Enimerotiko.gr
Κόσμος

Στα 6 του ήταν φτωχός και πουλούσε λεμονάδες. Σήμερα στα 40 του είναι εκατομμυριούχος

Ο Gary Vaynerchuk είναι ένα πετυχημένος επιχειρηματίας, ο οποίος γνώριζε από μικρή ηλικία τι ήθελε να κάνει στη ζωή του.

Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά ένας πάγκος με λεμονάδες καθόρισε το μέλλον του σε ηλικία μόλις 6 χρονών.

Gary Vaynerchuk: Έζησε φτωχικά παιδικά χρόνια

Η οικογένεια του Gary μετανάστευσε από τη Λευκορωσία στη Σοβιετική Ένωση, όταν ήταν τριών χρονών. Εννέα άτομα ζούσαν σ’ ένα μικρό διαμέρισμα για αρκετά χρόνια, μέχρι που μετακόμισαν στο Εντισον, στο Νιου Τζέρσεϊ.

Εκεί, ο Gary έκανε την πρώτη του επιχειρηματική κίνηση, ένα σταντ με σπιτική λεμονάδα.

Το 6χρονο αγόρι ανέπτυξε αυτή την επιχείρηση μέσω franchise και μέσα σε λίγο καιρό άνοιξε 8 αντίστοιχα σταντ στην περιοχή του.

Gary Vaynerchuk: Τι λέει για το ξεκίνημά του

Ημουν μόλις έξι ετών και έβαλα όλους τους φίλους μου να δουλέψουν στην επιχείρησή μου. Κάθε μέρα περνούσα από όλα τα σταντ με το ποδήλατο και μάζευα τα κέρδη μου.

Εμαθα πολλά από τη λειτουργία αυτών των σταντ με τις λεμονάδες. Το σημαντικότερο ήταν ότι το περιθώριο κέρδους είναι πολύ σημαντικό σε κάθε επιχείρηση.

Επίσης, κατάλαβα ότι αντιλαμβανόμουν τα πράγματα διαφορετικά από τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας μου.

Για παράδειγμα, θυμάμαι ένα παιδί, τον Ερικ. Κατάλαβα μέσα από απλές μαθηματικές πράξεις ότι μου έπαιρνε ένα ή δύο δολάρια κάθε μέρα. Αλλά ήταν εξαιρετικός πωλητής και πουλούσε πολύ περισσότερες λεμονάδες από οποιονδήποτε άλλο. Και επειδή τα έσοδά του ήταν πολύ υψηλότερα, δεν ανέφερα ποτέ το δολάριο που έλειπε κάθε μέρα. Συναρπαστικά πράγματα…

Χρόνια αργότερα, τα σταντ με τις λεμονάδες με οδήγησαν στο να πουλώ κάρτες του μπέιζμπολ σε εμπορικά κέντρα τα Σαββατοκύριακα. Και τα πήγαινα πολύ καλά. Κέρδιζα 2.000 – 3000 δολάρια κάθε Σαββατοκύριακο πουλώντας αυτές τις κάρτες.

Δεν ξέρω για σας, αλλά για μένα το να είμαι 13 ετών και να έχω 30.000 δολάρια σε μετρητά κάτω από το κρεβάτι σου, δεν ήταν μικρό πράγμα.

Φυσικά, το σταντ με τις λεμονάδες και οι κάρτες του μπέιζμπολ δεν είχαν μεγάλη διάρκεια.

Στο τέλος, ο πατέρας μου με ανάγκασε να εργαστώ μαζί του στην κάβα που είχε.

Δούλευα στο υπόγειο για 2 δολάρια την ώρα μέχρι που έγινα 16. Τότε μου επέτρεψε να εργαστώ κανονικά στο ισόγειο.

Στη συνέχεια, τα πράγματα πραγματικά απογειώθηκαν. Ασχολήθηκα με το κρασί. Άρχισα να το καταλαβαίνω. Άρχισα να το πουλάω μανιωδώς.

Αλλά οι αρχικές εμπειρίες της ζωής μου καθόρισαν τη σκέψη μου. Αυτό το σταντ με τις λεμονάδες όπου όλα ξεκίνησαν…

Gary Vaynerchuk: Σήμερα είναι 40 ετών και εκατομμυριούχος

Παρά το γργονός ότι δεν σταμάτησε να εργάζεται από τα 6 του, ο Gary σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων πριν μεταμορφώσει την κάβα του πατέρα του σε μια επιχείρησης λιανικής πώλησης κρασιού που την ονόμασε “Wine Library”.

Το 2006 ξεκίνησε διαδικτυακή εκπομπή που ονόμασε Wine Library TV, όπου μιλούσε για το κρασί, την οποία τον Αύγουστο του 2011 τη σταμάτησε για να εστιάσει την προσοχή του στην εταιρεία VaynerMedia, που είναι ένα γραφείο που παρέχει συμβουλές προς εταιρείες για τα social media, την οποία ίδρυσε την άνοιξη του 2009.

Εχει γράψει βιβλία – best seller με επιχειρηματικές συμβουλές και δίνει εμπνευσμένες ομιλίες σε διάφορα event.

Σήμερα, παρουσιάζει το διαδικτυακό σόου #AskGaryVee, μέσα από το οποίο παρέχει πολύτιμες συμβουλές σε ενδιαφερόμενους, απαντώντας τις ερωτήσεις που του κάνουν στο hashtag #AskGaryVee.

Και φυσικά είναι εκατομμυριούχος χάρις σε αυτό το σταντ με τις λεμονάδες, αλλά και στο επιχειρηματικό του δαιμόνιο από μικρή ηλικία.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News