oykrania-oi-vomvardismoi-eichan-xanarchisei-stin-grammi-epafis-metaxy-ton-oykranon-stratioton-kai-ton-aytonomistikon-dynameon-sto-ntonetsk-70029
17:33

Ουκρανία: Οι βομβαρδισμοί είχαν ξαναρχίσει στην γραμμή επαφής μεταξύ των Ουκρανών στρατιωτών και των αυτονομιστικών δυνάμεων στο Ντονέτσκ

17:33
Newsroom

Έξι εκρήξεις ακούστηκαν το απόγευμα της Τρίτης στο κέντρο του Ντονέτσκ που ελέγχεται από τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, όπως ανέφερε δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Η προέλευση των εκρήξεων δεν ήταν ξεκάθαρη, όμως διπλωματική πηγή είπε νωρίτερα στο Reuters ότι οι βομβαρδισμοί είχαν ξαναρχίσει στην γραμμή επαφής μεταξύ των Ουκρανών στρατιωτών και των αυτονομιστικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία.

Advertisement

Ο Λαβρόφ δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα της Ουκρανίας στην εθνική κυριαρχία

Ο Σεργκέι Λαβρόφ αμφισβήτησε ότι η Ουκρανία έχει δικαίωμα στην εθνική κυριαρχία επειδή, όπως είπε, η κυβέρνηση στο Κίεβο δεν εκπροσωπεί τα μέρη που την απαρτίζουν! Και αφού έστειλε μήνυμα ότι η Ρωσία είναι συνηθισμένη από κυρώσεις, κάλεσε τους πάντες να αναγνωρίσουν Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.

«Η αναγνώριση των λαϊκών δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ είναι απαραίτητη και (είναι) η μοναδική δυνατή απόφαση υπό τις παρούσες συνθήκες», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, την επομένη της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας των περιοχών του Ντονμπάς από τον Βλάντιμιρ Πούτιν.

Advertisement

«Αν μιλάμε για τις αρχές της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας, ένα από τα κομβικά έγγραφα… είναι η Διακήρυξη η σχετική με τις αρχές του διεθνούς δικαίου, που αφορούν τις φιλικές σχέσεις και τη συνεργασία μεταξύ των κρατών», είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Advertisement

Ο Λαβρόφ κατηγόρησε την Ουκρανία ότι παρεκτρέπεται ως προς αυτό, από το 2014, όταν ο υποστηριζόμενος από τη Μόσχα πρόεδρος ανετράπη στο Κίεβο και αντικαταστάθηκε από έναν φιλοδυτικό ηγέτη, «αναγκάζοντας» τη Ρωσία να προσαρτήσει την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας και να υποστηρίξει τους αυτονομιστές στις ανατολικές περιοχές.

«Δεν νομίζω ότι κανένας μπορεί να ισχυριστεί ότι το ουκρανικό καθεστώς, από το πραξικόπημα του 2014, εκπροσωπεί όλους τους πολίτες που ζουν στο έδαφος του ουκρανικού κράτους», είπε ο Λαβρόφ.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ απέρριψε την απειλή της επιβολής κυρώσεων λέγοντας ότι η Δύση θα τις επιβάλει ανεξαρτήτως από την έκβαση των γεγονότων και χαρακτήρισε αναμενόμενη την αντίδραση της Δύσης στην αναγνώριση από τη Μόσχα της ανεξαρτησίας των δύο αποσχισθεισών ουκρανικών περιοχών.

Advertisement

«Οι Ευρωπαίοι, Αμερικανοί, Βρετανοί συνάδελφοί μας δεν θα σταματήσουν και δεν θα ησυχάσουν αν δεν εξαντλήσουν όλες τις δυνατότητες για την αποκαλούμενη “τιμωρία της Ρωσίας”. Ήδη μας απειλούν με όλα τα είδη των κυρώσεων ή όπως ισχυρίζονται τώρα, με “την μητέρα των κυρώσεων”. Είμαστε συνηθισμένοι. Γνωρίζουμε ότι οι κυρώσεις θα μας επιβληθούν έτσι και αλλιώς, σε κάθε περίπτωση. Με ή χωρίς λόγο», είπε ο Λαβρόφ.

Όλαφ Σολτς: «Πολύ δύσκολες ημέρες και ώρες για την Ευρώπη»

Για «πολύ δύσκολες ημέρες και ώρες» στην Ευρώπη, η οποία «για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο απειλείται με πόλεμο στα ανατολικά», έκανε λόγο ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, αναφερόμενος στην απόφαση της Μόσχας να αναγνωρίσει τις ανατολικές αυτοανακηρυχθείσες «Λαϊκές Δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.

«Είναι χρέος μας να αποτρέψουμε μια τέτοια καταστροφή και απευθύνω εκ νέου έκκληση στη Ρωσία να βοηθήσει σε αυτό», δήλωσε ο κ. Σολτς κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Μιχόλ Μάρτιν. Προηγουμένως, ο Γερμανός καγκελάριος είχε ανακοινώσει την «μέχρι νεωτέρας» αναστολή της διαδικασίας αδειοδότησης του γερμανορωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, εξηγώντας ότι ζήτησε από το υπουργείο Οικονομίας να λάβει όλα τα διοικητικά νομικά μέτρα προκειμένου ο αγωγός να μη λάβει πιστοποίηση και διευκρινίζοντας ότι «μπορεί αυτό να ακούγεται κάπως τεχνικό, αλλά χωρίς την πιστοποίηση ο αγωγός δεν μπορεί να τεθεί σε λειτουργία». Είναι προφανές, τόνισε, ότι η κατάσταση πρέπει τώρα να επανεκτιμηθεί και να ληφθούν υπόψη «όλα τα ζητήματα που μας απασχολούν».

Ο Γερμανός καγκελάριος επαίνεσε ακόμη την ουκρανική κυβέρνηση διότι «μέχρι τώρα δεν επέτρεψε στον εαυτό της να προκληθεί» από τη Ρωσία και υπογράμμισε ότι στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών «ξεκαθαρίσαμε ότι η Ρωσία δεν έχει απολύτως καμία στήριξη για τις ενέργειές της». Ο Ρώσος Πρόεδρος, συνέχισε ο κ. Σολτς, περιμένει τώρα μία πρόκληση «προκειμένου να έχει μια δικαιολογία για να καταλάβει ενδεχομένως όλη την Ουκρανία».

Advertisement

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις κυρώσεις που θα επιβληθούν στη Ρωσία, ο Όλαφ Σολτς επισήμανε ότι το σημαντικό είναι να υπάρξει από κοινού δράση της ΕΕ και των ΗΠΑ, με πολύ «επικεντρωμένο, ισχυρό» πακέτο μέτρων ειδικά για αυτό που συμβαίνει τώρα. Το μεγαλύτερο πακέτο κυρώσεων, διευκρίνισε, το οποίο έχει ήδη αποφασιστεί, αφορά αυτό που θέλουμε όλοι να αποτρέψουμε. Ο κ. Σολτς διαβεβαίωσε πάντως εκ νέου ότι η Γερμανία θα παραμείνει εκ των σημαντικότερων υποστηρικτών της οικονομικής σταθερότητας της Ουκρανίας: «θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε την οικονομική ανθεκτικότητα της χώρας, ως ο κύριος χρηματοοικονομικός σταθεροποιητής της», είπε χαρακτηριστικά, επανέλαβε ωστόσο την άρνηση του Βερολίνου να εγκρίνει παράδοση όπλων στο Κίεβο.

«Η ανακοίνωση Πούτιν υπερέβη το όριο. Αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου και παραβίαση της κυριαρχίας της Ουκρανίας, αλλά και της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών. Μαζί με τους ευρωπαίους εταίρους της, η Ιρλανδία στέκει αλληλέγγυα προς την Ουκρανία και καλούμε τη Ρωσία να αποκλιμακώσει και να αποσύρει τις δυνάμεις της από τα σύνορα», δήλωσε από την πλευρά του ο ιρλανδός Πρωθυπουργός Μιχόλ Μάρτιν, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό η δράση να αναληφθεί από κοινού με τους εταίρους.