Enimerotiko.gr
Κόσμος

Καλαβρία: Το χωριό των «τελευταίων Ελλήνων» προσφέρει σπίτια με 1 ευρώ – Ποιες οι προϋποθέσεις

Καλαβρία: Πρόκειται για μία κοινότητα στην Καλαβριά. Η ίδια αποκαλείται ως χωριό χωρίς κορωνοϊό (σ.σ. COVID-19). Η τιμή από τα σπίτια στο συγκεκριμένο χωριό ανέρχεται σε μόλις ένα ευρώ ανά σπίτι. Στόχος είναι η ανανέωση του πληθυσμού και η μείωση του μέσου όρου ηλικίας. Ο δήμαρχος Michele Conia πιστεύει πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό, το εγχείρημα, με κωδικό όνομα «Επιχείρηση Ομορφιά».

«Η εύρεση νέων ιδιοκτητών για τα πολλά εγκαταλελειμμένα σπίτια που έχουμε είναι ένα σημαντικό κομμάτι της “Επιχείρησης Ομορφιά” που έχω ξεκινήσει για τα υποβαθμισμένα κομμάτια της πόλης», λέει ο Conia στο CNN. «Μεγάλωσα στη Γερμανία όπου οι γονείς μου είχαν μεταναστεύσει και επέστρεψα για να σώσω την πόλη μου. Πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν φύγει εδώ και δεκαετίες, αφήνοντας πίσω τους άδεια σπίτια. Δεν μπορούμε να υποκύψουμε στην παραίτηση».

Παρά το γεγονός ότι περιβάλλεται από το Εθνικό Πάρκο του Ασπρομόντε της Καλαβρίας και έχει θέα τόσο στις ακτές του Ιονίου όσο και στο Τυρρηνικό πέλαγος, το αστικό τοπίο του Cinquefrondi σημαδεύεται από ετοιμόρροπες κατοικίες, λέει ο Conia. Οι παραλίες απέχουν μόλις 15 λεπτά με το αυτοκίνητο, ωστόσο μία ολόκληρη συνοικία είναι εγκαταλελειμμένη.

Το Cinquefrondi ανέφερε μηδενικά κρούσματα κορωνοϊού και βρίσκεται σε μια περιοχή στην οποία καταγράφηκε ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά μόλυνσης της Ιταλίας. Σημειώνεται ότι η Ιταλία έχει ήδη αρχίσει να ανοίγει σύνορα για τους επισκέπτες από το εξωτερικό.

Καλαβρία: Οι όροι για την απόκτηση του σπιτιού

Η συμφωνία που προτείνεται το Cinquefrondi λειτουργεί λίγο διαφορετικά σε σύγκριση με άλλες αντίστοιχες στην Ιταλία. Ενώ όλες οι άλλες πόλεις που πωλούν σπίτια για ένα ευρώ απαιτούν προκαταβολή έως και 5.000 ευρώ την οποία ο αγοραστής χάνει εάν δεν ανακαινίσει το σπίτι εντός τριών ετών, το Cinquefrondi ζητά απλώς ετήσιο τέλος ύψους 250 ευρώ έως ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες. Οι νέοι ιδιοκτήτες θα πληρώσουν πρόστιμο ύψους 20.000 ευρώ εάν δεν ολοκληρώσουν την ανακαίνιση εντός τριών ετών.

Σε άλλες πόλεις με παρόμοιες προσφορές, οι νέοι αγοραστές τείνουν να ολοκληρώνουν εργασίες πολύ πριν την εκπνοή της προθεσμίας, μέσα σε ένα ή δύο έτη. Σύμφωνα με τον δήμαρχο της περιοχής το κόστος των επισκευών ανέρχεται από 10.000 έως 20.000 ευρώ. Οι διαθέσιμες κατοικίες έχουν έκταση 40 έως 50 τετραγωνικά μέτρα, μέγεθος που μειώνει σημαντικά τον χρόνο ανακαίνισης. Βρίσκονται στο ιστορικό τμήμα του Cinquefrondi. Ορισμένες διαθέτουν ακόμη και ένα μικρό μπαλκόνι με θέα.

Το Cinquefrondi βρίσκεται στο σημείο «συνάντησης» του Ιονίου και Τυρρηνικό άκρη της «μπότας» που σχηματίζει η Ιταλία. Έχει εκπληκτική θέα στα προστατευόμενα από την UNESCO Αιολικά Νησιά και είναι εύκολα προσβάσιμο από το κοντινό λιμάνι.

Καλαβρία: «Οι τελευταίοι Έλληνες»

Το όνομά του στα ιταλικά σημαίνει «πέντε χωρία» και αναφέρεται σε ελληνικούς και βυζαντινούς οικισμούς που ενοποιήθηκαν κατά τον Μεσαίωνα. Το Cinquefrondi υπήρξε στρατηγικό φυλάκιο κατά τη διάρκεια του ελληνικού αποικισμού κατά τον 8ο και 7ο αιώνα π.Χ. ενώ, σύμφωνα με το CNN, oι ηλικιωμένοι της πόλης εξακολουθούν να χρησιμοποιούν παλιούς ισπανικούς και γαλλικούς όρους όταν συζητούν.

Το βουκολικό τοπίο των ελαιώνων είναι διάσπαρτο με ερείπια ελληνικών φρουρίων, έναν αρχαίο ελληνικό δρόμο χτισμένο για να συνδέει τις δύο θάλασσες, μια ρωμαϊκή βίλα, μοναστήρια και ειδωλολατρικούς ναούς. Οι ντόπιοι αποκαλούν με υπερηφάνεια τους εαυτούς τους «οι τελευταίοι Έλληνες».

Ο δήμαρχος κάνει λόγο για έναν σταυροδρόμι πολιτισμών, για ένα «χωνευτήρι». «Είμαστε φιλόξενοι άνθρωποι. Η πόρτα μου είναι ανοιχτή σε όποιον έρθει να τη χτυπήσει. Στην πόλη πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα βελτιωτικά έργα. Δρόμοι, πλατείες, σιντριβάνια, πάρκα, ακόμη και μια εκκλησία έχουν ανακαινιστεί όμορφα και ενώ σκαλιά του χωριού βάφτηκαν στα χρώματα ουράνιου τόξου.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News