Enimerotiko.gr
Κόσμος

Η ευρωπαϊκή χώρα που με 450 ευρώ το μήνα δεν σου λείπει τίποτα και ζεις σαν να έβγαζες 2 χιλιάρικα στην Ελλάδα

Φθηνότερη χώρα στην Ευρώπη – Χρήσιμες πληροφορίες: Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποια είναι η πιο φθηνή χώρα στην Ευρώπη για να μείνει κάποιος; Γνωρίζετε ποια είναι η χώρα με τον καλύτερο μισθό ή εκείνη με το καλύτερο βιοτικό επίπεδο; Τα συγκεκριμένα ερωτήματα αναζητούν απάντηση κυρίως από νέους. Όμως, για τις απαντήσεις τους έχουν φροντίζει, οι ερευνητές…

Φθηνότερη χώρα στην Ευρώπη – Χρήσιμες πληροφορίες: Τι ισχύει με το Λουξεμβούργο

Το Λουξεμβούργο είναι η χώρα με τον υψηλότερο κατώτατο μισθό στην Ευρώπη. Το νούμερο των 2.000 ευρώ ζαλίζει κυρίως τις χώρες του νότου και του πρώην ανατολικού μπλοκ. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι ένας Λουξεμβούργιος ζει στη χώρα του σαν «βασιλιάς» με αυτά τα χρήματα. Αυτό, συμβαίνει αν ταξιδέψει σε χώρες πολύ χαμηλότερου βιοτικού επιπέδου. Το κόστος ζωής στο Λουξεμβούργο είναι 32% ακριβότερο σε σχέση με το αντίστοιχο της Αθήνας. Επειδή, μόνο τα ενοίκια είναι 62% πάνω.

Στην πλατφόρμα του expatistan έχουν συγκεντρωθεί από τους χρήστες στοιχεία για το κόστος ζωής σε διάφορες πόλεις ανά τον κόσμο. Μέσω αυτών προκύπτει η λίστα με τις πιο ακριβές και πιο φθηνές περιοχές για να ζει κάποιος. Για τον υπολογισμό του κόστους ζωής σε κάθε μέρος του κόσμου συνυπολογίζονται το κόστος διατροφής, στέγασης, διασκέδασης, ρουχισμού, ατομικής φροντίδας και συγκοινωνιών.

Φθηνότερη χώρα στην Ευρώπη – Χρήσιμες πληροφορίες: Τσεχία στο μέσο, 49η η Ελλάδα

Για την κατάρτιση της λίστας ορίστηκε η Τσεχία ως χώρα αναφοράς. Αυτό, διότι το κόστος ζωής εκεί βρίσκεται στο μέσο του κόστους ζωής των υπόλοιπων χωρών. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 49 θέση της σχετικής λίστας. Έχει δείκτη κόστους ζωής 117. Αυτό, σημαίνει ότι είναι ακριβότερη κατά 17% σε σχέση με την Τσεχία. Η χώρα με το πιο χαμηλό κόστος ζωής στον κόσμο, κατά 62% μάλιστα σε σχέση με την Τσεχία, είναι το Κόσοβο.

Φθηνότερη χώρα στην Ευρώπη – Χρήσιμες πληροφορίες: Η αξιολόγηση του βιοτικού επιπέδου στο Κόσοβο

Συγκρίνοντας την πρωτεύουσα Πρίστινα με την Αθήνα στη σχετική πλατφόρμα, προκύπτει ότι το κόστος ζωής της πρώτης είναι κατά 83% φθηνότερο! Ενδεικτικά, η διατροφή είναι στο -104%. Η διαμονή είναι στο -64% και η διασκέδαση στο -147%.<

Ένα άλλο site, το GoBankingRates διενήργησε μια παρόμοια έρευνα. Κατάρτισε μια λίστα με τις πιο φθηνές χώρες για να ζει κανείς με βάση την αγοραστική δύναμη. Δηλαδή, βάσει των ενοικίων και του κόστους διαβίωσης. Ως μέτρο σύγκρισης ορίστηκε η Νέα Υόρκη και το Κόσοβο ήταν στην τρίτη θέση παγκοσμίως της εν λόγω λίστας.

Τα ενοίκια σε σχέση με τη Νέα Υόρκη είναι κατά 91,5% χαμηλότερα, τα παντοπωλεία κατά 75,8% φθηνότερα και τα τοπικά προϊόντα και υπηρεσίες κατά 72,6% φθηνότερα. Από τα στοιχεία προέκυψε ότι το κόστος διαβίωσης στην Πρίστινα είναι περίπου 324 δολάρια το μήνα.

Ο μέσος μισθός στο Κόσοβο είναι ο δεύτερος χαμηλότερος στα δυτικά Βαλκάνια (και από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη) με 422 ευρώ. Μόνο η Βόρεια Μακεδονία είναι πιο κάτω, με 413 ευρώ. Ενώ όμως το ύψος του μέσου μηνιαίου μισθού στη Βόρεια Μακεδονία είναι πολύ χαμηλότερο σε σχέση με το μηνιαίο κόστος που απαιτείται για την κάλυψη των βασικών αναγκών μίας τετραμελούς οικογένειας, στο Κόσοβο φτάνει και περισσεύει.

Φθηνότερη χώρα στην Ευρώπη: Κι άλλες χρήσιμες πληροφορίες για το βιοτικό επίπεδο στο Κόσοβο

Τα 324 δολάρια μεταφράζονται σε 293 ευρώ και αν ρίξουμε μια ματιά σε τιμές προϊόντων, υπηρεσιών και ενοικίων θα διαπιστώσουμε ότι η κατάσταση είναι καλύτερη σε σχέση με την Ελλάδα. Ένα γεύμα δύο ατόμων σε καλό εστιατόριο στοιχίζει περίπου 16 ευρώ, ένας καπουτσίνο 95 λεπτά, το εισιτήριο τοπικής συγκοινωνίας 40 λεπτά και η είσοδος σε κινηματογράφο 3 ευρώ.

Το μέσο κόστος ενός διαμερίσματος με τρία υπνοδωμάτια (4αρι) έξω από το κέντρο της Πρίστινα μετά βίας υπερβαίνει τα 300 ευρώ, ενώ μια μηναία συνδρομή για internet ακόμα και για ταχύτητες από 50 Mbps και πάνω είναι στα 12 ευρώ και αντίστοιχα μια μηνιαία συνδρομή σε γυμναστήριο στα 10.

Προφανώς όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι είναι καλύτερα να ζεις κάποιος στο Κόσοβο απ’ ότι στο Λουξεμβούργο, αλλά μας βοηθούν να κατανοήσουμε ότι το κόστος ζωής είναι εξίσου σημαντικό με τις μισθολογικές εισφορές για την αξιολόγηση του βιοτικού επιπέδου μιας περιοχής.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News