kroyazieroploio-me-4-thymata-apo-koronoio-kai-200-ypopta-kroysmata-den-vriskei-limani-na-desei-44143
11:56

Κρουαζιερόπλοιο με 4 θύματα από κορωνοϊό και 200 ύποπτα κρούσματα δεν βρίσκει λιμάνι να δέσει

11:56
Newsroom

Με την έξαρση της πανδημίας όλες οι χώρες έχουν κλειστεί στο “καβούκι” τους προκειμένου να περιορίσουν την εξάπλωση του covid-19 με αποτέλεσμα πολλά λιμάνια και αεροδρόμια να  υπολειτουργούν λόγω διακοπής δρομολογίων.

Μπροστά στον φόβο του θανάτου, γίναμε σκληροί και άκαρδοι και η θέα νεκρών ανθρώπων ενώ αρχικά μάς σοκαράει στη συνέχεια μπροστά στη δική μας ζωή μάς κρατάει παγερά αδιάφορους. Ένα αντίστοιχο περιστατικό έλλειψης συμπόνιας είναι και η περίπτωση των δύο κρουαζιερόπλοιων   MS Zaandam και MS Rotterdam με νεκρούς και αρρώστους που παρά τις συνεχείς εκκλήσεις συμπόνοιας δε βρίσκουν λιμάνι να τους δεχτεί προκειμένου να κάνουν τα δέοντα.

Advertisement

Το MS Zaandam της Holland America Line και το «αδερφικό» «αδερφικό» MS Rotterdam να δέσουν δε βρίσκουν λιμάνι να δέσουν

Το κρουαζιερόπλοιο με 4 νεκρούς και 200 επιβάτες με ύποπτα κρούσματα κορωνοϊού δε βρίσκει λιμάνι να δέσει, καθώς καμία χώρα δεν επιθυμεί να πάρει την ευθύνη. Η κατάσταση στο MS Zaandam της Holland America Line είναι δραματική και η πλοιοκτήτρια εταιρεία προειδοποιεί πως περισσότεροι άνθρωποι μπορεί να χάσουν την ζωή τους, αν δεν επιτραπεί στο κρουαζιερόπλοιο και το «αδερφικό» MS Rotterdam να δέσουν. Στα δύο πλοία επιβαίνουν συνολικά 1.243 επιβάτες και 1.247 άτομα πλήρωμα.

Advertisement

Το Zaandam είχε αναχωρήσει από το Μπουένος Άιρες στις 7 Μαρτίου, με προορισμό τη Χιλή

Αρκετές  χώρες της λατινικής Αμερικής έκλεισαν τα λιμάνια τους στο πλοίο, όταν έγιναν γνωστά τα κρούσματα και ο πρόεδρος της εταιρείας, Ορλάντο Άσφορντ, καταγγέλλει πως οι αρχές αρνήθηκαν να ανταποκριθούν ακόμα και στα έκτακτα αιτήματα για αποβίβαση των ασθενών που ήταν άρρωστοι.

Advertisement

Πάνω στο πλοίο βρίσκονται αρκετοί ηλικιωμένοι επιβάτες

Την προηγούμενη Πέμπτη, το MS Rotterdam πάνω στο οποίο επέβαινε μόνο το πλήρωμα, πλησίασε το MS Zaandam μεσοπέλαγα, παραδίδοντας ιατρικό εξοπλισμό και τεστ για τον κορωνοϊό, επιτρέποντας σε κάποιους υγιείς επιβάτες να επιβιβαστούν στο κατά τα άλλα άδειο πλοίο. Τώρα και τα δύο βρίσκουν «κλειστά» τα λιμάνια στα οποία κάνουν αιτήματα να δέσουν. Και τα δύο πλοία είχαν βάλει πλώρη για την Φλόριντα αλλά, την Δευτέρα, ο κυβερνήτης Ρον ΝτεΣάντις ανακοίνωσε ότι δεν μπορούν να «ξεφορτώσουν» τους επιβάτες στην Πολιτεία του. Αποκάλεσε δε τους περισσότερους επιβάτες «ξενόφερτους» και άφησε ανοικτό το σενάριο να μην επιτραπεί ο κατάπλους στα κρουαζιερόπλοια.

Advertisement

Αγωνιώδης έκκληση για συμπόνια και καλοσύνη

Ο Άσφονρτ, έκανε έκκληση να βρεθεί κάποιο λιμάνι που θα δείξει «συμπόνια και καλοσύνη», επιτρέποντας στους επιβάτες του Zaandam αλλά του Rotterdam να αποβιβαστούν. Πάνω στο κατάστρωμα του Zaandam, τέσσερα άτομα έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους, 8 είναι θετικοί στον κορωνοϊό ενώ περίπου 200 παρουσιάζουν ύποπτα συμπτώματα. Πολλοί από τους εκατοντάδες επιβάτες από την Βρετανία, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία είναι στην τρίτη ηλικία και έκαναν τις διακοπές τους, όταν η πανδημία άρχισε να λαμβάνει απειλητικές διαστάσεις. «Είμαστε αντιμέτωποι με μια συμπεριφορά του τύπου “δεν είναι πρόβλημά μας”. Η διεθνής κοινότητα, σταθερά γενναιόδωρη και βοηθητική απέναντι στην ανθρώπινη ταλαιπωρία, κλείνει απέναντι στο Zaandam αφήνοντάς το αβοήθητο». «Τα κράτη λογικό είναι να εστιάζουν στην κρίση της νόσου COVID-19 που ξεδιπλώνεται μπροστά τους. Όμως γύρισαν την πλάτη τους σε χιλιάδες ανθρώπους που παραμένουν στην θάλασσα. Άραγε αυτές οι αντιδράσεις βασίζονται σε δεδομένα όπως αυτά του Κέντρου Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ ή τροφοδοτούνται από τον παράλογο φόβο;

Τι απέγινε η συμπόνια και η βοήθεια στον πλησίον;», αναρωτιέται στην έκκλησή του ο πρόεδρος της Holland America

«Η κατάσταση με την νόσο είναι μία από τις κατεπείγουσες δοκιμασίες της ανθρωπότητας. Η «κλειστή πόρτα» που βρίσκουν αυτοί οι άνθρωποι προδίδει τις πιο βαθιές ανθρώπινες αξίες μας».

Advertisement