Enimerotiko.gr

Ο μηχανισμός έγινε κομμάτια: Η “θυσία” σε ζωντανή μετάδοση της κορυφαίας ακροβάτισσας του κόσμου

Tags:

Η θυσία της διάσημης ακροβάτισσας Ντέσι Εσπάνια, στάθηκε αφορμή για για να μπει προστατευτικό δίχτυ στα τσίρκο.

Συγκεκριμένα, στον κόσμο της ακροβασίας και των παράτολμων εγχειρημάτων σε μορφή θεάματος, δεν υπάρχουν πολλά κοινά στοιχεία με τον «κανονικό» κόσμο.

Το τσίρκο, τα «νούμερα» και οι ανάγκες του σόου έχουν τους δικούς τους κανόνες. Πίσω από τη λάμψη, το μακιγιάζ και τα στιλισαρισμένα χαμόγελα των πρωταγωνιστών, υποβόσκει μια διαρκής αγωνιώδης διαδικασία, πολύ μακρινή από επιδιώξεις ρουτίνας, όπως η επευφημία και το χειροκρότημα. Είναι η αγωνία για τη διατήρηση της σωματικής ακεραιότητας, η αγωνία για την ίδια την επιβίωση.

Όταν μπήκε στη ζωή του οργανωμένου θεάματος το προστατευτικό δίχτυ, το ρίσκο μειώθηκε κατακόρυφα, μαζί με τις πιθανότητες για την πρόκληση κάποιου σοβαρού – έως και θανάσιμου – τραυματισμού. Δυστυχώς για να πειστούν όλα τα τσίρκο του κόσμου ότι ήταν επιβεβλημένο να χωρίσουν την εποχή στα δύο, μαζί και το κενό κάτω από τα πόδια των ακροβατών, χρειάστηκε να χάσει τη ζωή της μία από μετρ του είδους, η περίφημη Ντέσι Εσπάνια.

Η θυσία της διάσημης ακροβάτισσας: Ρεκόρ Γκίνες για την ταυτόχρονη περιστροφή ασημένιων στεφανιών γύρω από το κορμί της

Το 2004 η γεννημένη στη Βουλγαρία ακροβάτισσα ήταν 32 χρόνων, μητέρα δύο παιδιών. Είχε σπάσει τρεις φορές το ρεκόρ Γκίνες για την ταυτόχρονη περιστροφή ασημένιων στεφανιών γύρω από το κορμί της. Στα 13 χρόνια της είχε καταφέρει να το κάνει με 75 στεφάνια. Έσπασε άλλες δύο φορές το παγκόσμιο ρεκόρ, φτάνοντας αρχικά στα 88 και εν συνεχεία στα 97.

«Σε αγαπάω ως την αιωνιότητα»: Η δημόσια εξομολόγηση αγάπης του Αποστόλη Τότσικα στη σύζυγό του Ρούλα Ρέβη

Η θυσία της διάσημης ακροβάτισσας: Η τελευταία της παράσταση το 2004

Η Εσπάνια ήταν η μεγάλη attraction του περιοδεύοντος τσίρκου «Ringling Bros and Barnum & Bailey Circus» και μία από τις πιο διάσημες perfomer στον κόσμο της ακροβατικής. Η συμμετοχή της σε μια παράσταση το Μάιο του 2004, στο Σεντ Πολ της Μινεσότα, έμελλε να είναι η τελευταία της.

Η θυσία της διάσημης ακροβάτισσας: Έπεσε στο κενό με το κεφάλι από τα 12 μέτρα

Κατά τη διάρκεια ενός ιπτάμενου νούμερου με κασκόλ, ο μηχανισμός που τη συγκρατούσε έσπασε, στέλνοντας την σε πτώση 12 μέτρων προς το κενό με το κεφάλι. Υπό αυτές τις συνθήκες η τραγωδία δεν γινόταν να είχε αποφευχθεί. Εφτά ώρες αργότερα ανακοινώθηκε ο θάνατός της, από τα σοβαρά τραύματα που είχε υποστεί. Σε μία από τις πιο κυνικές στιγμές στην ιστορία τέτοιου είδους ψυχαγωγίας, μια ομάδα από κλόουν βγήκε στη σκηνή για να αποσπάσει την προσοχή του κοινού μετά τη μεταφορά της άτυχης Ντέσι.

«The show must go on», ήταν η εξήγηση – αιτιολογία του υπεύθυνου επικοινωνίας του τσίρκου, καθώς το πρόγραμμα θα διαρκούσε ακόμη 2,5 ώρες. Το show όμως είχε ήδη σταματήσει για την Ντέσι Εσπάνια, που η αχρείαστη θυσία της θα σηματοδοτούσε τον εκσυγχρονισμό με τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας και την καθολική επιβολή της «κανονικότητας» σε τέτοιες παραστάσεις.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News