Enimerotiko.gr
Κόσμος

Lockdown για ανεμβολίαστους, απόλυσεις, πληρωμή εξόδων νοσηλείας, τα σκληρά μέτρα για τους αρνητές

Mαύρα Χριστούγεννα κινδυνεύουν να κάνουν οι Ευρωπαίοι που διστάζουν να εμβολιαστούν κατά της νόσου Covid, με αποτέλεσμα αρκετές χώρες της Ευρώπης να εφαρμόζουν ήδη περαιτέρω περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους, αφού το ποσοστό των εμβολιασμένων δεν αρκεί ώστε να μπει φρένο στη διασπορά του ιού.

Όλο και περισσότερες χώρες -μεταξύ αυτών και η Ελλάδα-  καταγράφουν ρεκόρ σε κρούσματα, ενώ οι περιοχές που δοκιμάζονται είναι αυτές όπου τα ποσοστά των ανεμβολίαστων είναι πολύ υψηλά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Αυστρία, η Λετονία, η Εσθονία αλλά και η Λιθουανία.

Αυστρία: Lockdown για ανεμβολίαστους

Lockdown για τους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19 τίθεται από σήμερα σε ισχύ στην Αυστρία, ενώ δεν αποκλείονται ακόμη αυστηρότεροι περιορισμοί εάν η κατάσταση εξακολουθήσει να επιδεινώνεται.

Ο εμβολιασμός καθίσταται πλέον υποχρεωτικός για τους εργαζόμενους στον υγειονομικό κλάδο, ενώ από σήμερα μπορούν να εμβολιάζονται τα παιδιά ηλικίας από 5 έως 11 ετών.

Παράλληλα, από σήμερα ως την 24η Νοεμβρίου οι μη εμβολιασμένοι θα μπορούν να κυκλοφορούν μόνο προκειμένου να μεταβούν στην εργασία τους, να αγοράσουν είδη πρώτης ανάγκης, να αθληθούν, επειδή χρειάζονται ιατρική βοήθεια ή -φυσικά- για να εμβολιαστούν.

Οι ανεμβολίαστοι αποκλείονται επίσης από τα καταστήματα λιανικού εμπορίου, ενώ ήδη είχαν αποκλειστεί από τις επιχειρήσεις εστίασης, τα γυμναστήρια και τα κομμωτήρια. Οι περιορισμοί ισχύουν για τους πάντες άνω των 12 ετών.

Σιγκαπούρη: Οι ανεμβολίαστοι νοσούντες θα πληρώνουν

Η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης ανακοίνωσε ότι από τις 8 Δεκεμβρίου δεν θα καλύπτει τα ιατρικά έξοδα για την θεραπεία κατά της COVID-19 όσων πολιτών έχουν επιλέξει να μην εμβολιαστούν.

Έτσι, στη Σιγκαπούρη, όσοι επιλέγουν να μην εμβολιαστούν τους θα πρέπει να πληρώσουν από την τσέπη τους τα έξοδα νοσηλείας εάν κολλήσουν με κορωνοϊό. Οι ασθενείς που λαμβάνουν θεραπείες και παραμένουν σε μονάδες εντατικής θεραπείας μπορεί να χρειαστεί να πληρώσουν ακόμα και 18.460 δολάρια ΗΠΑ, σύμφωνα με μια μέση εκτίμηση που δημοσίευσε το υπουργείο Υγείας.

«Ως εκ τούτου, από τις 8 Δεκεμβρίου 2021 θα ξεκινήσουμε να χρεώνουμε ασθενείς με COVID-19 που είναι κατ΄επιλογήν ανεμβολίαστοι. Αυτό θα αφορά όλους τους ανεμβολίαστους ασθενείς με COVID-19 που θα έχουν εισαχθεί στις 8 ή μετά τις 8 Δεκεμβρίου 2021 σε νοσοκομεία… τα ιατρικά έξοδα για την θεραπεία της COVID-19 για όσους είναι ακατάλληλοι για να εμβολιαστούν θα εξακολουθήσουν να καλύπτονται πλήρως από την κυβέρνηση, για παράδειγμα για παιδιά κάτω των 12 ετών ή άτομα που δεν επιτρέπεται να εμβολιαστούν για ιατρικούς λόγους», αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Λετονία: «Μπλόκο» στους ανεμβολίαστους βουλευτές

Το κοινοβούλιο της Λετονίας ψήφισε την Παρασκευή μια νέα περιοριστική διάταξη που απαγορεύει σε ανεμβολίαστους βουλευτές να συμμετέχουν στις εργασίες της βουλής και να ψηφίζουν νομοσχέδια, προσθέτοντας ένα ακόμα μέτρο καταστολής στο κίνημα των αρνητών του εμβολιασμού.

Η Λετονία, η οποία έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ήταν η πρώτη χώρα στην ΕΕ που επέβαλε εκ νέου lockdown αυτό το φθινόπωρο καθώς η αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 απειλεί να οδηγήσει σε κατάρρευση το σύστημα υγείας της.

Συνολικά εννέα βουλευτές έχουν αρνηθεί να κάνουν το εμβόλιο, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

Λιθουανία: Εμβόλιο με μπόνους… 100 ευρώ

Πολλές χώρες στην Ευρώπη – ανάμεσά τους και η Ελλάδα- απαιτούν πιστοποιητικά εμβολιασμού για την είσοδο σε μπαρ και εστιατόρια.

Ωστόσο, στη Λιθουανία οι πολίτες άνω των 16 ετών πρέπει να προσκομίσουν πιστοποιητικά ανοσίας Covid για να εισέλθουν σε οποιοδήποτε εστιατόριο ή καφετέρια, εμπορικά κέντρα, κινηματογράφους, ή άλλους δημόσιους κλειστούς χώρους ή εκδηλώσεις. Το μέτρο θα γίνει πιο αυστηρό από τα τέλη Δεκεμβρίου και θα ισχύει για όλους τους πολίτες άνω των 12 ετών.

Παράλληλα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να δελεάσει με μπόνους εμβολιασμού ύψους 100 ευρώ άτομα άνω των 75 ετών που θα αποφασίσουν να κάνουν τις δύο δόσεις μεταξύ 1ης Σεπτεμβρίου και 30 Νοεμβρίου ή που θα προβούν σε αναμνηστική δόση μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2022.

Εσθονία: Έρχονται απολύσεις

Πολλοί δημόσιοι φορείς στην Εσθονία έθεσαν το δίλημμα στους εργαζόμενους του εμβολιασμού ή της απόλυσης. Πενήντα μη εμβολιασμένοι υπάλληλοι της αστυνομίας και της υπηρεσίας συνοριακής φύλαξης κατέθεσαν μήνυση κατά της υπηρεσίας τους και την Πέμπτη ένα δικαστήριο τους δικαίωσε προσωρινά.

Η Εσθονία απαιτεί επίσης πιστοποιητικά εμβολιασμού σε δημόσιους χώρους, όπως εστιατόρια και γυμναστήρια, ενώ τα αρνητικά τεστ δεν γίνονται πλέον αποδεκτά.

Ουκρανία: Άδεια άνευ αποδοχών για ανεμβολίαστους δασκάλους

Στην Ουκρανία, δάσκαλοι και κυβερνητικοί αξιωματούχοι που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι έχουν τεθεί σε υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών από τις αρχές αυτής της εβδομάδας.

Εστιατόρια, εμπορικά κέντρα και γυμναστήρια επιτρέπεται να λειτουργούν μόνο εάν το 100% του προσωπικού τους έχει εμβολιαστεί, ενώ και τα μέσα μαζικής μεταφοράς σε όλη τη χώρα είναι διαθέσιμα μόνο για εμβολιασμένους πολίτες.

ΗΠΑ: Νέα μέτρα για μεγάλους εργοδότες ιδιωτικού τομέα

Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε ένα νέο μέτρο έκτακτης ανάγκης που αναγκάζει τους μεγάλους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα να απαιτούν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή επίδειξη τεστ κορωνοϊού ανά τακτά διαστήματα.

Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι το μέτρο θα ισχύει για εταιρείες με 100 ή περισσότερους υπαλλήλους και όρισε προθεσμία εφαρμογής του έως τις 4 Ιανουαρίου. Η μη συμμόρφωση μπορεί να προκαλέσει πρόστιμα έως και 136.000 δολάρια.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News