Enimerotiko.gr

Η πανδημία τα αλλάζει όλα: Η Emirates βρήκε τον τρόπο να ταξιδεύουμε με ασφάλεια εν μέσω κορωνοϊού

Tags:

Σε τεστ αντισωμάτων για τον κορονοϊό που ξεκίνησαν να εφαρμόζονται σε ορισμένες χώρες, σε μία προσπάθεια επιστροφής στην κανονικότητα, ξεκίνησε η αεροπορική εταιρεία “Emirates Airlines“, τη Μεγάλη Τετάρτη.

Πολύς λόγος έχει γίνει για τα τεστ αντισωμάτων για τον κορονοϊό και για το βαθμό συμβολής τους στην προσπάθεια για επιστροφή στην κανονικότητα.

Τεστ αντισωμάτων για τον κορονοϊό: Η Γερμανία μία από τις χώρες που εφαρμόζονται

Μεταξύ των χωρών που έχουν ήδη αναπτύξει τέτοιου είδους τεστ είναι η Γερμανία, η οποία είναι η πρώτη που τα εφάρμοσε πειραματικά σε ένα τμήμα του πληθυσμού. Συνέβη στην κοινότητα του Γκάνγκελτ, που βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της χώρας, πολύ κοντά στα σύνορα με την Ολλανδία.

Η κωμόπολη των 12.000 κατοίκων χτυπήθηκε σφόδρα από τον κορονοϊό, ως αποτέλεσμα της μεγάλης προσέλευσης καρναβαλιστών, λόγω του ετήσιου καθιερωμένου αποκριάτικου φεστιβάλ, που διοργανώνεται στα τέλη Φεβρουαρίου.

Σε τεστ αντισωμάτων υποβλήθηκαν 500 άνθρωποι και οι ερευνητές του κοντινού Πανεπιστημίου διαπίστωσαν ότι ένας στους εφτά, ποσοστό 14% είχαν μολυνθεί από τον Sars-Cov-2 και αναπτύξει αντισώματα.

Τεστ αντισωμάτων για τον κορονοϊό: Το άμεσο μέλλον των αερομεταφορών

Στον ίδιο έλεγχο είναι σε θέση να υποβάλει τους επιβάτες της μια αεροπορική εταιρία, σε μία κίνηση που ίσως προοιωνίζεται το άμεσο μέλλον για τον τρόπο που θα γίνονται οι αερομεταφορές. Πρόκειται για την «Emirates» των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που με εφαλτήριο την πτήση της Τετάρτης από Ντουμπάι για Μαρόκο ξεκίνησε να κάνουν εξετάσεις αίματος σε επιβάτες πριν από την επιβίβαση τους στο αεροσκάφος.

Τεστ αντισωμάτων για τον κορονοϊό: Σκοπός ο εντοπισμός αντισωμάτων στο ανοσοποιητικό σύστημα

Τα τεστ διενεργήθηκαν από την Αρχή Δημόσιας Υγείας του Ντουμπάι στο χώρο που άλλοτε προοριζόταν αποκλειστικά για το check-in. Στόχος τους δεν ήταν να διαγνώσουν κάποια ενεργή μόλυνση κορονοϊού, αλλά ο εντοπισμός αντισωμάτων στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Τα αποτελέσματα είχαν βγει σε δέκα λεπτά και έδειξαν αν κάποιος είχε εκτεθεί στον ιό κάποια στιγμή στο παρελθόν. Όπως εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος της Emirates, Αντέλ Αλ Ρέντα, η εταιρία έκανε ουσιαστικά το πρώτο βήμα για την επόμενη μέρα.

Τεστ αντισωμάτων για τον κορονοϊό: Καμία χώρα με ανοιχτά σύνορα δεν ζητάει πιστοποιητικά για τον COVID-19

«Οι εξετάσεις on-site θα παρέχουν άμεσα αποτελέσματα στους επιβάτες της Emirates που ταξιδεύουν σε χώρες που απαιτούν πιστοποιητικά για τη νόσο COVID-19. Εργαζόμαστε για μεγαλύτερης κλίμακας τεστ στο μέλλον, με επέκτασή τους σε άλλες πτήσεις».

«Θα κάνω μήνυση σε όλους»: Έξω φρενών η Μαίρη Συνατσάκη για το γάλα της κόρης της - Πρωτοφανές ξέσπασμα

Η Emirates δεν έδωσε στατιστικά αποτελέσματα των ελέγχων, ενώ απέφυγε να διευκρινίσει αν υπήρξαν πελάτες που τελικά δεν επιβιβάστηκαν εξαιτίας αυτών. Λογικά βέβαια δεν συνέβη κάτι τέτοιο από τη στιγμή που το Μαρόκο (και καμία άλλη χώρα που έχει ανοιχτά τα σύνορά της) δεν ζητάει για την ώρα πιστοποιητικά αντισωμάτων. Είναι όμως κάτι που πιθανότατα θα γίνει στο άμεσο μέλλον και οι αερογραμμές των Η.Α.Ε. θέλουν να είναι έτοιμες και να ηγηθούν στην επιστροφή των αερομεταφορών στην (μερική έστω) κανονικότητα.

Τεστ αντισωμάτων για τον κορονοϊό: Ακολουθεί και δεύτερη μεγάλη αεροπορική εταιρεία

Σύντομα θα ακολουθήσει κατά τα φαινόμενα τον ίδιο δρόμο και η δεύτερη μεγάλη αεροπορική εταιρία της χώρας, η «Etihad Airways» με έδρα το Αμπού Ντάμπι. Ήδη ανακοίνωσε ότι θα δοκιμάσει κιόσκια αυτό-εξέτασης στο αεροδρόμιο της πόλης από τα τέλη Απριλίου. Ο ειδικός εξοπλισμός θα καταγράφει θερμοκρασία, καρδιακούς παλμούς και οξυγόνωση, παρέχοντας στους επιβάτες ενημέρωση για το αν παρουσιάζουν ήπια ή ύποπτα συμπτώματα της νόσου.

Τεστ αντισωμάτων για τον κορονοϊό: Οι αεροπορικές εταιρείες θα υποστούν οικονομική ζημιά από την πανδημία

Οι αεροπορικές εταιρίες είναι ο πρώτος κρίκος της αλυσίδας που θα υποστεί τις μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις από τη φονική πανδημία. Πολλές έχουν αναστείλει καιρό τώρα τη λειτουργία τους. Η πτώση σε σύγκριση με τα έσοδα του 2019 αναμένεται, στο πιο αισιόδοξο σενάριο, να φτάσει σε ποσοστό 55%, όπως εκτιμά στην ανάλυση της η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών.

Πολλά αναμένεται να αλλάξουν την επόμενη μέρα και για κάποιο διάστημα στις πτήσεις. Όπως εκτιμούν στελέχη των αερογραμμών, τα αεροπλάνα θα πετούν λογικά με άδεια τη μεσαία θέση και πολύ χαμηλότερες τιμές, σε σχέση με αυτές το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Οι εταιρίες που θα προσαρμοστούν πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά στη νέα πραγματικότητα, θα είναι και αυτές με τις μεγαλύτερες πιθανότητες ταχείας ανάκαμψης.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News