osa-pairnei-o-anemos-i-tainia-mythos-ton-10-oskar-oi-kaygades-sta-gyrismata-kai-i-diasimoteri-ataka-stin-istoria-59315
16:59

Όσα παίρνει ο άνεμος: Η ταινία μύθος των 10 Όσκαρ, οι καυγάδες στα γυρίσματα και η διασημότερη ατάκα στην ιστορία

16:59
Newsroom

Όσα παίρνει ο άνεμος: Πρόκειται για μία από τις πιο επιτυχημένες ταινίες στην ιστορία του κινηματογράφου. Ήταν πρώτη σε εισιτήρια, ενώ επί σειρά ετών κατείχε το ρεκόρ της μακρύτερης χρονικά ταινίας με ήχο του Hollywood. Επίσης, κατείχε το ρεκόρ της πιο ακριβής παραγωγής του Hollywood.

Έχει κερδίσει 8 βραβεία Όσκαρ. Μεταξύ άλλων, καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, καλύτερης 1ης γυναικείας ερμηνείας, καθώς και 2 τιμητικά Όσκαρ. Τεράστιες ερμηνείες, εκατοντάδες κομπάρσοι και πανάκριβα γυρίσματα. Στην ταινία υπήρχαν επίσης εντυπωσιακά κοστούμια. Ένας μεγάλος έρωτας. Μια τραγική σελίδα στην αμερικάνικη ιστορία.

Advertisement

Είχε πρωταγωνιστές τη Βίβιαν Λι, τον Κλαρκ Γκέιμπλ, τον Λέσλι Χάουαρντ και την Ολίβια Ντε Χάβιλαντ. Διηγείται την έντονη, σκληρή, αγωνιώδη ιστορία μιας γυναίκας και όλων αυτών που υπάρχουν γύρω της. Δηλαδή, η οικογένειά της, ο έρωτας και η γη της “η Τάρα”. Τη γη, που θα διεκδικήσει με νύχια και με δόντια.

Advertisement

Εκατοντάδες οι γυναίκες που ερωτεύτηκαν τον ήρωα που υποδύεται ο Κλάρκ Γκέιμπλ. Δηλαδή, τον «Ρετ Μπάτλερ». Επιπλέον, εκατοντάδες γυναίκες μίσησαν με πάθος την κακομαθημένη Βίβιαν Λι ως «Σκάρλετ Ο’Χάρα»

Advertisement

Όσα παίρνει ο άνεμος: Η πιο διάσημη ατάκα του κινηματογράφου

Η ταινία των 10 Oscar με τον Κάρλ Γκέημπλ και την Βίβιαν Λη έχει ένα από τα καλύτερα φινάλε στην ιστορία του κινηματογράφου. Μετά από μια ταραγμένη και καθηλωτική πλοκή, διάρκειας 4 ωρών. Τότε, ο πατέρας του παιδιού της και σύζυγος της Σκάρλετ Ο’ Χάρα, Ρετ Μπάτλερ, αποφασίζει να την εγκαταλείψει οριστικά.

Ο Ρετ Μπάτλερ βρίσκεται στην πόρτα του σπιτιού τους και εκείνη τον ρωτά απεγνωσμένα για το τι να κάνει αν αυτός φύγει. Τότε εκείνος της απαντά με την πιο διάσημη ατάκα στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράγου. «Frankly, my dear, I don’t give a damn». Δηλαδή, «Ειλικρινά, αγαπητή μου δεν δίνω δεκάρα». Τότε, κλείνει την πόρτα και χάνεται στην ομίχλη.

Advertisement

Η ταινία βραβεύτηκε με 8 βραβεία Όσκαρ, ένα ρεκόρ που διατήρησε για είκοσι χρόνια. Μέχρι σήμερα μόνο οι ταινίες Μπεν Χουρ (Ben Hur, 1959), Τιτανικός (Titanic, 1997) και Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Η Επιστροφή του Βασιλιά έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν τα 10 όσκαρ του Όσα παίρνει ο άνεμος.

Όσα παίρνει ο άνεμος: Τα παρασκήνια

Η Βίβιαν Λι έλεγε ότι στην περίφημη σκηνή του φιλιού δεν άντεχε τη μασέλα του Κλάρκ Γκέιμπλ. Οι καβγάδες ήταν ομηρικοί. Αλλά αυτό συνέβαινε από την πρώτη στιγμή που αποφασίστηκε να γυριστεί η ταινία. Τα γυρίσματα της ταινίας ξεκίνησαν με σκηνοθέτη τον Τζορτζ Κιούκορ και με βάση το ατελές ακόμη σενάριο του Λέσλι Χάουαρντ, το οποίο είχε πετσοκόψει και ξαναγράψει ο Σέλζνικ. Ο Κιούκορ σύντομα απολύθηκε και αντικαταστάθηκε από τον Βίκτορ Φλέμινγκ, με τον οποίο η Λι καυγάδιζε συνεχώς.

Η Λι και η Ολίβια Ντε Χάβιλαντ συναντιόνταν κρυφά με τον Κιούκορ για να τους δώσει συμβουλές πάνω στους ρόλους τους. Κάποια στιγμή ο Φλέμινγκ αποσύρθηκε λόγω υπερκόπωσης και αντικαταστάθηκε για δυο βδομάδες από τον Σαμ Γουντ. Ο διευθυντής φωτογραφίας Λι Γκαρμς αντικαταστάθηκε επίσης από τον Έρνεστ Χάλερ, μετά από ένα μήνα εργασίας. Τα γυρίσματα της ταινίας διήρκεσαν συνολικά έξι μήνες και η πρεμιέρα που έγινε στην Ατλάντα στις 15 Δεκεμβρίου, συνοδεύτηκε από διθυράμβους.

Advertisement

Όσα παίρνει ο άνεμος: Οι διάσημες και ο ένας ρόλος

Ο Ντάρυλ Ζάνουκ της 20th Century Fox διέθετε χαμηλό προϋπολογισμό για την ταινία, ενώ ο Τζακ Γουόρνερ ήταν ο μοναδικός παραγωγός του Χόλυγουντ που ήθελε να αγοράσει τα δικαιώματα της ταινίας για το ανερχόμενο αστέρι του, την Μπέτι Ντέιβις. Η Ντέιβις όμως, που δεν είχε προβλέψει την επιτυχία του βιβλίου και δεν είχε εμπιστοσύνη στο κριτήριο του Γουόρνερ, ο οποίος από το 1932, που την προσέλαβε, της ανέθετε ρόλους σε αδιάφορες ταινίες και απέρριψε τον ρόλο.

Yποψήφιες για τον ρόλο της Σκάρλετ ήταν οι Τζιν Άρθουρ, Λουσίλ Μπολ, Ταλούλα Μπάνκχεντ, Μπέτι Ντέιβις, Κάθριν Χέπμπορν, Τζόαν Κρόφορντ, Φράνσις Ντι, Τζόαν Φοντέιν, Μπάρμπαρα Στάνγουικ, Νόρμα Σίρερ, Μάργκαρετ Σάλαβαν, Λάνα Τέρνερ, Κάρολ Λόμπαρντ, Πολέτ Γκοντάρ, Σούζαν Χέιγουορντ, Κάρλα Μπόου, Τζόαν Μπένετ, Μερλ Όμπερον, Λορέτα Γιανγκ και Μίριαμ Χόπκινς. Δημοψήφισμα του κοινού έδινε τη Μπέτι Ντέιβις ως φαβορί, ενώ η Μάργκαρετ Μίτσελ θεωρούσε καταλληλότερη τη Μίριαμ Χόπκινς. Η Χόπκινς ήδη στα 35 της θεωρήθηκε μεγάλη για τον ρόλο. Τον Φεβρουάριο του 1938, η Βίβιαν Λι ζήτησε να περάσει από ακρόαση για τον ρόλο της Σκάρλετ. Όταν Μάιρον Σέλζνικ, που αντιπροσώπευε τον Λόρενς Ολίβιε, συναντήθηκε με τη Λι, κατάλαβε ότι διέθετε όλα τα χαρίσματα που απαιτούσε ο ρόλος.

Επικρατέστερες για τον ρόλο εκείνη τη στιγμή είναι: η Πολέτ Γκοντάρ, η Τζιν Άρθουρ, η Τζόαν Μπένετ και η Βίβιαν Λι. Ο σκηνοθέτης, Τζορτζ Κιούκορ, εντυπωσιάστηκε από τη ζωντάνια της Λι και συμφώνησε με το Σέλζνικ και λίγες μέρες αργότερα ο ρόλος ανατέθηκε στη Λι.

Το 1998 κατατάχθηκε τέταρτη στη λίστα του Αμερικανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου με τις 100 καλύτερες αμερικανικές ταινίες όλων των εποχών, αν και το 2007 μετακινήθηκε στην έκτη θέση.