ochi-o-kristiano-ronalnto-den-amp-8220-efage-amp-8221-varia-poini-gia-moicheia-kai-den-katadikastike-apo-ton-islamiko-nomo-se-99-mastigomata-195102
18:19

ΟΧΙ, ο Κριστιάνο Ρονάλντο ΔΕΝ “έφαγε” βαριά ποινή για μοιχεία και ΔΕΝ καταδικάστηκε από τον Ισλαμικό νόμο σε 99 Μαστιγώματα

18:19
Ορφέας

Αναθεώρηση άρθρου στις 17 – Οκτωβρίου – 2023:

Η παρούσα εκδοχή του άρθρου πρόκειται για αναθεωρημένη εκδοχή του αρχικού άρθρου που δημοσιεύτηκε στη σελίδα μας με αρχικό τίτλο «Σοκ για τον Κριστιάνο Ρονάλντο: Βαριά ποινή για μοιχεία, καταδικάστηκε από τον Ισλαμικό νόμο σε 99 Μαστιγώματα», στις 13 Οκτωβρίου 2023.

Advertisement

Η αναθεωρημένη εκδοχή του παρόντος άρθρου έγινε στις 17 Οκτωβρίου 2023 και σκοπό έχει να ενημερώσει τους αναγνώστες μας ότι το αρχικό μας άρθρο με τίτλο «Σοκ για τον Κριστιάνο Ρονάλντο: Βαριά ποινή για μοιχεία, καταδικάστηκε από τον Ισλαμικό νόμο σε 99 Μαστιγώματα» που ανέφερε ότι: Δικαστήριο στο Ιράν καταδίκασε τον Cristiano Ronaldo σε 99 μαστιγώματα για το αδίκημα της μοιχείας με ανύπαντρη Ιρανή καλλιτέχνιδα. είναι ψευδές και περιέχει ψευδείς πληροφορίες. 

Ο τίτλος μας άλλαξε σε «ΟΧΙ, ο Κριστιάνο Ρονάλντο ΔΕΝ “έφαγε” βαριά ποινή για μοιχεία και ΔΕΝ καταδικάστηκε από τον Ισλαμικό νόμο σε 99 Μαστιγώματα. 

Advertisement

Τι ισχύει πραγματικά

Ο Cristiano Ronaldo όχι μόνο δεν καταδικάστηκε, αλλά δεν υπήρξε από κανέναν δικαστική κατηγορία εναντίον του. Ακόμη, το άρθρο ποινικού κώδικα στο οποίο έγινε επίκληση, δεν προβλέπει κατηγορίες μοιχείας.

Advertisement

Συγκεκριμένα:

Στις 19 Σεπτεμβρίου 2023 ο Cristiano Ronaldo βρέθηκε στην Τεχεράνη για λογαριασμό της Al-Nassr της Σαουδικής Αραβίας, της ομάδας στην οποία αγωνίζεται από τις 30 Δεκεμβρίου 2022. Εκείνη την μέρα, η ομάδα του Ριάντ θα αγωνιζόταν με την ιρανική Persepolis για το Champions League Ασίας κι ο Ronaldo ήταν μέλος της αποστολής. Στο ξενοδοχείο που διέμενε η αποστολή, ο Ronaldo συνάντησε την Fatemeh Hamami, μία Ιρανή ζωγράφο με ειδικές ανάγκες που ζωγραφίζει πορτρέτα ποδοσφαιριστών με τα πόδια της. Ο ίδιος της χάρισε μία φανέλα του, κι η Hamami δώρισε στον Πορτογάλο σταρ δύο δημιουργίες της, μία εκ των οποίων αναπαριστά τον ίδιο. Από την μεριά του, ο Ronaldo την αγκάλιασε και την φίλησε στο κεφάλι.

Ελληνικά μέσα επικαλούνται ως πηγή για τον ισχυρισμό τους το δίκτυο Sharq Emroz, που μεταφραζεται ως “Ανατολή Σήμερα”. Σε αναζήτηση που πραγματοποιήσαμε με το όνομα του Ρονάλντο στο περσικό αλφάβητο εντοπίσαμε άρθρο, από τις 2 Οκτωβρίου 2023 (ή τις 10 Mehr 1402 στο αυθεντικό ιρανικό ημερολόγιο) που δεν επικαλείται το ίδιο δικαστική απόφαση, αλλά περιλαμβάνει ένα βίντεο όπου μιλάει ένας δικηγόρος. Το ίδιο το άρθρο χαρακτηρίζει την κατηγορία προς τον Ronaldo ως “περίεργη”.

Ο ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων ellinikahoaxes.gr μετέφρασε τα λόγια του δικηγόρου :

Advertisement

Το τελικό αποτέλεσμα είναι το παρακάτω:

99 μαστιγώματα περιμένουν τον κ. Cristiano Ronaldo. Ο κ. Ronaldo, αγκαλιάζοντας την κυρία Fatemeh Hamami, διέπραξε το έγκλημα του άρθρου 637 του Ισλαμικού Ποινικού Κώδικα, δηλαδή τη μοιχεία, η οποία καταδικάζεται και τιμωρείται. Αλλά οι διοργανωτές αυτής της εκδήλωσης και άλλοι άνθρωποι σίγουρα δεν θα είναι υπεύθυνοι.

Σε αγγλόφωνο αρχείο του ιρανικού ποινικού κώδικα που βρήκαμε από την ιστοσελίδα refworld.org εντοπίζουμε το άρθρο 637 που αναφέρεται στο βίντεο. Το άρθρο αναφέρει πως:

Κάθε άνδρας και γυναίκα που δεν είναι παντρεμένοι και διαπράττουν έγκλημα κατά της δημόσιας ηθικής, εξαιρουμένης της μοιχείας, θα πρέπει να καταδικαστούν σε μαστίγωμα (99 μαστιγώματα). Εάν ένας από αυτούς δεν συναίνεσε στο έγκλημα, τότε μόνο αυτός που ξεκίνησε το έγκλημα θα πρέπει να τιμωρηθεί.

Advertisement

Από το άρθρο αυτό καταρρίπτεται το κομμάτι της μοιχείας του ισχυρισμού, αφού ακόμη και αν ο γνωστός ποδοσφαιριστής είχε κατηγορηθεί και καταδικαστεί, αυτό δε θα είχε γίνει βασιζόμενο σε άρθρο που προβλέπει τιμωρία ενάντια στη μοιχεία. Φαίνεται πως υπάρχει ασάφεια στον νόμο ως προς το τι συνιστά “έγκλημα κατά της δημόσιας ηθικής” και άνθρωποι έχουν διωχθεί για διάφορες “γκρίζες” περιπτώσεις. Στο Ιράν επαναλειτουργεί από τις 16 Ιουλίου 2023 και αστυνομία ηθικής, που όμως επικεντρώνεται στην εφαρμογή του νόμου για την χρήση μαντίλας από τις γυναίκες.

Τις φήμες κατέρριψε πρώτη η ιρανική πρεσβεία στην Ισπανία με ανάρτησή της στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter). Σε αυτήν, η πρεσβεία αρνείται την ύπαρξη οποιασδήποτε δικαστικής απόφασης ενάντια “σε οποιονδήποτε διεθνή αθλητή” και παρουσιάζει την συνάντηση του Ronaldo με την Hamami ως “ειλικρινή” και “ανθρώπινη”.

Ακόμη, εντοπίζουμε ανάρτηση της Hamami από τις 14 Οκτωβρίου 2023. Σε αυτήν, απευθυνόμενη σε ιρανικά αλλά και διεθνή μέσα ενημέρωσης, αποστασιοποιείται από τις φήμες, στηρίζει την πράξη του Ronaldo και εκφράζει τα παράπονά της προς τα άτομα που ξεκίνησαν την ιστορία, πιθανότατα τον δικηγόρο του βίντεο.

Στον απόηχο των ανακοινώσεων από την ιρανική πρεσβεία και την ίδια την Fatemeh Hamami, πολλές μεγάλες αθλητικές ιστοσελίδες που είχαν αναπαράγει την είδηση δημοσίευσαν διορθώσεις, όπως η Marca και η Goal.

Συμπέρασμα

Δεν έχει υπάρξει καμία καταδικαστική απόφαση από δικαστήριο του Ιράν κατά του Cristiano Ronaldo για το αδίκημα της μοιχείας, ενώ το άρθρο του ποινικού κώδικα στο οποίο έγινε επίκληση δεν προβλέπει περιπτώσεις μοιχείας, αλλά δημόσιας ηθικής. Η Fatemeh Hamami δεν κατηγόρησε για κάποιο αδίκημα τον γνωστό ποδοσφαιριστή, κι ο ίδιος είχε γίνει δεκτός στο Ιράν με ιδιαίτερη θέρμη. Αρκετά μέσα που είχαν αναπαράγει την είδηση έχουν ήδη προβεί σε νέες, διορθωτικές αναρτήσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες που αποδεικνύουν την ΜΗ εγκυρότητα του άρθρου, μπορείτε να επισκεφθείτε τον παρακάτω σύνδεσμο:

Όχι, το ιρανικό δικαστήριο ΔΕΝ καταδίκασε τον Κριστιάνο Ρονάλντο σε 99 μαστιγώματα

Ζητούμε συγγνώμη από τους αναγνώστες μας για την, δημοσίευση του συγκεκριμένου άρθρου.

Η συντακτική ομάδα του enimerotiko.gr

Παρακάτω ακολουθεί η πρώτη και αρχική έκδοση του άρθρου η οποία δεν ισχύει, σύμφωνα με την έρευνα του οργανισμού διασταύρωσης ειδήσεων ellinikahoaxes.gr

Ακολουθεί το αρχικό άρθρο (Ψευδές άρθρο):

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο καταδικάστηκε σε μια εξαιρετικά αυστηρή ποινή μετά από δικαστική απόφαση στο Ιράν. Συγκεκριμένα, καταδικάστηκε σε 99 μαστιγώματα, μια ποινή που ανατριχιάζει.

Ο διεθνής πορτογάλος ποδοσφαιριστής είχε πρόσφατα επισκεφτεί την Τεχεράνη με την Αλ Νασρ για να συμμετάσχει σε έναν αγώνα του Champions League της Ασίας, και είχε υποδεχτεί με θερμούς χαιρετισμούς, θεωρούμενος σχεδόν ως… “Μεσσίας”.

Κριστιάνο Ρονάλντο: Βρέθηκε κατηγορούμενος από το πουθενά

Ωστόσο, η ιστορία πήρε μια απροσδόκητη τροπή. Στο ξενοδοχείο όπου διέμενε, όπου έχει ήδη υψωθεί άγαλμα για τον ίδιο, τον περίμενε η Φατιμέ Χαμινί, μια φημισμένη Ιρανή ζωγράφος, που είναι ανάπηρη κατά 85% και ζωγραφίζει χρησιμοποιώντας το δεξί της πόδι. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο, για να την ευχαριστήσει, την αγκάλιασε και την φίλησε.

Δείτε παρακάτω το βίντεο:

Αυτή η κίνηση προκάλεσε οργή σε δύο Ιρανούς δικηγόρους, οι οποίοι κατέθεσαν μήνυση κατά του Κριστιάνο. Στο Ιράν, η αγκαλιά και η φιλία μιας ανύπαντρης γυναίκας θεωρούνται μοιχεία, με αποτέλεσμα το δικαστήριο να τον καταδικάσει σε 99 μαστιγώματα. Αυτή η ποινή θα εκτελεστεί μόνο εάν αποφασίσει να ξαναεπισκεφθεί το Ιράν.

Σύμφωνα με αναφορές από την Marca, η ποινή μπορεί να συγχωρεθεί από δικαστή «αν οι πράξεις δεν είναι αξιόποινες ή αν ο Κριστιάνο Ρονάλντο δείξει μεταμέλεια».

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη MARCA (@marca)