rosia-i-chorodia-toy-kokkinoy-stratoy-tragoyda-tis-dikaiosynis-ilie-noite-gia-ta-200-chronia-apo-tin-elliniki-epanastasi-105150
11:15

Ρωσία: Η χορωδία του Κόκκινου Στρατού τραγουδά «Της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ» για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

11:15
Newsroom

Ρωσία: Η Ελλάδα είχε την τιμητική της από για την επέτειο των διακοσίων χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Η Χορωδία του Κόκκινου Στρατού σε συνεργασία με το μη κερδοσκοπικό Ίδρυμα ΑMFIONIA – ATHENS SYMPHONIC & JAZZ BANDS FESTIVAL, απευθύνει για μία ακόμη φορά μια χειρονομία ελπίδας και περηφάνιας στην Ελλάδα και τον ελληνικό λαό που φέτος γιορτάζει την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Οι ερμηνευτές της τραγουδούν στα ελληνικά το εμβληματικό «Της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ», των Μίκη Θεοδωράκη – Οδυσσέα Ελύτη.

Advertisement

Η Ελλάδα πρότυπο ελπίδας

Η Ελλάδα και ο απανταχού Ελληνισμός γιορτάζει την 25η Μαρτίου. Τη μεγαλύτερη επέτειο στην εθνική του ιστορία. Ένα από τα κορυφαία διεθνή και επαναστατικά γεγονότα, τον Αγώνα για Ανεξαρτησία που ξεκίνησε το 1821. Η συνακόλουθη ίδρυση του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους υπήρξε γεγονός μεγάλης σημασίας. Όχι, μόνο για τους Έλληνες, αλλά για όλα τα ευρωπαϊκά έθνη. Αυτό, διότι οι Έλληνες ήταν το πρώτο έθνος που πολέμησε και πέτυχε την ανεξαρτησία του στο πλαίσιο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Advertisement

Έτσι, με την Επανάσταση του 1821 η Ελλάδα μπαίνει στην οικογένεια των ευρωπαϊκών εθνικών κρατών. Γίνεται πρότυπο ελπίδας και για άλλους καταπιεσμένους λαούς.

Advertisement

Ο αγώνας του 1821 ήταν αγώνας για την Ελευθερία. Αγώνας για την εξασφάλιση των πολύτιμων ανθρώπινων δικαιωμάτων της ανεξαρτησίας και της αξιοπρέπειας. Αγώνας που εξέφραζε την καθολική πίστη του ελληνικού λαού σε οικουμενικά ιδανικά. Ο Έλληνας ποτέ δεν παραδέχθηκε τον αφανισμό της χώρας του. Δεν λησμόνησε το παρελθόν της φυλής του η οποία έφερε στο προσκήνιο της ιστορίας τις αξίες της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης.

Ρωσία: Η Χορωδία του Κόκκινου Στρατού

Η Χορωδία του Κόκκινου Στρατού ερμηνεύει αυτό το συγκλονιστικό ποιητικό άσμα. Απόσπασμα του «Τρίτου Αναγνώσματος» της ποιητικής σύνθεσης του Οδυσσέα Ελύτη, «Άξιον Εστί». Αυτό που μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης και πρωτοτραγούδησε ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης.

Έρχονται σήμερα να τραγουδήσουν, τιμώντας τον ελληνικό λαό. Εκείνο που επαναστάτησε και διεκδίκησε την ελευθερία από μια τυραννική εξουσία. Εκείνο που αγωνίστηκε για την ανεξαρτησία του με θάρρος, πείσμα και αυτοθυσία.

Advertisement

Η χορωδία του Κόκκινου Στρατού της Ρωσίας τραγουδά για την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Μένοντας πιστή στη μεγαλειώδη πορεία της, η ρωσική στρατιωτική μπάντα εξακολουθεί να είναι παρούσα. Εξακολουθεί να γράφει ιστορία, υπηρετώντας τις αξίες της ειρήνης, της ελευθερίας, της ισότητας και του ανθρωπισμού. Ερμηνεύει ένα ιστορικό τραγούδι της παγκόσμιας μουσικής. Αυτό έχει συνδεθεί με τις οικουμενικές αξίες της ελευθερίας, της φιλίας και της ειρήνης. Μάλιστα, για πρώτη φορά στην ιστορία της, η χορωδία παρουσιάζεται στο κοινό και με γυναίκες στις τάξεις της!

Ιστορικοί δεσμοί Ελλάδας – Ρωσίας:

Ταυτόχρονα, οι ιστορικοί δεσμοί του ελληνισμού με τον ρωσικό λαό ανάγονται στα χρόνια του Βυζαντίου. Εκεί οι θρησκευτικές, πολιτιστικές και οικονομικές ανταλλαγές μεταξύ Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και Ρωσικού Κράτους θεμελιώνονται και διευρύνονται. Στα νεότερα χρόνια, η Ρωσία θα προσφέρει σε πολλούς Έλληνες της διασποράς φιλοξενία από την καταπιεστική σουλτανική εξουσία. Προσφέρει ευκαιρίες για προκοπή αλλά και σταδιοδρομία σε υψηλόβαθμα κλιμάκια της ρωσικής διοίκησης και διπλωματίας (Αλ. Υψηλάντης, Ιωάννης Καποδίστριας, Ιωάννης Βαρβάκης). Ειδικά μετά τη Συνθήκη του Κιουτσούκ- Καϊναρτζή (1774) και αυτή του Ιασίου (1792), αυξάνονται οι ακμάζουσες ελληνικές παροικίες σε πόλεις όπως η Οδησσός που ιδρύθηκε το 1794.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στην Οδησσό θα ιδρυθεί το 1814 η Φιλική Εταιρεία. Στόχος ήταν ο σχεδιασμός και η προετοιμασία του ένοπλου αγώνα των Ελλήνων για την ανεξαρτησία τους. Στην πιο κρίσιμη στιγμή της Επανάστασης και την ώρα που ο Ιμπραήμ σκόπευε να εξαπολύσει την τελική του επίθεση, η Ρωσία θα συνυπογράψει το 1827 τη Συνθήκη του Λονδίνου με την Αγγλία και τη Γαλλία, που καθόριζε τα της ανεξαρτησίας της Ελλάδας. Η άρνηση του σουλτάνου να αποδεχτεί αυτή τη ρύθμιση προκάλεσε την ένοπλη επέμβαση των Δυνάμεων: στη ναυμαχία του Ναβαρίνου (8 Οκτωβρίου 1827) οι στόλοι της Αγγλίας, της Ρωσίας και της Γαλλίας συνέτριψαν τον τουρκοαιγυπτιακό στόλο και άνοιξαν το δρόμο για τη δημιουργία ελληνικού ανεξάρτητου κράτους (το 1830 υπογράφτηκε από την Αγγλία, τη Ρωσία και τη Γαλλία το πρωτόκολλο της Ανεξαρτησίας, η πρώτη επίσημη διεθνής διπλωματική πράξη που αναγνώρισε την Ελλάδα ως κράτος κυρίαρχο και ανεξάρτητο).

Advertisement

Ενθουσιώδης ανταπόκριση από τη Ρωσία

Οι ειδήσεις για την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης προκάλεσαν στη Ρωσία ενθουσιώδη ανταπόκριση. Η ρωσική ανταπόκριση στην Ελληνική Επανάσταση συνδέεται με το όνομα του Πούσκιν. Εγκαινιάζοντας το ελληνικό θέμα με το ποίημα «Πόλεμος» (1821), ο Πούσκιν εμφανίζεται συνεπαρμένος με την ιδέα άμεσης συμμετοχής στον αγώνα των Ελλήνων. Από κοντά έρχονται και δύο ποιήματα με γυναικείες μορφές: «Πιστή Ελληνίδα, μην τον κλαις» (1821), φόρος τιμής σε έναν Φιλικό που έπεσε στον Αγώνα, και «Σε μια Ελληνίδα» («Γεννήθηκες για να οιστρηλατείς τη φαντασία των ποιητών…», 1822), αφιερωμένο στην Καλυψώ Πολυχρονίδη, την ομορφιά της οποίας είχε θαυμάσει και ο Μπάιρον. Τέλος, το ποίημά του «Εμπρός Ελλάδα» (1829), όταν ο Πούσκιν πραγματοποίησε ένα ταξίδι στον Καύκασο που αναβίωσε στη μνήμη του την παλιά συγκίνηση για τους αγώνες της Ελλάδας.

Το παγκοσμίου φήμης Alexandrov Ensemble, γνωστό και ως Χορωδία του Κόκκινου Στρατού, είναι η επίσημη στρατιωτική χορωδία των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων. Πήρε το όνομά της από τον πρώτο της διευθυντή, Αλεξάντερ Βασίλιεβιτς Αλεξαντρόφ. Αποτελείται από χορωδία, μια μουσική ορχήστρα και ένα χορευτικό σύνολο. Ξεκίνησε το 1928 σαν μουσικό σύνολο αποτελούμενο από 12 στρατιώτες με βασική αποστολή να ψυχαγωγεί τα σοβιετικά στρατεύματα οπουδήποτε στον κόσμο βρίσκονταν. Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’30 είχε φτάσει να απασχολεί 300 καλλιτέχνες και η φήμη της είχε ήδη ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας. Η Χορωδία, στη διάρκεια του Β Παγκόσμιου Πολέμου έδωσε πάνω από 1500 συναυλίες, πολλές από αυτές και στην πρώτη γραμμή, παίζοντας έτσι καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση του ηθικού του Κόκκινου Στρατού.

Το μυστικό της επιτυχίας της χορωδίας από τη Ρωσία

Η μεγάλη επιτυχία της χορωδίας βασίζεται στο ότι κατορθώνει να συνυφαίνει την πειθαρχία και την καθαρότητα του ακαδημαϊκού τραγουδιού με την πολύχρωμη και βαθιά συναισθηματικότητα και την καλλιτεχνική ποιότητα της παραδοσιακής λαϊκής μουσικής. Οι παραστάσεις της Alexandrov Ensemble αποτελούν ένα μεγαλειώδες υπερθέαμα. Η έμπνευσή τους πηγάζει από την ανόθευτη λαϊκή ρωσική ψυχή. Η εκτέλεση των τραγουδιών και όλων των συνθέσεων παραπέμπει στην τελειότητα και τον επαγγελματισμό του στρατού. Κανένας δε μένει ασυγκίνητος στη θέα αυτών των καλλιτεχνών που στέκουν ευθυτενείς, ασάλευτοι και απόλυτα συντονισμένοι και τραγουδούν από τα βάθη της ψυχής τους.

Η τελευταία φορά που η Alexandrov Ensemble βρέθηκε στην Ελλάδα ήταν τον Δεκέμβριο του 2017 όπου και έδωσε δυο συναυλίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Οι συναυλίες διοργανώθηκαν από το μη κερδοσκοπικό Ίδρυμα ΑMFIONIA – ATHENS SYMPHONIC & JAZZ BANDS FESTIVAL, στόχος του οποίου είναι η προώθηση του μηνύματος της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών μέσα από τον πολιτισμό και τη μουσική. Το Alexandrov Ensemble ελπίζει ότι θα μπορέσει στο μέλλον, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, να πραγματοποιήσει και πάλι συναυλίες στην Ελλάδα.