Enimerotiko.gr
Κόσμος

«Η πανδημία δεν είναι ισχυρότερη απ’τη Τουρκία» Άρνηση Ερντογάν για ολική απαγόρευση παρά τα 34.000 κρούσματα

Ξεπέρασαν τις 40 χιλιάδες τα κρούσματα κορονοϊού στην Τουρκία. Μέσα σε ένα 24ωρο καταγράφηκαν 96 νέοι θάνατοι και 4.056 κρούσματα.

Συνολικά οι θάνατοι στην Τουρκία ανέρχονται στους 908 ενώ 42.282 είναι τα κρούσματα

Ανησυχητικό στοιχείο στην περίπτωση της Τουρκίας, είναι μεγάλος αριθμός κρουσμάτων αφορά ανθρώπους από 20 έως 65 ετών, κάτι που αποδεικνύει στην πράξη ότι ο ιός δεν κάνει διακρίσεις στην ηλικία.

Η προκλητική δήλωση του Ερντογάν για τον κορονοϊό

«Κανένας ιός, καμία πανδημία δεν είναι ισχυρότερη από την Τουρκία», ανακοίνωσε με επιστολή του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την ίδια ώρα που η χώρα του είναι η ένατη πιο πληγείσα παγκοσμίως. Απευθυνόμενος στο «στρατό υγείας» της χώρας, έδωσε τα εύσημά του σε όλο το υγειονομικό προσωπικό που δίνει μάχη κατά του κορονοϊού.

Υποστήριξε ότι η Τουρκία είναι μία από τις χώρες που βρέθηκαν καλύτερα προετοιμασμένες για το ξέσπασμα της πανδημίας χάρη στις μεταρρυθμίσεις της δημόσιας υγείας και διοίκησης που έγιναν τα τελευταία 18 χρόνια που στη διακυβέρνηση βρίσκεται ο ίδιος.

Η άρνηση του Ερντογάν να επιβάλει γενική απαγόρευση των μετακινήσεων για να μην παραλύσει η οικονομία

Στην Τουρκία μόλις τις τελευταίες ημέρες ενισχύθηκαν τα μέτρα για τον περιορισμό της επιδημίας που επεκτείνεται ταχύτατα, όμως η άρνηση του Ερντογάν να επιβάλει γενική απαγόρευση των μετακινήσεων για να μην παραλύσει η οικονομία, επικρίνεται όλο και περισσότερο.

Έχουν απαγορευτεί οι συναθροίσεις, οι μετακινήσεις μεταξύ των πόλεων είναι ελάχιστες, η μάσκα έχει γίνει υποχρεωτική σχεδόν παντού, όμως η γενική απαγόρευση δε φαίνεται να βρίσκεται στον ορίζοντα των μέτρων.

Σε μία ένδειξη πως η ανησυχία αυξάνεται, το κοινοβούλιο άρχισε χθες, Τρίτη, να μελετά ένα νομοσχέδιο που κατατέθηκε από την κυβέρνηση και έχει στόχο την αποφυλάκιση έως και του ενός τρίτου των ανθρώπων που κρατούνται στις υπερπλήρεις φυλακές της χώρας.

Ανησυχητικό είναι όμως το γεγονός ότι η επιδημία στην Τουρκία, μια χώρα που κατέγραψε επισήμως το πρώτο κρούσμα της στις 11 Μαρτίου, εξελίσσεται με ρυθμό που είναι από τους ταχύτερους στον κόσμο.

Τα μέτρα της τουρκικής κυβέρνησης

Η τουρκική κυβέρνηση πήρε πολύ νωρίς μέτρα όπως το κλείσιμο των σχολείων και των πολιτιστικών χώρων ή ακόμη η ακύρωση των πτήσεων προς και από τις χώρες που είχαν πληγεί περισσότερο. Τα μέτρα αυτά σταδιακά ενισχύθηκαν με τον περιορισμό των ανθρώπων ηλικίας άνω των 65 ετών και κάτω των 20 ετών και την καραντίνα που επιβλήθηκε σε περίπου 40 τοποθεσίες.

Χθες, Τρίτη, ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά φάνηκε καθησυχαστικός υποστηρίζοντας πως μέχρι τώρα χρησιμοποιείται μόνο το 60%, περίπου, των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας. Καθώς όμως ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται ραγδαία, πολλοί ζητούν πλέον να ακολουθηθεί το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών και να επιβληθεί γενική απαγόρευση στις μετακινήσεις του πληθυσμού.

Όλοι σε καραντίνα προτρέπει η ιατρική κοινότητα  – Ο αριθμός των κρουσμάτων έχει αυξητική πορεία

«Πρέπει οπωσδήποτε να μείνουν όλοι στα σπίτια τους, αυτό πρέπει να καταστεί υποχρεωτικό», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας γιατρός που περιθάλπει ασθενείς στη μονάδα εντατικής νοσοκομείου της Κωνσταντινούπολης. «Δεχόμαστε κάθε μέρα όλο και περισσότερους ασθενείς. Σύντομα θα φθάσουμε στα όρια των δυνατοτήτων μας», προσθέτει ο ίδιος γιατρός, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί φοβούμενος αντίποινα. Τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, συνδικάτα και γιατροί έχουν επίσης καλέσει την κυβέρνηση να απαγορεύσει στους πολίτες να βγαίνουν από τα σπίτια τους. «Θα είναι αδύνατον να ελέγξουμε αυτή την επιδημία αν εκατομμύρια άνθρωποι βγαίνουν για να πάνε να δουλέψουν», υπογράμμισε χθες, Τρίτη, ο πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Τουρκίας (ΤΤΒ) Σινάν Αντιγιαμάν, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Σε συνομιλία του με το Γαλλικό Πρακτορείο την περασμένη εβδομάδα, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου ζήτησε να επιβληθεί γενική απαγόρευση των μετακινήσεων στην οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, όπου έχουν καταγραφεί περισσότερα από τα μισά κρούσματα κορονοϊού. «Ακόμη κι αν βγαίνει μόνο το 15% του πληθυσμού, φθάνουμε γρήγορα στα δύο εκατομμύρια ανθρώπους. Αυτό δημιουργεί έναν εν δυνάμει σοβαρό κίνδυνο», τόνισε.

Ο Ερντογάν πρεσβεύει την ανοσία της αγέλης και καλεί τους Τούρκους σε εθελοντική καραντίνα

Από την άλλη, ο Ερντογάν επιμένει να καλεί τους Τούρκους «να μπουν εθελοντικά σε καραντίνα«, προκειμένου να μην σταματήσει εντελώς η οικονομία, η οποία βρίσκεται σε περίοδο ανάρρωσης έπειτα από χρόνια κρίσης. Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος δήλωσε ότι η Τουρκία είναι «υποχρεωμένη να ενεργήσει με τρόπο ώστε τα γρανάζια (της οικονομίας) να συνεχίσουν να γυρίζουν, ανεξάρτητα από τις συνθήκες».

Αρκετοί Τούρκοι παραμένουν στα σπίτια τους έγκλειστοι

Στο μεταξύ, πολλοί Τούρκοι έχουν πάρει μόνοι τις προφυλάξεις τους. Οι περισσότερες μεγάλες αρτηρίες της Κωνσταντινούπολης, όπως η λεωφόρος Ιστικλάλ, είναι σχεδόν άδειες. Πολλοί Τούρκοι έχουν επιστρέψει στην παλιά μέθοδο του καλαθιού που κρέμεται από το παράθυρο για να κάνουν τις προμήθειές τους ή χρησιμοποιούν υπηρεσίες κατ’ οίκον παράδοσης.

Ο γιατρός του νοσοκομείου της Κωνσταντινούπολης χαιρετίζει την «κοινή λογική» των συμπολιτών του και τα «καλά μέτρα» που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση, κυρίως την αύξηση του αριθμού των διαγνωστικών τεστ — περισσότερα από 200.000 μέχρι σήμερα. Ωστόσο προειδοποιεί ότι «αν ο αριθμός των κρουσμάτων συνεχίσει να αυξάνεται τόσο γρήγορα, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο με αλλού: απώλειες πολλών ζωών. Έχουμε χάσει ήδη πολύ χρόνο».

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News