simera-pagkosmia-imera-paidikoy-vivlioy-amp-8211-eyaisthitopoiisis-aytismoy-101217
08:19

Σήμερα: Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου – Ευαισθητοποίησης Αυτισμού

08:19
Newsroom

Ιδιαίτερη μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς την ημέρα της 2 Απριλίου. Πρώτα από όλα, αποτελεί γιορτή για τη μόρφωση, καθώς είναι η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Και έπειτα δεν πρέπει να ξεχνά κανείς πως είναι και η Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό.

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού βιβλίου:

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου δημιουργήθηκε το 1966. Τη συγκεκριμένη ξεχωριστή ημέρα καθιέρωσε το Διεθνές Συμβούλιο Βιβλίων για τη Νεότητα (IBBY). Αφορμή στο να πάρει σάρκα και οστά αυτή η σημαντική ιδέα, ήταν τα γενέθλια ενός μεγάλου του 19ου αιώνα, ο οποίος δεν είναι άλλος από τον Δανό παραμυθά, Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, ο οποίος γεννήθηκε στις 2 Απριλίου 1985. Σκοπός της πραγματοποίησης αυτής της ιδέας ήταν να περνά κάθε χρόνο στους νέους, η αγάπη για το διάβασμα και η ανάγκη για μάθηση και μόρφωση. Όλο αυτό να επιτυγχάνεται, έχοντας ως μέσο το παιδικό βιβλίο. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια το παιδικό βιβλίο έχει τραβήξει την προσοχή και των μεγαλύτερων ηλικιακά ανθρώπων.

Advertisement

Όσον αφορά την Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μυρσίνη Ζορμπά, τόνισε:

«Η 2α Απριλίου είναι κάθε χρόνο η ευκαιρία που έχουμε να σκύψουμε πάνω από ένα βιβλίο για παιδιά. Να αναζητήσουμε τις απλές αλήθειες της παιδικής ηλικίας, που μόνο οι συγγραφείς αναγνωρίζουν. Στη χώρα μας τα παιδιά που διαβάζουν βιβλία είναι τυχερά παιδιά. Ο πλούτος των θεμάτων και των ιδεών, που βρίσκονται στη διάθεσή τους, είναι τεράστιος».

Advertisement

Η Μυρσίνη Ζορμπά.

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης του Αυτισμού:

Advertisement

Η Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης του Αυτισμού δημιουργήθηκε το 2008. Αυτή η ημέρα καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ, μέσω γενικής συνελεύσεως των μελών που τον αποτελούν. Η Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης του Αυτισμού έχει ως αρχικό στόχο την ενημέρωση της παγκόσμιας κοινής γνώμης, σχετικά με τον αυτισμό. Επίσης, απώτερος στόχος είναι η κοινωνικοποίηση των ατόμων με αυτισμό και η σωστή ένταξή τους στην κοινωνία. Τα συγκεκριμένα άτομα, δεν διαφέρουν από τους υπόλοιπους ανθρώπους, απλά χρειάζονται κάποια βοήθεια για να ζήσουν φυσιολογικά, όπως οι υπόλοιποι άνθρωποι. Από εκεί και πέρα, ο αυτισμός έχει πάρει διαστάσεις. Ένα προς εκατόν πενήντα παιδιά γεννιέται με αυτισμό και στόχος της Παγκόσμιας Κοινότητας είναι η μεγάλη μείωση του.

Σχετικά με την Παγκόσμια ημέρα Ευαισθητοποίησης του Αυτισμού, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μυρσίνη Ζορμπά, ανέφερε:

«Η Παγκόσμια Ημέρα για την ευαισθητοποίηση για τον αυτισμό μας κάνει να σκεφτούμε τους διαφορετικούς κόσμους που βρίσκονται δίπλα μας. Ας τη δούμε από τις δύο της όψεις, αισιοδοξώντας με τη σκέψη ότι κάθε διαφορετικότητα, κι αυτή του αυτισμού επίσης, πρέπει να βρίσκει ανοιχτή την πόρτα της επικοινωνίας κι αυτό αποτελεί ευθύνη και φροντίδα όλων μας».

Advertisement