prigkipas-filippos-i-katathliptiki-mitera-o-70etis-gamos-i-amythiti-perioysia-kai-i-organosi-tis-kideias-toy-95877
14:28

Πρίγκιπας Φίλιππος: Η καταθλιπτική μητέρα, ο 70ετής γάμος, η αμύθητη περιουσία και η οργάνωση της κηδείας του

14:28
Newsroom

Ο Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου γεννηθείς ως Πρίγκιπας Φίλιππος της Ελλάδος και της Δανίας, ήταν ο σύζυγος της Ελισάβετ Β΄ του Ηνωμένου Βασιλείου. Αποτελούσε το μακροβιότερο αρσενικό μέλος της Βρετανικής Βασιλικής Οικογένειας.

Της: Έπη Τρίμη

Advertisement

Ως απόγονος του Οίκου του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Σόντερμπουργκ-Γκλύξμπουργκ, ο Φίλιππος γεννήθηκε όντας μέλος της Ελληνικής και της Δανικής Βασιλικής Οικογένειας. Γεννήθηκε στην Ελλάδα, όμως η οικογένειά του εξορίστηκε από τη χώρα όταν εκείνος ήταν ακόμη βρέφος. Έχοντας εκπαιδευτεί στη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, κατετάγη σε ηλικία 18 ετών στο Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό, το 1939. Από τον Ιούλιο του 1939 άρχισε να αλληλογραφεί με τη 13χρονη τότε πριγκίπισσα Ελισάβετ, η οποία ήταν μακρινή ξαδέλφη του, την οποία είχε συναντήσει για πρώτη φορά το 1934. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε στο Βρετανικό Στόλο Μεσογείου και στο Βρετανικό Στόλο Ειρηνικού.

Advertisement

Το πιστοποιητικό της γέννησής του γραμμένο στα ελληνικά

Η κυριακάτικη βρετανική εφημερίδα Mail on Sunday παρουσίασε , ένα έγγραφο από ένα δημοτικό αρχείο, κοντά στο Μον Ρεπό της Κέρκυρας, όπου είχε γεννηθεί ο Πρίγκιπας Φίλιππος το 1921.

Advertisement

Το έγγραφο είναι γραμμένο στην καθαρεύουσα από έναν ιερέα ονόματι Σπυρίδων Τρύφωνα και περιγράφει πώς ο Πρίγκιπας Ανδρέας της Ελλάδας, πατέρας του Φιλίππου, παρουσίασε το αγόρι στον κληρικό. Στο πιστοποιητικό αναφέρεται πως το βρέφος γεννήθηκε στις 10 π.μ. στις 28 Μαΐου του 1921.

Στην πραγματικότητα, όπως εξηγεί η Daily Mail, ο Φίλιππος γεννήθηκε στις 10 Ιουνίου του 1921, όμως η γέννησή του καταγράφηκε με βάση το παλαιό Ιουλιανό ημερολόγιο που χρησιμοποιούνταν ακόμη τότε στην Ελλάδα.

Advertisement

Σπάνια φωτογραφία του πρίγκιπα Φίλιππου: Όταν πόζαρε ντυμένος τσολιάς

Μια σπάνια φωτογραφία του πρίγκιπα Φίλιππου ανάρτησε στο twitter ο ιστορικός Όσκαρ Αάνμοεν.

Στη φωτογραφία – ντοκουμέντο ο σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ, και δούκας του Εδιμβούργου Φίλιππος, ποζάρει ντυμένος τσολιάς σε ηλικία μόλις 9 ετών.

Με ειδικότητα στην ιστορία των βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης ο Όσκαρ Αάνμοεν δημοσίευσε το ντοκουμέντο του 1930 με τον πρίγκιπα Φίλιππο που, όπως είναι γνωστό, έχει γεννηθεί στην Ελλάδα.

Ο πατέρας του πρίγκιπα Κάρολου γεννήθηκε στις 10 Ιουνίου 1921 στο ανάκτορο του Μον Ρεπό στην Κέρκυρα και είχε τον τίτλο «Πρίγκιπας Φίλιππος της Ελλάδος και της Δανίας» και αποτελεί το μακροβιότερο άρρεν μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας.

Ως απόγονος του Οίκου του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Σόντερμπουργκ-Γκλύξμπουργκ, ο Φίλιππος γεννήθηκε όντας μέλος της Ελληνικής και της Δανικής Βασιλικής Οικογένειας και βαπτίσθηκε ως Ελληνορθόδοξος με αναδόχους την γιαγιά του Όλγα της Ελλάδας και τον δήμαρχο της Κέρκυρας Αλέξανδρο Κοκοτό.

Η οικογένειά του εξορίστηκε από τη χώρα όταν εκείνος ήταν ακόμη βρέφος. Έχοντας εκπαιδευτεί στη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, κατετάγη σε ηλικία 18 ετών στο Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό, το 1939. Από τον Ιούλιο του 1939 άρχισε να αλληλογραφεί με τη 13χρονη τότε πριγκίπισσα Ελισάβετ, η οποία ήταν μακρινή ξαδέλφη του, την οποία είχε συναντήσει για πρώτη φορά το 1934. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε στο Βρετανικό Στόλο Μεσογείου και στο Βρετανικό Στόλο Ειρηνικού.

Μετά τον πόλεμο, ο Φίλιππος πήρε την απαιτούμενη άδεια από το Γεώργιο ΣΤ΄ προκειμένου να παντρευτεί την Ελισάβετ. Πριν από την επίσημη ανακοίνωση του αρραβώνα τους, εγκατέλειψε τους ελληνικούς και δανικούς βασιλικούς του τίτλους και έγινε Βρετανός υπήκοος, υιοθετώντας το επώνυμο Μαουντμπάττεν των παππούδων του από την πλευρά της μητέρας του. Μετά από ένα αρραβώνα πέντε μηνών, παντρεύτηκε την Ελισάβετ, στις 20 Νοεμβρίου 1947. Λίγο πριν από το γάμο, ο βασιλιάς του χορήγησε τον τίτλο Βασιλική Υψηλότητα και τον έχρισε Δούκα του Εδιμβούργου. Ο Φίλιππος αποστρατεύθηκε όταν η Ελισάβετ έγινε βασίλισσα το 1952, έχοντας προηγουμένως φθάσει μέχρι το βαθμό του αντιπλοιάρχου. Η σύζυγός του τον ονόμασε Πρίγκιπα του Ηνωμένου Βασιλείου το 1957.

Ο Φίλιππος απέκτησε τέσσερα παιδιά με την Ελισάβετ: τον Κάρολο, την Άννα, τον Ανδρέα και τον Εδουάρδο. Είχε οκτώ εγγόνια και οκτώ δισέγγονα.

Μέσω διατάγματος, το 1960, δόθηκε η δυνατότητα στους απογόνους του Φιλίππου και της Ελισάβετ που δεν έφεραν τίτλους να χρησιμοποιούν το επώνυμο Μαουντμπάττεν-Ουίνδσορ.

Ο γάμος με την Ελισάβετ

Μετά τον πόλεμο, ο Φίλιππος πήρε την απαιτούμενη άδεια από το Γεώργιο ΣΤ΄ προκειμένου να παντρευτεί την Ελισάβετ. Πριν από την επίσημη ανακοίνωση του αρραβώνα τους, εγκατέλειψε τους ελληνικούς και δανικούς βασιλικούς του τίτλους και έγινε Βρετανός υπήκοος, υιοθετώντας το επώνυμο Μαουντμπάττεν των παππούδων του από την πλευρά της μητέρας του. Μετά από ένα αρραβώνα πέντε μηνών, παντρεύτηκε την Ελισάβετ, στις 20 Νοεμβρίου 1947. Λίγο πριν από το γάμο, ο βασιλιάς του χορήγησε τον τίτλο Βασιλική Υψηλότητα και τον έχρισε Δούκα του Εδιμβούργου. Ο Φίλιππος αποστρατεύθηκε όταν η Ελισάβετ έγινε βασίλισσα το 1952, έχοντας προηγουμένως φθάσει μέχρι το βαθμό του αντιπλοιάρχου. Η σύζυγός του τον ονόμασε Πρίγκιπα του Ηνωμένου Βασιλείου το 1957.

Ο Φίλιππος απέκτησε τέσσερα παιδιά με την Ελισάβετ: τον Κάρολο, την Άννα, τον Ανδρέα και τον Εδουάρδο. Έχει οκτώ εγγόνια και δέκα δισέγγονα. Μέσω διατάγματος, το 1960, δόθηκε η δυνατότητα στους απογόνους του Φιλίππου και της Ελισάβετ που δεν έφεραν τίτλους να χρησιμοποιούν το επώνυμο Μαουντμπάττεν-Ουίνδσορ.

Το παρασκήνιο γύρω από το γάμο

Το παρασκήνιο γύρω από το τι προηγήθηκε του γάμου του Πρίγκιπα Φίλιππου με την Βασίλισσα Ελισάβετ, αποκαλύπτει βρετανικό Μέσο. Αναφέρεται στις αμφιβολίες του Δούκα του Εδιμβούργου αλλά και στην μεγάλη αγάπη προς την σύζυγό του.

Ήταν πράγματι ο Πρίγκιπας Φίλιππος ερωτευμένος με την Βασίλισσα Ελισάβετ όταν της έκανε πρόταση γάμου;

Απαντήσεις στο συγκεκριμένο ερώτημα, δίνει η «Daily Mail», μέσα από αφηγήσεις ατόμων του στενού κύκλου του Δούκα του Εδιμβούργου που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 99 ετών, στις 9 Απριλίου.

Υπήρχαν πράγματι αρκετοί, οι οποίοι δεν είχαν πειστεί ότι παντρευόταν για τους σωστούς λόγους. Οι πιο στενοί του φίλοι από την μεταπολεμική περίοδο, θυμούνται τα πράγματα κάπως διαφορετικά.

«Την αγαπούσε, εννοείται. Και τη θαύμαζε»

«Μπορεί να είχε τις αμφιβολίες του για το πού ετοιμαζόταν να “μπλέξει”, με το να παντρευτεί την κόρη του Βασιλιά της Αγγλίας», τόνισε η πρώτη ξαδέρφη του Πρίγκιπα Φίλιππου, Πατρίτσια Μαουντμπάτεν, στον Ζιλ Μπράντρεθ.

«Δεν είχε όμως καμία αμφιβολία για τη “Λίλιμπετ” (όπως την αποκαλούσε) ως μελλοντική του σύζυγο. Τη λάτρευε, την αγαπούσε πολύ, το έβλεπαν όλοι. Ήταν σίγουρα ένα ζευγάρι που ταίριαξε από αγάπη».

Ο Μάικ Πάρκερ, ο πιο κοντινός φίλος του Πρίγκιπα Φίλιππου εκείνης της εποχής, τόνισε: «Την αγαπούσε, εννοείται. Και τη θαύμαζε. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό».

Δεν είναι τα μόνα πρόσωπα που διαβεβαιώνουν ότι ο Δούκας του Εδιμβούργου, παντρεύτηκε την Ελισάβετ από αγάπη. Ωστόσο, υπήρχε και ένας άλλος παράγοντας που έπαιξε ρόλο, όπως αναφέρει το βρετανικό Μέσο. Ένα μέρος της γοητείας, ήταν η ευκαιρία του να ανήκει σε μία οικογένεια.

Πάντα ο ίδιος υπενθύμιζε ότι είχε μία πολύ καλή δική του οικογένεια, ωστόσο δεν την είχε ζήσει ιδιαίτερα από την εφηβεία του και μετά. Ο πατέρας του ήταν μέλος της ελληνικής βασιλικής οικογένειας αλλά έφυγε για τη Γαλλία μετά την καθαίρεσή του το 1921.

Το 1929, σε ηλικία 8 ετών, ο Φίλιππος βρέθηκε σε οικοτροφείο στην Αγγλία. Μετά από αυτό, η μητέρα του – που όπως αναφέρει η «Daily Mail» ήταν καταθλιπτική- σχεδόν εξαφανίστηκε από τη ζωή του για το υπόλοιπο της παιδικής του ηλικίας.

Ο πατέρας του στο μεταξύ, μετακόμισε στη γαλλική ριβιέρα με συντροφιά την ερωμένη του και λίγο παραπάνω… αλκοόλ. Όλο αυτό σήμαινε ότι όταν ο Φίλιππος δεν ήταν στο οικοτροφείο, περιφερόταν μεταξύ συγγενικών σπιτιών ανά τη Βρετανία.

Είναι κοινά αποδεκτό, ότι συνάντησε την πριγκίπισσα Ελισάβετ για πρώτη φορά όταν εκείνη ήταν 13 ετών και εκείνος ένας 18χρονος του πολεμικού ναυτικού στο Ντάρτμουθ.

Ή μήπως όχι; «Είναι ένας από εκείνους τους μύθους που δύσκολα κάποιος τους “καταρρίπτει”. Σίγουρα είχαμε συναντηθεί νωρίτερα, εξάλλου ήμασταν ξαδέρφια», αναφέρει ο Ζιλ Μπράντρεθ.

Πράγματι, το βασιλικό ζεύγος είχε κοινούς προπαππούδες και προγιαγιάδες, τη Βασίλισσα Βικτόρια και τον Πρίγκιπα Αλβέρτο, καθώς και άλλους συγγενείς. Ο Φίλιππος μάλιστα θυμόταν να έχει συναντήσει την Ελισάβετ όταν εκείνη ήταν μόλις 8 ετών, στον γάμο της ξαδέλφης του, Πριγκίπισσας Μαρίνα της Ελλάδας και της Δανίας, με τον θείο της Ελισάβετ, Γιώργο, Δούκα του Κεντ.

Στον στενό κύκλο της Ελισάβετ, υπήρχαν ενδοιασμοί για το αν ο Φίλιππος ήταν ο κατάλληλος για εκείνη. Τόσο από τον μικρότερο αδελφό της Ντέιβιντ Μπόουζ Λάιον, όσο και από κάποιος από τους πλέον αριστοκράτες φίλους της που αμφισβητούσαν την επιλογή της.

Μάλιστα για αρκετούς αξιωματούχους του άμεσου κύκλου της, ο Φίλιππος δεν θεωρείτο ως «ένας από αυτούς»

Μιλούσε τέλεια τα αγγλικά και είχε άψογους τρόπους, αλλά δεν ήταν αυτό που λένε στο Νησί, «ένας κλασικός Άγγλος τζέντλεμαν» (παρότι δεν θεωρούσε ποτέ τον εαυτό του Έλληνα).

Σύμφωνα με τον σύζυγο της Πατρίτσια Μαουντμπάτεν, Τζον Μπράμπορν, «δεν συμπαθούσαν τον Φίλιππο, δεν τον εμπιστεύονταν και το έδειχναν. Τον αντιμετώπιζαν σαν έναν “ξένο”. Βέβαια, δεν είμαι σίγουρος ότι η Βασίλισσα το παρατηρούσε αυτό, γιατί ο γάμος ελάχιστα άλλαξε τη ζωή της. Εκείνου, άλλαξε ολοκληρωτικά».

Μάλιστα, χαρακτηριστικά αναφέρεται πως το πρωινό της ημέρας του γάμου, μετά το πρωινό, ο Φίλιππος ρώτησε την Πατρίτσια Μαουντμπάτεν:

«Είμαι πολύ γενναίος τελικά ή πολύ ανόητος;»

Όταν ρωτήθηκε κάποτε η Λαίδη Μαουντμπάτεν, τι σήμαινε αυτό, απάντησε: «Είχε αντίληψη. Δεν ήταν σίγουρος, όχι για το αν θα έπρεπε να παντρευτεί την Ελισάβετ, αλλά για το τι θα σήμαινε αυτός ο γάμος για εκείνον. Θα εγκατέλειπε πολλά».

Για αρχή μάλιστα, εκείνο το πρωινό ο Φίλιππος σταμάτησε το κάπνισμα. Ο Βασιλιάς ήταν φανατικός καπνιστής, ήταν μία οικογενειακή συνήθεια.

Η Βασίλισσα Μαίρη επίσης. Βλέποντας τις παρενέργειες που είχε το κάπνισμα στον πατέρα της, η Ελισάβετ ζήτησε από τον Φίλιππο να το κόψει…

Ο λόγος που δεν έγινε βασιλιάς

Σύμφωνα λοιπόν με το πρωτόκολλο, ο τίτλος του βασιλιά μπορεί να δοθεί σε κάποιον που κληρονομεί τον θρόνο. Αυτό σημαίνει ότι ο σύζυγος της βασίλισσας δεν μπορεί να πάρει τον τίτλο του βασιλιά, αλλά του πρίγκιπα.

Όσον αφορά τις γυναίκες, ο κανόνας διαφέρει, αφού ως σύζυγοι του βασιλιά, παίρνουν τον τίτλο της βασίλισσας. Δηλαδή, η Camilla και η Kate Middleton θα γίνουν βασίλισσες.

Ο πρίγκιπας Φίλιππος πήρε τον τίτλο του πρίγκιπα το 1957, δέκα χρόνια μετά τον γάμο του με την Ελισάβετ, ενώ ως τότε ήταν γνωστός ως δούκας του Εδιμβούργου. Ωστόσο, και ο ίδιος ήταν κάποτε πρίγκιπας της Ελλάδας και της Δανίας, αλλά λίγους μήνες μετά τη γέννηση του εξορίστηκε μαζί με την οικογένεια του από την Ελλάδα. Όπως είδαμε και στη σειρά ‘The Crown’, απαρνήθηκε τους τίτλους του όταν αρραβωνιάστηκε την Ελισάβετ.

Όπως αναφέρει και στην συγκινητική ανάρτηση του ο εγγονός του William δεν τον ένοιαζαν οι τίτλοι αλλά η προστασία της βασίλισσας, ήταν το στήριγμά της.

«Είμαι μια καταραμένη αμοιβάδα» και άλλα 20 από τα καλύτερα αστεία του

Ο δούκας του Εδιμβούργου ήταν ένας πολύ εύθυμος άνθρωπος, που δεν δίσταζε να εκφράζει απροκάλυπτα την όποια γνώμη του, με διάθεση άλλοτε περιπαικτική και άλλοτε προσβλητική, προκαλώντας άλλοτε τον γέλωτα κι άλλοτε την θυμηδία, όπως αναφέρει η βρετανική Εxpress, η οποία συγκέντρωσε και σταχυολόγησε μερικά από τα καλύτερα αστεία που είχε κατά καιρούς εκστομίσει.

Παρακάτω ακολουθούν οι 20+1 καλύτερες από τις εκατοντάδες ατάκες μαύρου και βιτριολικού χιούμορ που ξεστόμισε κατά τη διάρκεια της μακράς ζωής του.

  • «Καμία γυναίκα στη Βρετανία δεν ξέρει να μαγειρεύει καλά» είπε σε δημοσιογράφο το 1966.
  • «Δεν είμαι παρά μια καταραμένη αμοιβάδα. Είμαι ο μοναδικός άνθρωπος σε όλη τη Βρετανία που δεν µου επιτρέπεται να δώσω το όνομά µου στα παιδιά µου». Όταν η Ελισάβετ ενθρονίστηκε, το 1952, τέθηκε το ερώτημα του ονόματος τού βασιλικού οίκου της. Εκείνος πρότεινε το δικό του (Mάουντμπάτεν) όμως η γιαγιά της Ελισάβετ, Μαίρη, έθεσε βέτο και έτσι παρέμεινε το «Ουίνσδορ».
  • Το 1967, ερωτήθηκε αν θα ήθελε να πάει στη Μόσχα για να βοηθήσει στην εκτόνωση των εντάσεων του Ψυχρού Πολέμου. «Θα ήθελα πάρα πολύ να πάω στη Ρωσία, αν και οι μπάσταρδοι δολοφόνησαν τη μισή μου οικογένεια», απάντησε.
  • Το 1988 δήλωσε για τον θάνατο του ότι «όταν πεθάνει, σε περίπτωση που μετενσαρκωθεί θα ήθελε να επιστρέψει στην γη ως ένας θανατηφόρος ιός για να συμβάλει στην επίλυση του υπερπληθυσμού στον πλανήτη».
  • «Όταν ένας άντρας ανοίγει την πόρτα του αυτοκινήτου σε μια γυναίκα, τότε είτε είναι καινούριο το αυτοκίνητο, είτε νέα η σύζυγος» είχε πει για τον γάμο.
  • «Εύχομαι να σπάσει το λαιμό του» είχε πει για έναν φωτογράφο που είχε ανέβει σε δέντρο κατά τη διάρκεια επίσκεψης της βασιλικής οικογένειας στην Ινδία.
  • Το 1993 είπε σε έναν Βρετανό που συνάντησε στην Ουγγαρία: «Δεν μπορεί να είσαστε καιρό εδώ, γιατί δεν βλέπω να έχετε κάνει κοιλιά».
  • Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Όμπαν της Σκωτίας το 1995 ρώτησε έναν δάσκαλο οδήγησης: «Πώς καταφέρνετε να κρατήσετε τους πολίτες σας μακριά από το αλκοόλ αρκετό χρόνο ώστε να περάσουν το τεστ οδήγησης;»
  • «Φέρτε µου μια μπύρα. Δεν µε νοιάζει τι μάρκα, απλά φέρτε μου μια μπύρα», είπε κατά τη διάρκεια ενός επίσημου δείπνου στη Ρώμη το 2000, όταν ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουλιάνο Αμάτο του προσέφερε κρασί.
  • «Όλοι έλεγαν ότι πρέπει να έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Τώρα παραπονιούνται ότι είναι άνεργοι», είχε αναφέρει όταν η βρετανική οικονομία βρισκόταν σε ύφεση το 1981.
  • «Μοιάζει με την κρεβατοκάμαρα μιας πόρνης», είχε πει το 1988, βλέποντας τα σχέδια για την ανακαίνιση μίας κατοικίας του Δούκα και της Δούκισσας της Υόρκης.
  • «Είστε γυναίκα, έτσι δεν είναι;» – στην Κένυα, το 1984, αφότου μία ντόπια γυναίκα τον καλωσόρισε, προσφέροντάς του ένα δώρο.
  • «Η χώρα σας είναι ένα από τα πιο διαβόητα κέντρα παράνομου εμπορίου άγριων ζώων που απειλούνται με εξαφάνιση», ξεστόμισε στην Ταϊλάνδη το 1991, αφότου του απονεμήθηκε βραβείο για την προστασία της άγριας ζωής.
  • «Reichskanzler», έτσι προσφώνησε ο πρίγκιπας Φίλιππος τον Χέλμουτ Κολ το 1997 σε μία εμπορική έκθεση στη Γερμανία, έχοντας ξεχάσει πως, ο τελευταίος Γερμανός ηγέτης που έφερε τον τίτλο του «Καγκελαρίου του Ράιχ» ήταν ο Χίτλερ.
  • «Μακάρι να έκλεινε το μικρόφωνο μόνο του», μουρμούρισε κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας του σερ Ελτον Τζον το 2001.
  • «Μοιάζεις με βομβιστή αυτοκτονίας», επισήμανε το 2002 σε μία νεαρή αστυνομικό που φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο.
  • «Πόσους ανθρώπους χτύπησες σήμερα το πρωί με αυτό το πράγμα;» ρώτησε το 2012 έναν ανάπηρο άνδρα που οδηγεί ειδικό ηλεκτρικό αμαξίδιο για τις μετακινήσεις του.
  • «Οι Φιλιππίνες πρέπει να είναι μισοάδειες, καθώς είστε όλοι εδώ και λειτουργείτε το Εθνικό Σύστημα Υγείας [της Βρετανίας]», είπε κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας του με μία φιλιππινέζα νοσοκόμα σε νοσοκομείο του Λούτον.
  • «Φαίνεστε πεινασμένος», επισήμανε συνομιλώντας με συνομήλικό του πριν από μία τετραετία σε γηροκομείο του Λονδίνου.
  • «Με ρωτάτε εάν η Βασίλισσα Ελισάβετ πρόκειται να πεθάνει;», διερωτήθηκε όταν τον ρώτησε ένας δημοσιογράφος «πότε θα μπορούσε ο πρίγκιπας Κάρολος να διαδεχθεί τη μητέρα του».
  • «Είναι μία ευχάριστη αλλαγή να βρίσκομαι σε μία χώρα που δεν κυβερνάται από τον λαό της», είχε πει στον Αλφρέδο Στρέσνερ, τον δικτάτορα της Παραγουάης.

Είχε οργανώσει τα πάντα για την κηδεία του- Η…νεκροφόρα που σχεδίασε

Τα τελευταία νέα από την Daily Mail, θέλουν τον ίδιο να είχε οργανώσει τα πάντα για την κηδεία του. Τόσο για το αυτοκίνητο που θα μετέφερε το φέρετρό του στην τελευταία του κατοικία όσο και για τον σχεδιασμό του παρεκκλησιού που θα δεχόταν στη συνέχεια τη σορό του.

Ο ίδιος, είχε δώσει συνέντευξη στο παρελθόν μιλώντας για τη ζωή και το θάνατο, μοιράζοντας με το κοινό τις σκέψεις του και τα όσα είχε διαλέξει (περί της κηδείας) μέχρι εκείνη τη στιγμή. Μάλιστα είχε αποφασίσει ότι θα μεταφερθεί με την αγαπημένη του μάρκα αυτοκινήτων την Land Rover (Land Rover Defender 130 Gun Bus), σε ένα αμάξι που είχε επιμεληθεί ο ίδιος τη μετατροπή του σε..νεκροφόρα.

Το Defender έχει φτιαχτεί στο χέρι θυμίζοντάς του το στρατιωτικό του παρελθόν. Σημειώνεται ότι στην κηδεία του αν και ο επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων λόγο πανδημίας είναι 30, θα παρευρεθούν και τα απαραίτητα αγήματα από τα τρία σώματα στρατού της Βρετανίας πλαισιώνοντας το αμάξι.

Η εξωπραγματική περιουσία και οι κληρονόμοι

Στο πένθος βύθισε το Ηνωμένο Βασίλειο ο Πρίγκιπας Φίλιππος, ο οποίος απεβίωσε σε ηλικία 99 ετών, αφήνοντας πίσω του τέσσερα παιδιά, οκτώ εγγόνια και οκτώ δισέγγονα.

Ο δούκας του Εδιμβούργου όμως, άφησε και μια τεράστια περιουσία. Ο μισθός του έφτασε το χρόνο 400.000 λίρες και πληρωνόταν από τους φορολογούμενους μέσω του λογαριασμού στο Sovereign Grant που διαχειρίζεται τους μισθούς της βασιλικής οικογένειας.

Είναι άγνωστο αν συνέχισε να παίρνει αυτά τα χρήματα μετά το 2017 που είχε παραιτηθεί από τα βασιλικά του καθήκοντα. Σύμφωνα με το Celebrity Net Worth, η περιουσία που άφησε πίσω του αγγίζει τα 24 εκατομμύρια λίρες.

Από τη στιγμή που τα περισσότερα ακίνητα του Πρίγκιπα Φίλιππου είναι κοινής ιδιοκτησίας με την βασίλισσα Ελισάβετ, το πιο πιθανό είναι να παραμείνουν σε αυτή ή να μοιραστούν στα τέσσερα παιδιά του.

29 «γαλαζοαίματοι» και ένας «κοινός θνητός» στην κηδεία

Η κηδεία του πρίγκιπα Φίλιππου, που θα τελεστεί το Σάββατο, 17 Απριλίου, στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, στο Κάστρο του Ουίνδσορ, δεν θα μοιάζει με καμία από τις κηδείες άλλων μελών της βασιλικής οικογένειας και λόγω των περιορισμών της πανδημίας αλλά και επειδή ο ίδιος ο σύζυγος της Ελισάβετ είχε εκφράσει την επιθυμία η κηδεία του να είναι ιδιωτική, χωρίς «φασαρία».

Το παλάτι του Μπάκιγχαμ έχει επιβεβαιώσει την είδηση των βρετανικών μέσων ενημέρωσης πως εξαιτίας των περιορισμών της πανδημίας μόνο 30 άτομα θα δώσουν το «παρών» στην κηδεία του δούκα του Εδιμβούργου, που έφυγε γαλήνια στον ύπνο του την περασμένη Παρασκευή σε ηλικία 99 ετών.

Η 94χρονη βασίλισσα Ελισάβετ είναι εκείνη που θα έχει τον τελικό λόγο για τους προσκεκλημένους στην κηδεία του αγαπημένου της συζύγου.

Ο λόγος που η Σάρα Φέργκιουσον δεν θα είναι ανάμεσα στους προσκεκλημένους

Εκτός από την ίδια την μονάρχη, θα παραβρεθούν ο πρίγκιπας Κάρολος με την σύζυγό του Καμίλα, δούκισσα της Κορνουάλης.

Ο πρίγκιπας Άντριου χωρίς, όμως, την πρώην σύζυγό του Σάρα Φέργκιουσον. Το ζευγάρι, αν και πήρε διαζύγιο το 1996, ζει μαζί στο Royal Lodge στα εδάφη του κάστρου του Ουίνδσορ.

Όμως, ο δούκας του Εδιμβούργου δεν συμπαθούσε ιδιαίτερα την δούκισσα του Γιορκ μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε το 1992, αμέσως μετά τον χωρισμό της από τον Άντριου, όταν κυκλοφόρησαν στον βρετανικό Τύπο τόπλες φωτογραφίες της παρέα με Τεξανό επιχειρηματία από διακοπές στη Νότια Γαλλία.

Έτσι, θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως η Σάρα δεν θα είναι στην κηδεία ενώ αντίθετα, το παρών θα δώσουν οι δύο κόρες της με τους συζύγους τους: Η πριγκίπισσα Βεατρίκη με τον εκατομμυριούχο του real estate Εντοάρντο Μαπέλι Μότζι και η πριγκίπισσα Ευγενία με τον επιχειρηματία Τζακ Μπρούκσμπανκ.

Η μοναχοκόρη της βασίλισσας, πριγκίπισσα Άννα, θα είναι παρούσα μαζί με τον δεύτερο σύζυγό της, αξιωματικό του Ναυτικού, Σερ Τίμοθι Λόρενς και τα δύο παιδιά της, την Σάρα Τιντάλ με τον σύζυγό της, Μάικ Τιντάλ και τον γιο της Πίτερ Φίλιπς.

Ο «βενιαμίν» της βασίλισσας, πρίγκιπας Εδουάρδος θα παραβρεθεί μαζί με την σύζυγό του, Σόφι κόμισσα του Ουέσεξ και τα δύο παιδιά τους, την 17χρονη λαίδη Λουίζ και τον 13χρονο Τζέιμς, υποκόμη του Σέβερν.

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ θα είναι παρών συνοδευόμενος από την Κέιτ Μίντλετον αλλά δεν θα είναι μαζί τους τα τρία παιδιά τους, τα οποία είναι πολύ μικρά για να καταλάβουν τι συμβαίνει και, όπως επισημαίνουν δημοσιεύματα στον βρετανικό Τύπο, ο δούκας και η δούκισσα του Κέιμπριτζ αποφεύγουν, όσο μπορούν, να εκθέτουν τα παιδιά τους στη δημοσιότητα.

Ο πρίγκιπας Χάρι πέταξε από τις ΗΠΑ, όπου ζει μόνιμα εδώ και ένα χρόνο με τη Μέγκαν και τον γιο τους Άρτσι, για να είναι παρών στην κηδεία του παππού του.

Προς το παρόν ο Χάρι έχει αυτοαπομονωθεί στο Φρόγκμορ Κότατζ κοντά στο Ουίνδσορ, λόγω των κανόνων για τον κορωνοϊό ενώ η Μέγκαν, που αναμένεται να φέρει στον κόσμο το δεύτερο παιδί της – ένα κοριτσάκι – δεν ταξίδεψε στο Ηνωμένο Βασίλειο ακολουθώντας την συμβουλή του γιατρού της.

Με ερωτηματικό η παρουσία της Πένι Μπραμπούρν – Ο ιδιαίτερος γραμματέας του πρίγκιπα, ο μόνος «κοινός θνητός» στην κηδεία

Η λαίδη Πάμελα Χικς, πρώτη εξαδέλφη του πρίγκιπα Φίλιππου, είναι πιθανόν να βρίσκεται ανάμεσα στους καλεσμένους.

Επίσης, τα ξαδέρφια της βασίλισσας, που διατηρούσαν πολύ καλή σχέση με τον δούκα του Εδιμβούργου, θεωρείται αναμενόμενο να δώσουν το «παρών».

Πρόκειται για την 84χρονη πριγκίπισσα Αλεξάνδρα, τον δούκα του Κεντ και την σύζυγό του και τον δούκα και την δούκισσα του Γκλόσεστερ. Επίσης, είναι βέβαιο πως θα είναι παρόντα τα δύο παιδιά της πριγκίπισσας Μαργαρίτας, της μικρότερης αδελφής της βασίλισσας, η οποία απεβίωσε το 2002.

Πρόκειται για τη ζωγράφο λαίδη Σάρα Τσάτο και τον αδελφό της, Ντέιβιντ Άρμστρονγκ Τζόουνς, κόμη του Σνόουντον.

Ένα πρόσωπο που ακόμα κανείς δεν γνωρίζει, αν τελικά θα προσκληθεί στην κηδεία του πρίγκιπα ή όχι, είναι η στενή του «φίλη», Πενέλοπε Μπραμπούρν, κόμισσα Μάουντμπάτεν της Μπούρμα.

Η 67χρονη κόμισσα και ο βασιλικός σύζυγος διατηρούσαν στενή φιλία εδώ και δεκαετίες και μοιράζονταν την αγάπη τους για την ιππασία.

Μάλιστα, το 2017, όταν ο Φίλιππος αποσύρθηκε από τα επίσημα καθήκοντά του και μετακόμισε μόνιμα από το Μπάκιγχαμ στο βασιλικό κτήμα στο Σάντριγχαμ, η Πενέλοπε τον επισκεπτόταν συχνά.

«Κοινή θνητή», η γοητευτική ξανθιά μπήκε στον κόσμο των γαλαζοαίματων όταν παντρεύτηκε τον κόμη Μαουντμπάτεν, βαφτισιμιό και συγγενή του πρίγκιπα Φίλιππου.

Η Πένι, όπως την αποκαλεί ο βρετανικός Τύπος, σύναψε στενούς δεσμούς με την βασίλισσα και τον Φίλιππο, μετά τον θάνατο της κόρης της Ελεονώρας, που νόσησε από καρκίνο και απεβίωσε το 1991 σε ηλικία 5 ετών.

Οι φήμες που ήθελαν την Πένι και τον βασιλικό σύζυγο να έχουν κάτι παραπάνω από μια στενή φιλία δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ.

Ανάμεσα στους 29 περίπου γαλαζοαίματους που θα συνοδεύσουν τον δούκα του Εδιμβούργου στην τελευταία του κατοικία η παρουσία ενός «κοινού θνητού», που για περισσότερο από μια δεκαετία βρισκόταν στο πλευρό του Φίλιππου θεωρείται βέβαιη.

Πρόκειται για τον ταξίαρχο Άρτσι Μίλλερ Μπέικγουελ, ιδιαίτερο γραμματέα του βασιλικού συζύγου, ο οποίος ξεκίνησε να εργάζεται για τον Φίλιππο το 2010.

Ο Μπέικγουελ ήταν το δεξί χέρι του πρίγκιπα, άτομο της εμπιστοσύνης του και υπεύθυνος για τον προγραμματισμό των επίσημων υποχρεώσεων του, πριν την παραίτηση του Φίλιππου το 2017.

Πηγές: Protothema.gr | gazzetta.gr | Newsbeast.gr | CNN.gr| Must.gr | Daily Mail |