kanivaloi-ton-andeon-oi-28-poy-epezisan-apo-tin-syntrivi-toy-aeroplanoy-toys-kai-i-istoria-toys-egine-tainia-16683
19:00

Κανίβαλοι των Άνδεων: Οι 28 που επέζησαν από την συντριβή του αεροπλάνου τους και η ιστορία τους έγινε ταινία

19:00
Newsroom

Μοιραία πτήση στις Άνδεις: Πρόκειται για την πτήση 571. Σε αυτή επέβαινε μία ομάδα ράγκμπι της Ουρουγουάης. Το αεροπλάνο συνετρίβη στις Άνδεις. Πολλοί επιβάτες σώθηκαν και βρέθηκαν μετά από εβδομήντα δύο ημέρες. Μάλιστα, οι ίδιοι ομολόγησαν πως οδηγήθηκαν στον κανιβαλισμό για να επιβιώσουν.

Ήταν 13 Οκτωβρίου 1972, 16 από τους 40 επιβάτες μιας πτήσης τσάρτερ επέζησαν ύστερα από αεροπορικό δυστύχημα. Παρέμειναν 72 μέρες καθηλωμένοι σε συνθήκες πολικού ψύχους στις Άνδεις. Χωρίς όμως να σβήνει η ελπίδα τους ότι θα επιζήσουν. Το ένστικτο της αυτοσυντήρησης τους κάλεσε επίμονα. Επιδόθηκαν ακόμη και σε κανιβαλισμό. Για τους επιζήσαντες ήταν ένας εφιάλτης. Όμως, η περιπέτειά τους αργότερα ονομάστσηκε «Το Θαύμα των Άνδεων».

Advertisement

Μοιραία πτήση στις Άνδεις: Το χρονικό της τραγωδίας

Όλα ξεκίνησαν μία ημέρα πριν, στις 12 Οκτωβρίου 1972. Ένα δικινητήριο ελικοφόρο αεροσκάφος τύπου Fairchild Hiller FH-227D της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουρουγουάης, με πενταμελές πλήρωμα και 40 επιβαίνοντες, απογειώθηκε από το Μοντεβιδέο. Προορισμός του ήταν το Σαντιάγο της Χιλής. Μετέφερε την ομάδα ράγκμπι Old Christians Club. Εκεί θα έδινε φιλικό αγώνα στην πρωτεύουσα της Χιλής, αλλά και συγγενείς, φίλους και γνωστούς των παικτών.

Advertisement

Κατά τη διάρκεια της πτήσης, ο καιρός επιδεινώθηκε κι έτσι ο έμπειρος κυβερνήτης του αεροπλάνου, σμήναρχος Χούλιο Σέζαρ Φεράδας, επέλεξε να προσγειωθεί στην πόλη της Αργεντινής Μεντόζα, στους πρόποδες των Άνδεων, όπου οι επιβάτες και το πλήρωμα διανυκτέρευσαν.

Advertisement

Μοιραία πτήση στις Άνδεις: Η μοιραία απόφαση

Την επομένη, οι καιρικές συνθήκες δεν είχαν βελτιωθεί, αλλά ο πιλότος ενέδωσε στις πιέσεις των επιβατών και αποφάσισε να απογειωθεί για το Σαντιάγο, αφού πήρε το πράσινο φως από τον πύργο ελέγχου. Στη διαδρομή το αεροσκάφος αντιμετώπισε έντονες αναταράξεις, τις οποίες οι 40 επιβάτες αντιμετώπισαν με χαμόγελα και χωρίς φόβο. Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν 19 ή 20 ετών και για πολλούς ήταν το πρώτο τους ταξίδι με αεροπλάνο.

Ωστόσο, πάνω από τη Χιλή το αεροπλάνο αντιμετώπισε πρόβλημα, έχασε ύψος, προσέκρουσε σε μία κορυφή των Άνδεων, έχασε τμήμα της ουράς του και συνετρίβη στο χιόνι. Δώδεκα από τους επιβαίνοντες σκοτώθηκαν ακαριαία, ενώ πέντε ακόμα υπέκυψαν στα τραύματά τους την πρώτη νύχτα.

Advertisement

Μοιραία πτήση στις Άνδεις: Αγώνας επιβίωσης

Οι 28 διασωθέντες, καταπονημένοι και τραυματισμένοι κάποιοι από αυτούς, άρχισαν να δίνουν τον αγώνα της επιβίωσης μέσα στις άγριες πολικές συνθήκες των Άνδεων. Βρίσκονταν σε υψόμετρο 3.600 μ., χωρίς τροφή, με περιορισμένο οξυγόνο και χωρίς νέα για την τύχη τους, καθώς τα σωστικά συνεργεία είχαν χάσει τα ίχνη τους. Η τροφή τους από εδώ και στο εξής θα ήταν τα πτώματα των συνεπιβατών τους.

Στις 21 Οκτωβρίου ένας από τους διασωθέντες πέθανε και στις 29 Οκτωβρίου μία χιονοστιβάδα αποτελείωσε άλλους οκτώ. Μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου ακόμη τρεις είχαν χάσει τη ζωή τους. Στις 12 Δεκεμβρίου, δύο από τους επιζήσαντες, ο Νάντο Παράδο και ο Ρομπέρτο Κανέσα, αποφάσισαν να ξεκινήσουν μία απέλπιδα πορεία προς το άγνωστο. Μετά από δεκαήμερη πεζοπορία, για καλή τους τύχη βρέθηκε στο δρόμο τους ένας ορεσίβιος μεταφορέας, ονόματι Σέρχιο Καταλάν, ο οποίος τους περιέθαλψε και ειδοποίησε τις αρχές, οι οποίες είχαν διακόψει τις έρευνες.

Μέχρι 23 Δεκεμβρίου 1972 και οι υπόλοιποι 14 διασωθέντες του αεροπορικού δυστυχήματος είχαν μεταφερθεί σώοι και ασφαλείς στο Μοντεβιδέο. Το αεροπορικό δυστύχημα των Άνδεων και η οδύσσεια των διασωθέντων ενέπνευσε τη συγγραφή βιβλίων, ταινιών μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, ακόμη και μιούζικαλ.

Advertisement

Η ταινία

Η ταινία «Οι επιζήσαντες» του 1993 με πρωταγωνιστές τον Ίθαν Χοκ και τον Τζος Χάμιλτον σε σκηνοθεσία Φρανκ Μάρσαλ, είναι βασισμένη στα όσα συνέβησαν επί 2,5 σχεδόν μήνες στις Άνδεις, με τους επιζήσαντες του αεροπορικού δυστυχήματος να γίνονται «ανθρωποφάγοι» για να επιβιώσουν.