Enimerotiko.gr

Σιαμαία δίδυμα που γεννήθηκαν ενωμένα στη κοιλιά κάθονται χωριστά για 1η φορά μετά την επιτυχημένη εγχείρηση

Tags:

Σιαμαία δίδυμα: Οι ιατροί πάντοτε εκπλήσσουν με τις ικανότητές τους, τον υπόλοιπο κόσμο. Το προηγούμενο διάστημα, χειρούργοι κατάφεραν να χωρίσουν σιαμαία δίδυμα στο Michigan. Τα διδυμάκια γεννήθηκαν πριν αρκετούς μήνες και ήταν ενωμένα στην κοιλιακή χώρα.

Η Sarabeth και η Amelia Irwin από το Petesburg του Michigan ήταν αγκαλιασμένες με τα χέρια και τα πόδια τους. Η καρδιά τους ήταν μία και ενωμένη. Αυτό θα καθιστούσε το χειρουργείο εξαιρετικά δύσκολο. Έπειτα από 11 ώρες κατά τις οποίες οι γιατροί έδωσαν μεγάλο αγώνα, η επιτυχία έφερε σε όλο το προσωπικό δάκρυα συγκίνησης, όπως αναφέρει ο επικεφαλής της χειρουργικής ομάδας Dr. George Mychaliska. “Είμαι και εγώ πατέρας διδύμων και ξέρω καλά πόσο ‘κοντά’ είναι τα αδέρφια αυτά μεταξύ τους και τι ισχυρό δεσμό μοιράζονται. Πλέον ξέρω, ότι το μέλλον και για τις δύο προβλέπεται λαμπρό!”.

Σιαμαία δίδυμα: Η απόφαση του ζευγαριού

Οι γονείς, Alyson και Phil, ηλικίας 33 ετών έμαθαν ότι φέρνουν στον κόσμο σιαμαία δίδυμα κατά την διάρκεια υπερηχογραφήματος, τέσσερις μήνες πριν η μαμά υποβληθεί σε καισαρική τομή. Το ζευγάρι είχα αποφασίσει να περιμένει μέχρι τον τοκετό για να μάθει το φύλο του μωρού, έτσι για πολύ καιρό πίστευε ότι η Alyson κυοφορεί ένα μεγάλο και βαρύ αγόρι. Η ίδια, όμως, κάποια στιγμή συνειδητοποίησε ότι αυτή η εγκυμοσύνη δεν έμοιαζε καθόλου με την πρώτη της, τρία χρόνια πριν, όταν έφερε στον κόσμο ένα υγιές κοριτσάκι.

Όταν το υπερηχογράφημα έδειξε, ότι κυοφορεί σιαμαία δίδυμα, η γυναίκα σοκαρίστηκε. “Ήταν σα να μου μετέφεραν τα χειρότερα νέα. Ειδικά επειδή γνώριζα ότι τα στατιστικά στις περιπτώσεις αυτές δεν είναι καλά.” Oι μαίες που την ανέλαβαν παραδέχτηκαν ότι δεν είχαν δει κάτι τέτοιο στο παρελθόν και έβαλαν τα δυνατά τους να την βοηθήσουν και να της βρουν έναν έμπειρο χειρουργό που θα κατάφερνε να φέρει τα μωρά στον κόσμο με ασφάλεια.

Ήταν η έμπνευσή της: Η ανάρτηση της Αναστασίας που είχε δει η Έμμα και αποφάσισε να δωρίσει τα όργανά της

Ο διαχωρισμός των σιαμαίων διδύμων

Το κοριτσάκια, έχουν το καθένα τα δικά του χέρια και πόδια, αλλά ήταν ενωμένα στην κοιλιά και στο στήθος. Ο προγεννητικός έλεγχος είχε δείξει πως το καθένα έχει τα δικά του όργανα, αλλά μοιράζονται ένα κοινό ήπαρ. Έτσι, το χειρουργείο διαχωρισμού τους απαιτούσε τρομερό προγραμματισμό. Κατά την διάρκεια αυτού συνεργάστηκαν συνολικά 24 γιατροί και νοσηλευτές. Για τις ανάγκες τους δημιουργήθηκαν τεχνητά στέρνα από τιτάνιο, ενώ επιδιορθώθηκαν οι τρύπες στο περικάρδιό τους, το οποίο επίσης μοιράζονταν. Επιπλέον, η κάθε μία απέκτησε τον δικό της αφαλό.

Λόγω κορωνοϊού, στους γονείς δεν επιτράπηκε η είσοδος στο νοσοκομείο, οπότε για 11 ώρες περίμεναν έξω από το κτίριο. Τελικά, τα κορίτσια επέστρεψαν λίγο καιρό μετά στα σπίτια τους υγιή.

Το πιθανότερο είναι, ότι στο μέλλον θα χρειαστούν κι άλλα χειρουργεία, καθώς σε κάποια σημεία το σώμα τους ίσως χρειαστεί βελτιώσεις, ωστόσο οι γιατροί είναι αισιόδοξοι, ότι θα μεγαλώσουν και θα γίνουν δύο υγιή παιδιά, σα να είχαν γεννηθεί φυσιολογικά. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η πιθανότητα μία κύηση να εξελιχθεί σε δίδυμη με σιαμαία είναι 1 στις 100.000 με 1 στις 250.000.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News