Enimerotiko.gr
Κόσμος

«Ιησούς της Σιβηρίας»: Έλεγε ότι είναι ο Μεσσίας, παραπλάνησε 50.000 ανθρώπους και ζούσε μες στη χλιδή

Ιησούς της Σιβηρίας: Νέα δεδομένα για τον αρχηγό της Ρωσικής αίρεσης. Ο ίδιος παραπλανούσε για πολλά χρόνια, όσοι πίστευαν σε αυτόν και δήλωναν οπαδοί του. Μεταξύ άλλων, τους έλεγε ότι ήταν η μετενσάρκωση του Ιησού. Ο ίδιος τους έπαιρνε τα χρήματα και τους ασκούσε βία σε ψυχολογικό επίπεδο.

Η τεράστια επιχείρηση

Η μυστική αστυνομία της Ρωσίας οργάνωσε προ ημερών μια τεράστια επιχείρηση. Νωρίς τα χαράματα με τέσσερα ελικόπτερα, οχήματα και λεωφορεία στο σπίτι και τις κοινότητες που διηύθυνε ο Σεργκέι Τορόπ. Συγκεκριμένα, σε μια απόμερη περιοχή της Σιβηρίας, στην περιοχή Πετροπαβλόφκα, κάπου 4.200 χλμ. ανατολικά της Μόσχας. Μέσα σε λίγα λεπτά, δεκάδες μασκοφόροι πράκτορες με στολές παραλλαγής και αυτόματα όπλα, είχαν εντοπίσει τους στόχους τους. Φόρτωσαν σιδηροδέσμιους τον Τορόπ και τους συνεργάτες του σε ελικόπτερο.

Ο 59χρονος Τορόπ, πρώην τροχονόμος, ήταν γνωστός ως ο «Ιησούς της Σιβηρίας», με τα μέλη της αίρεσής του, της «Εκκλησίας της Τελευταίας Διαθήκης» να ζουν σ’ έναν οικισμό που ο ίδιος είχε βαφτίσει «Πόλη του Ήλιου». Εκεί, κυκλοφορούσε φορώντας μακριούς χιτώνες σαν τον Μεσσία. Μόνον που ο Τορόπ, γνωστός στους οπαδούς του ως «Βησσαρίων» κάθε άλλο παρά άγιος ήταν. Κατηγορείται ότι εκμεταλλευόταν οικονομικά τους 5.000 οπαδούς του στη Ρωσία. Διακόσια εκατομμύρια των οποίων ζούσαν μαζί του στην «Πόλη του Ήλιου» ασκώντας τους ψυχολογική βία και προκαλώντας σοβαρές βλάβες στην υγεία τους.

Ιησούς της Σιβηρίας: O Τορόπ και ο Ρασπούτιν

Η υπόθεση του Τορόπ προκάλεσε συγκρίσεις με τον διαβόητο μυστικιστή, Γκργκόρι Ρασπούτιν. Εκείνος είχε καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη της τελευταίας τσαρικής οικογένειας της Ρωσίας στις αρχές του 20ου αιώνα. Κι όχι άδικα. Ο Ρασπούτιν υποστήριζε ότι όταν έπεφτε στο κρεβάτι με μια γυναίκα, την εξάγνιζε. Έτσι, τη βοηθούσε έτσι να επισκιαστεί από τη «θεϊκή χάρη». Σαρκολάτρης, που επισκεπτόταν συχνά πορνεία. Ο ακόλαστος «καλόγερος» διψούσε για όργια, ακόμη και με μοναχές.

Έναν αιώνα αργότερα ο Τορόπ ασπάστηκε έναν παρόμοιο κώδικα ηθικής. Σε πλήρη αντίθεση προφανώς με τις διδαχές του χριστιανισμού. Μετά από μια επίσκεψή της το 2009, μια Γαλλίδα δημοσιογράφος περιέγραψε όσα είδε στην ετήσια συγκέντρωση των οπαδών του «Ιησού της Σιβηρίας» για την επέτειο από το πρώτο δημόσιο «κήρυγμα» του Τορόπ το 1991. Το πλήθος χωρίστηκε στα δύο. Σχημάτισε ένα ανθρώπινο τούνελ για να περάσει ο «Διδάσκαλος». Η ατμόσφαιρα θύμιζε μια επιστροφή στο κλίμα των χίπηδων της δεκαετίας του 1960 με μια δόση “αποκαλυπτικού” φανατισμού», έγραφε.

Ο Τορόπ θεωρούσε ότι οι γυναίκες πρέπει να υπηρετούν τους άνδρες. Όπως ακριβώς εκείνοι τον Θεό. «Έχουμε μια σχολή με αγνές παρθένες εδώ. Προετοιμάζουμε τα κορίτσια για να γίνουν μελλοντικές σύζυγοι αξιότιμων ανδρών», είχε πει προ τριετίας στο BBC. Ο αρχηγός της αίρεσης απέκτησε έξι παιδιά. Αυτό, προκειμένου να αυξηθούν οι οπαδοί του. Επέμενε ότι οι γυναίκες θα πρέπει να μοιράζονται τους άνδρες τους σε πολυγαμικά τρίο. Κι αν οι άρρενες ακόλουθοί του έπρεπε να λάβουν την άδεια των συζύγων τους για να φέρουν μια νέα παρτερνέρ στο σπίτι. Ο γάμος του Τορόπ δεν επέζησε από το πείραμα. Η πρώτη γυναίκα του τον παράτησε. Αυτό έγινε όταν εκείνος νυμφεύθηκε μια 19χρονη που πόζαρε ως μοντέλο για τους πίνακές του.

Η «αφύπνιση» του «Μεσσία»

Γιος οικοδόμου από το Κρασνοντάρ της νότιας Ρωσίας, ο Ιησούς της Σιβηρίας κατετάγη αρχικά στον Κόκκινο Στρατό. Το έκανε προτού εργαστεί σε εργοστάσιο και στη συνέχεια ως τροχονόμος. Μια παράξενη επιλογή για τον «υιό του Θεού», όπως παραδέχθηκε ο ίδιος αργότερα. «Η συμπεριφορά μου ήταν πολύ διαφορετική από εκείνη άλλων συναδέλφων μου. Ήθελα να συγχωρώ τους παραβάτες», είπε. Πράγμα που ίσως εξηγεί γατί έχασε τη δουλειά του το 1989. Δηλαδή, έναν χρόνο πριν «αφύπνισή» του.

Αρχικά πίστευε, ότι ο Ιησούς παρακολουθεί όσα συμβαίνουν στη Γη από κάπου κοντά κι ότι η Παναγία «κυβερνά τις τύχες της Ρωσίας». Αργότερα, ωστόσο, αποφάσισε ότι ήταν μετενσάρκωση του «υιού του Θεού». Κι όταν κατέρρευσε η ΕΣΣΔ και μαζί της επτά δεκαετίες αθεΐας το 1991, πήγε στη Μόσχα κι έλεγε στους περαστικούς ότι τον έστειλε εκεί «ο ουράνιος Πατέρας». Με τον κόσμο να αποζητά κάτι να πιστέψει, ο Τορόπ προσέλκυσε πλήθη οπαδών, μεταξύ των οποίων και τον Σεργκέι Τσεγιαλκόφ, έναν από τους επικεφαλής του πυρηνικού οπλοστασίου της ΕΣΣΔ, που εξελίχθηκε σε «αρχιερέα» της αίρεσης. Ο Τσεγιαλκόφ πούλησε το σπίτι του, παράτησε τη δουλειά του κι ακολούθησε τον «Βησσαρίωνα» στις ερημιές της Σιβηρίας μαζί με εκατοντάδες άλλους, ανάμεσά τους γιατροί και δικηγόροι.

Ιησούς της Σιβηρίας: Πώς αποσπούσε χρήματα από τα μέλη της αίρεσής του

Υποστηρίζοντας ότι πλησιάζει το τέλος του κόσμου, ο Τορόπ υποσχόταν τη λύτρωση στους οπαδούς του, εφόσον του έδιναν τις περιουσίες τους και εφάρμοζαν πιστά της διδαχές της εννιάτομης «Τελευταίας Διαθήκης του». Πέρα από ευγενείς διδαχές περί αλτρουισμού και καλοσύνης προς όλους, δίνονταν όμως και κάποιες, αν μη τι άλλο, αλλόκοτες οδηγίες στα μέλη της αίρεσης, όπως π.χ. τι μάρκα απορρυπαντικών έπρεπε να χρησιμοποιούν.

Αν και ενστερνίστηκε πολλά τελετουργικά της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο Τορόπ απαγόρευε στους οπαδούς του την κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, τους επέβαλε τη χορτοφαγία, ενώ δεν ανεχόταν διαφωνίες. Ο ίδιος, ωστόσο, δεν τηρούσε πολλούς από τους κανόνες που επέβαλε στους ακολούθους του. Ενώ εκείνοι προσπαθούσαν να επιβιώσουν το βαρύ σιβηρικό χειμώνα στις καλύβες που είχαν φτιάξει, εκείνος απολάμβανε πολυτελή ζωή σ’ ένα τριώροφο σαλέ, που του είχαν κατασκευάσει στην κορυφή ενός βουνού, εξοπλισμένο σύμφωνα με πληροφορίες με ξύλινες βεράντες, υπερσύγχρονες συσκευές τηλεοράσεων και wi-fi για να μπορεί να «κηρύττει» μέσω Skype στους περίπου 50.000 οπαδούς του ανά την υφήλιο.

Κι όσο διάστημα έλειπε σε πολυτελή ταξίδια στο εξωτερικό επισκεπτόμενος φίλους, όπως ο γκουρού Ραβί Σανκάρ, οι οπαδοί του αρκούνταν σε πορτρέτα του, που κοσμούσαν τους τοίχους των καλύβων τους προετοιμαζόμενοι να γιορτάσουν τα γενέθλιά του στις 14 Ιανουαρίου, αφού είχε απαγορέψει τον εορτασμό των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς

Ο κίνδυνος της φυλάκισης

Κι ήταν σε τέτοιες περιπτώσεις που κατέβαινε από το σαλέ του μ’ ένα snow -mobile για να δει τους οπαδούς του, συνοδευόμενος από τον Βαντίμ Ρέντκιν, πρώην ντράμερ σε συγκρότημα της ΕΣΣΔ, που συνελήφθη μαζί με έναν ακόμη συνεργάτη του Τορόπ αυτή την εβδομάδα. Αυτόπτης μάρτυς περιέγραψε τον ενθουσιασμό των ακολούθων του «Βησσαρίωνα», που άναβαν κεριά και τραγουδούσαν την ώρα που εκείνος ευλογούσε φέτες ψωμιού. Αλλά με το θερμόμετρο να δείχνει -50 C, μια γυναίκα κατέρρευσε στο χιόνι και τη μετέφεραν μακριά. Άλλες ανατριχιαστικές μαρτυρίες αναφέρουν ότι στη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 κάποια μέλη της αίρεσης αυτοκτόνησαν – πρακτική που φέρεται να ενθάρρυνε ο Τορόπ – κι άλλα πέθαναν ελλείψει ιατρικής φροντίδας.

Οι ρωσικές Αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες σημειωμάτων αυτοκτονίας και μια αγχόνη ως πειστήρια για την ενοχή του «Βησσαρίωνα» στις καταγγελίες πρώην οπαδών του για άσκηση ψυχολογικής βίας. Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι κατήγοροί του αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα, ενώ ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι οι Αρχές αποφάσισαν να κινηθούν τώρα εναντίον του – μετά από τρεις δεκαετίες δράσης του – σε αντίποινα για τη διαμάχη του «Βησσαρίωνα» με ντόπια επιχειρηματικά συμφέροντα. Ο αρχηγός της αίρεσης μαζί με δυο από τους οπαδούς του που συνελήφθησαν επίσης, θα παραμείνουν στη φυλακή για δύο μήνες, έως τις 22 Νοεμβρίου, όταν και θα γίνει η δίκη τους. Σε περίπτωση που κριθεί ένοχος, απειλείται με κάθειρξη έως και 12 ετών.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News