Enimerotiko.gr

Λασκέτι: Το μυστικό νησί που όλοι οι κάτοικοι ζουν χωρίς χρήματα κοντά στη φύση

Tags:

Περίπου 1 ώρα μακριά από το Βανκούβερ του Καναδά βρίσκεται το νησί Λασκέτι (Lasqueti), όπου οι άνθρωποι ζουν λίγο πιο απομακρυσμένα από τον πολιτισμό, παραδίδοντας μαθήματα αυτάρκειας στον επισκέπτη.
Στην ανατολική ακτή της νήσου Βανκούβερ, στη βρετανική Κολομβία του Καναδά, βρίσκεται ένα νησί πολύ διαφορετικό από τ’ άλλα. Μπορεί να το επισκεφτεί κάποιος με φέρι από τη νήσο Βανκούβερ, προκειμένου να συναντήσει τους περίπου 350 κατοίκους του και να δει από κοντά πώς ζουν σε ένα νησί, το οποίο δεν είναι ούτε φιλικό, ούτε εχθρικό προς τους τουρίστες.

Πρόκειται για ένα από τα λιγότερο ανεπτυγμένα νησιά της περιοχής

Στο Λασκέτι θα συναντήσετε δρόμους μη ασφαλτοστρωμένους στο μεγαλύτερο ποσοστό και με κατοίκους που ζουν απλά, απομονωμένα και πολλοί χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Το νησί δεν είναι συνδεδεμένο με το δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, καταφέρνει όμως και χρησιμοποιεί εναλλακτικές πηγές ενέργειας σε ένα βαθμό, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του.
Στην περιοχή υπάρχει ένα ξενοδοχείο κι ένα εστιατόριο, εκεί που καταφτάνει το φέρι, ενώ παραπέρα υπάρχει μια πιτσαρία και δύο bed & breakfast καταλύματα, αυτό όμως που έχει σημασία είναι ότι οι κάτοικοι ζουν όσο πιο λιτά γίνεται, χρησιμοποιώντας ελάχιστα χρήματα. Γεωργοί, εκπαιδευτικοί, μηχανικοί, δασοκόμοι, υλοτόμοι, ψαράδες, μουσικοί καλλιτέχνες είναι μερικές μόνο από τις ασχολίες των κατοίκων, οι οποίοι διατηρούν υψηλό μορφωτικό επίπεδο. Μια φορά το χρόνο, μάλιστα, διοργανώνουν το καλλιτεχνικό Arts Festival, όπως και άλλες δραστηριότητες, ενώ δεν λείπει και η γιόγκα από τη ζωή τους, σε εγκαταστάσεις φυσικά που δε θυμίζουν σε τίποτα σύγχρονα γυμναστήρια.

Το σούπερ μάρκετ είναι μια έννοια άγνωστη για τους κατοίκους του νησιού

Οι περισσότεροι καλλιεργούν τα δικά τους βιολογικά προϊόντα, εκτρέφοντας και τα δικά τους ζώα. Κι όσο για τουαλέτες; Εκεί τα πράγματα διαφέρουν λίγο από το συνηθισμένο, αφού διαθέτουν κυρίως τουαλέτες κομποστοποίησης που λειτουργούν με ανακυκλώσιμα υλικά, όπως χώμα και πριονίδια αντί του νερού.

Οι κάτοικοι του Lasqueti αποδεικνύουν ότι γίνεται να ζήσει κάποιος χωρίς χρήματα ή ακόμη και χωρίς ρεύμα, αρκεί να έχει δημιουργήσει το δικό του πολιτισμό και να μπορεί να ενταχθεί σε μια ανάλογη κοινότητα. Σε αυτή την περίπτωση, το Lasqueti μπορεί να τον δελεάσει.

Ποιο είναι το Lasqueti

Το Lasqueti βρίσκεται σε μικρή απόσταση (περίπου μιας ώρας) από την παραλία Qualicum από το Βανκούβερ, νοτιοδυτικά του νησιού Texada.

Διάφορα αντικείμενα και ευρήματα έχουν ανακαλυφθεί στο νησί, ενώ μέχρι και σήμερα αρχαία αναχώματα από οστρακοειδή εντοπίζονται σε πολλές από τις παραλίες του. Πήρε το όνομά του το 1791 από την Ισπανίδα Juan Maria Lasqueti, μια εξέχουσα αξιωματικό του ναυτικού, και καταλήφθηκε από τους ντόπιους την περίοδο του πρώτου οικισμού από τους Ευρωπαίους το 1860.

Ο κόλπος του False είναι το λιμάνι όπου προσεγγίζουν τα φέρι το νησί, το μικρό εμπορικό του κέντρο, καθώς και η πύλη προς τον παράδεισο των εντυπωσιακών όρμων και υφάλων που χαρακτηρίζουν το 68 τ. χλμ. νησί.

Η υπέροχη σιωπή που περιβάλλει το Lasqueti, αποτελεί και δείγμα της χαρακτηριστικής ατμόσφαιρας σε απομακρυσμένες περιοχές στην κεντρική ακτή της Βρετανικής Κολομβίας.

Η ζωή στο νησί χωρίς ρεύμα και χρήματα

Το Lasqueti είναι ένα από τα λιγότερο ανεπτυγμένα νησιά στην ευρύτερη περιοχή της Βρετανικής Κολομβίας που ζει στην κυριολεξία εντελώς εκτός δικτύου. Η ζωή εδώ είναι σίγουρα πιο ράθυμη από την καθημερινότητα που όλοι έχουμε συνηθίσει, ωστόσο οι κάτοικοι του νησιού έχουν καταφέρει το ακατόρθωτο: να είναι επαρκείς με αυτά που έχουν και να μην ζητούν τίποτα περισσότερο.

Δεν πρόκειται για ένα καταφύγιο καλλιτεχνών ή μια «κοινότητα χίπις», όπως πολλοί προσπαθούν να του αποδώσουν αυτούς τους χαρακτηρισμούς. Αντιθέτως οι Lasquetians, όπως αποκαλούνται οι κάτοικοί του, επιθυμούν μια απλή και λιτή ζωή εκτός των κανόνων. Μάλιστα, αν και απομονωμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο έχουν αναπτύξει την δική τους κοινότητα με έντονο το αίσθημα της αλληλεγγύης.

Σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπο του νησιού, δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν κατηγορήσει τους κατοίκους του, λόγω του τρόπου ζωής που έχουν επιλέξει, ότι προσπαθούν να επιστρέψουν στο παρελθόν. Ωστόσο, παρά τις όποιες κατηγορίες, η Statistics Canada αναφέρει ότι το Lasqueti αποτελείται από την πιο εκπαιδευμένη κοινότητα στην επαρχία της χώρας, με τους κατοίκους του να εκπροσωπούν διάφορα επαγγέλματα, όπως ποιητές και καλλιτέχνες, φυσικούς και εκπαιδευτικούς, μουσικούς και επαγγελματίες συμβούλους μέχρι ψαράδες, υλοτόμους, γεωργούς και δασοκόμους.

The Voice: "Λύγισε" κριτές και κοινό η 16χρονη Μαρίνα "Είχα στιγματιστεί και τους άφηνα να με προσβάλλουν"

Οι κάτοικοί του Lasqueti θεωρούν τις σύγχρονες ανέσεις επαχθείς

Οι άνθρωποι στο Λασκέτι καταφέρνουν να ζουν χωρίς τις βασικές από αυτές όπως ηλεκτρικό ρεύμα -έχουν αναπτύξει εναλλακτικές πηγές ενέργειας προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους-, οι δρόμοι δεν έχουν ασφαλτοστρωθεί ακόμη στο μεγαλύτερο μέρος τους τουλάχιστον, οι μετακινήσεις πραγματοποιούνται με τα πόδια ή ποδήλατο, ενώ υπάρχει και ολοκληρωτική έλλειψη αστυνόμευσης.

Η ενέργεια, για όσους δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς αυτή, προέρχεται από ηλιακούς συλλέκτες, ανεμογεννήτριες ή γεννήτριες νερού, ενώ οι ανάγκες νερού καλύπτονται από πηγάδια ή κοντινά ρέματα. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ένα εθελοντικό πυροσβεστικό τμήμα ανταποκρίνεται στο κάλεσμα, ενώ μία νοσοκόμα είναι διαθέσιμη τέσσερις ώρες την εβδομάδα, λαμβάνοντας κλήσεις 24/7 για μη έκτακτες περιπτώσεις. Οι διατροφικές τους ανάγκες καλύπτονται από την καλλιέργεια βιολογικών φρούτων και λαχανικών, κάποιοι ασχολούνται και με την εκτροφή ζώων, ενώ για να ολοκληρωθεί το «μενού» μερικοί συλλέγουν μύδια, στρείδια και γαρίδες.

Πώς λειτουργεί η τοπική οικονομία

Εκτός από τους καλλιτέχνες που πωλούν τα έργα τους, στο νησί έχουν δημιουργηθεί και διάφορες επιχειρήσεις. Έτσι, μεταξύ άλλων υπάρχει κατασκευαστής σαπουνιών, κατασκευαστής ρούχων, σοκολατοποιός κ.α. Λόγω της ιδιαιτερότητάς του, ωστόσο, στο νησί αναπτύσσονται επιχειρήσεις, οι οποίες δεν θα μπορούσαν να ευδοκιμήσουν σε άλλες περιοχές.

Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί και η περίπτωση του παρασκευαστή μπισκότων. Πουθενά αλλού στον κόσμο δεν θα βρείτε έναν χαμογελαστό ιδιοκτήτη ή αρτοποιό να έχει τις παρασκευές του εκτεθειμένες σε ένα σταντ, χωρίς έλεγχο, και δίπλα από αυτό ένα κουτί για να ρίχνει ο καθένας όσα χρήματα θέλει.

Μοναδικό στο είδος του και το κατάστημα, απ’ όπου ο καθένας μπορεί να πάρει ό,τι χρειάζεται δωρεάν. Τα πάντα στα ράφια του προσφέρονται χωρίς κόστος, επιτρέποντας στους κατοίκους του να ανταλλάσσουν αντικείμενα που δεν χρειάζονται, χωρίς να πρέπει να ταξιδέψουν μέχρι το νησί του Βανκούβερ.

Αποτελεί τουριστικό προορισμό το νησί;

Αν και οι ντόπιοι δεν αποθαρρύνουν τους επισκέπτες, από την άλλη δεν διαφημίζουν το νησί ως τουριστικό προορισμό. Δεν είναι ότι οι κάτοικοί του είναι αντικοινωνικοί (ίσως κάποιοι από αυτούς) ή ότι δεν έχουν χρόνο για να ασχοληθούν με τους τουρίστες, είναι το γεγονός ότι σκόπιμα έχουν μετατρέψει το νησί σε σπίτι τους και θέλουν από τους επισκέπτες του να το σεβαστούν αυτό.

Ωστόσο, στο νησί λειτουργεί ένα ξενοδοχείο bed & breakfast, ενοικιαζόμενα δωμάτια και μία παμπ- εστιατόριο κοντά στο σημείο που καταφτάνει το φέρι από το Βανκούβερ. Για τα περιπετειώδη πνεύματα που θέλουν να δουν από κοντά πώς είναι η ζωή στο Lasqueti, οι ντόπιοι προτείνουν το WWOOF έναν οργανισμό που «ταιριάζει» εθελοντές με οικοδεσπότες σε οργανικά αγροκτήματα, με τους εθελοντές να μπορούν να ζήσουν στο νησί με αντάλλαγμα μερικές ώρες εργασίας την ημέρα.

Αν και ο αγροτικός τρόπος ζωής δεν είναι για όλους, καθώς η καθημερινή δουλειά που απαιτείται είναι πολλές φορές σκληρή, οι ανταμοιβές που μπορεί να αποκομίσει κανείς από αυτόν είναι αρκετές. Καθαρός αέρας και νερό, η φύση στο κατώφλι σας, φιλικοί γείτονες και μια αληθινή αίσθηση κοινότητας. Μερικοί από τους λόγους που κάποιοι αποφασίζουν να βγουν από την ταραχώδη ζωή τους και να επιλέξουν να ζήσουν σε ένα μέρος «εκτός δικτύου», όπως είναι το νησί Lasqueti. Πρόκειται για έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο ζωής ή ακόμη και έναν διαφορετικό κόσμο, θα έλεγε κανείς.

Όπως αποδεικνύεται, τελικά, οι κάτοικοι του νησιού εργάζονται καθημερινά με τον δικό τους τρόπο, έτσι ώστε να φτιάξουν μια βιώσιμη ζωή -όχι μία ζωή που αγοράζεται, αλλά μία ζωή που δημιουργείται εκ του μηδενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News