανησυχώντας διαρκώς αν έπρεπε να έχεις μιλήσει ή χαιρετήσει κάποιον.

Advertisement

Έπρεπε να προσπαθήσω να βρω ένα τρόπο να το εξηγήσω αυτό. Αληθινά δε μπορούσα να το κάνω. Δεν ήθελα να γνωρίζω τους ανθρώπους που έβλεπα έξω στο δρόμο. Προφανώς δεν ενδιαφερόμουν αρκετά για να τους θυμάμαι, έτσι σκεφτόμουν – ήταν ένα είδος άρνησης.

Τότε κατάλαβα πως ο μόνος λόγος που δεν αναγνώριζα τα πρόσωπα ήταν γιατί ο εγκέφαλός μου δεν ήταν ικανός να το κάνει. Μπόρεσα αμέσως να κατανοήσω καλύτερα τον εαυτό μου, να με συγχωρήσω και να δω τα πράγματα από διαφορετική σκοπιά».

Advertisement

Advertisement

Δρ. John Towler για την προσωποαγνωσία: «Μπορεί να μην καταλαβαίνουν τι ακριβώς γίνεται»

Ο ψυχολόγος του Πανεπιστημίου της Σουόνσι ανέφερε: «Πρόκειται για το είδος των ανθρώπων που μπορεί να τους είναι πιο δύσκολο να παρακολουθήσουν μία ταινία. Μπορεί να παρακολουθούν το Game of Thrones και επειδή όλοι έχουν μακρυά μαλλιά και μούσια να μη μπορούν να καταλάβουν τι ακριβώς γίνεται εκεί».

Δρ. Jodie Davies-Thompson για την προσωποαγνωσία – Χρήσιμες πληροφορίες: «Δουλεύουμε σε πρόγραμμα αποκατάστασης της προσωποαγνωσίας»

Το μέλος της ερευνητικής ομάδας δήλωσε: «Αν μπορέσουμε να εντοπίσουμε ποιο είναι το μέρος του εγκεφάλου το οποίο δυσλειτουργεί τότε θα μπορέσουμε να φτάσουμε στην επίλυση του προβλήματος. Δουλεύουμε για τη δημιουργία ενός προγράμματος αποκατάστασης για ανθρώπους με προσωποαγνωσία. Ελπίζουμε ότι αυτό θα αυξήσει τη σύνδεση μεταξύ των περιοχών και επιπρόσθετα θα αυξήσει την ικανότητα των πασχόντων να αναγνωρίζουν πρόσωπα».

Advertisement