koronoios-4-chores-me-elachistoys-thanatoys-kai-i-diaforetiki-stratigiki-tis-kathe-mias-stin-antimetopisi-toy-44347
17:27

Κορονοιος: 4 χώρες με ελάχιστους θανάτους και η διαφορετική στρατηγική της κάθε μίας στην αντιμετώπισή του

17:27
Newsroom

Κορονοϊός: Κι όμως, φαίνεται πως η πανδημία βρήκε σε τέσσερις χώρες, το δάσκαλό της. Υπάρχουν τέσσερις χώρες στον πλανήτη, οι οποίες έδρασαν και συνεχίζουν να το κάνουν καταπληκτικά έναντι του COVID-19. Η αποτελεσματικότητα των συγκεκριμένων κρατών έχει να κάνει με τις αποφάσεις σε επίπεδο υγειονομικών μέτρων. Παρακάτω ακολουθούν τα σχέδια τεσσάρων κρατών – πρότυπων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Αναλυτικότερα:

Κορονοϊός: Ποιο ήταν το πλάνο της Ιαπωνίας

Η Ιαπωνία έχει καταφέρει να αποφύγει καταστάσεις τύπου Ισπανίας και Ιταλίας. Η περιοχή που έχει επηρεαστεί περισσότερο από την πανδημία είναι το νησί Χοκκάιντο με 154 κρούσματα. Μάλιστα, το νησί αυξάνει τα μέτρα πρόληψης. Το Τόκιο επιβεβαίωσε το Σάββατο, 50 κρούσματα. Αυτό, είναι κάτι που αποτελεί αριθμό ρεκόρ για μία ημέρα.

Advertisement

Η κυβερνήτης, Γιουρίκο Κόικε ζήτησε από τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Τα κρούσματα στην Ιαπωνία έχουν ξεπεράσει τα 1.500 με 55 θανάτους. Εξαιρουμένων αυτών σε κρουαζιερόπλοιο που είχε μπει σε καραντίνα τον περασμένο μήνα. Η Ιαπωνία, που δέχθηκε από νωρίς το πλήγμα του κορονοϊού στην αρχική του εξάπλωση από την Κίνα, καταγράφει πιο σταδιακή αύξηση των κρουσμάτων. Επιπλέον, αυτό έγινε σε σχέση με το πρόσφατο άλμα τους στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Κορονοϊός: Ποιο ήταν το σχέδιο της Σουηδίας

Η Σουηδία είχε μια εντελώς διαφορετική αντίδραση σε σχέση με τις γειτονικές της Νορβηγία και Δανία. Εκείνες προχώρησαν σε αυστηρά μέτρα καραντίνας εξ αρχής. Η Σουηδία έκλεισε μόνο τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια. Αντίθετα, τα νηπιαγωγεία έμειναν ανοιχτά, όπως και τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα σύνορά της. Η κυβέρνηση κατέστησε αυστηρότερη την απαγόρευση των εκδηλώσεων σε όχι περισσότερους από 50 ανθρώπους.

Advertisement

Ο επιδημιολόγος Άντερς Τέγκνελ υποστηρίζει ότι είναι αντιπαραγωγική η επιβολή αυστηρών περιοριστικών μέτρων σε αρχικό στάδιο της έξαρσης μιας επιδημίας ενός ιού. “Όσο η ανάπτυξη του κοροναϊού παραμένει σε αυτό το επίπεδο στη Σουηδία, δεν βλέπω τον λόγο να λάβει η κυβέρνηση έκτακτα μέτρα”.

Advertisement

Την ίδια ώρα βέβαια, περισσότεροι από 2.000 πανεπιστημιακοί ερευνητές έδωσαν στη δημοσιότητα επιστολή που ασκεί κριτική και αμφισβητεί τη στάση της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας της χώρας, ενώ προ ημερών διέρρευσαν στη τηλεόραση τα e-mails σημαντικών επιδημιολόγων της χώρας, τα οποία επικρίνουν την κυβέρνηση και την κατηγορούν ότι θέτει τη χώρα σε κίνδυνο.

Μέχρι το Σάββατο άλλωστε, η Νορβηγία (5,3 εκατομμύρια κάτοικοι), είχε περισσότερα από 3.770 κρούσματα και 19 θανάτους. Η Δανία (5,6 εκατομμύρια), κατέγραψε 2.200 κρούσματα και 52 θανάτους. Η Σουηδία (10,12 εκατομμύρια) κατέγραψε πάνω από 3.060 κρούσματα και 105 θανάτους.

Advertisement

Κορονοϊός: Πώς έδρασε για την πανδημία, η Γερμανία

Η Γερμανία καταγράφει πολύ χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας. Συγκεκριμένα, έχει αναφέρει 200 θανάτους στα 37.000 κρούσματα, δηλαδή περίπου 0,6%, την ώρα που τα αντίστοιχα ποσοστά στην Ισπανία είναι στο 7,8% και στην Ιταλία 10,1%. Οι επιδημιολόγοι αναφέρουν πως στη Γερμανία λαμβάνουν χώρα πολλά τεστ, ιδίως ανάμεσα στους εργαζόμενους στην υγεία, και σε άτομα που δεν συγκαταλέγονται στις ευπαθείς ομάδες, ενώ σημαντικό ρόλο στον περιορισμό των θανάτων παίζει το “θωρακισμένο” σύστημα υγείας. Έτσι, με την υγειονομική ετοιμότητα και με το σύστημα της ευρείας χρήσης των τεστ, η χώρα έχει καταφέρει για την ώρα να ελέγξει τη μετάδοση του ιού.

Την Κυριακή, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού αυξήθηκε σε 52.547 και 389 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω της πανδημίας, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Ιντιστούτο Ρόμπερτ Κοχ (RKI).

Στα μέσα Μαρτίου, η Γερμανία έκλεισε σχολεία, καταστήματα, εστιατόρια, παιδότοπους και αθλητικές εγκαταστάσεις και πολλές εταιρίες σταμάτησαν τη λειτουργία τους σε μια προσπάθεια να ανακοπεί η εξάπλωση της επιδημίας. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει πλήρης απαγόρευση κυκλοφορίας, για την ώρα.

Κορονοϊός: Ποιες ήταν οι κινήσεις της Νότιας Κορέας για την πανδημία

Η χώρα αντέδρασε με μεγάλη ταχύτητα τον Ιανουάριο. Η Νότια Κορέα έχει αντιμετωπίσει στο πρόσφατο παρελθόν τις επιδημίες των Sars και Mers και έτσι γνώριζε το πώς έπρεπε να αντιδράσει. Η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων έγινε με μεγάλη ευκολία ενώ η χρήση των τεστ ήταν μαζική, καθώς σε πρώτη φάση έγιναν περισσότερα από 338.000. Το ποσοστό θνησιμότητας είναι στο 1,25% στη χώρα, με 111 νεκρούς σε 8.900 κρούσματα.

Advertisement

Σε αντιδιαστολή με τα παραπάνω παραδείγματα, στις ΗΠΑ ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τους 2.000 μέσα στο Σαββατοκύριακο με τα κρούσματα να υπερβαίνουν τα 120.000, με τον πρόεδρο Τραμπ ωστόσο να μην αποφασίζει να προβεί σε μέτρα καραντίνας.