ta-amp-8216-chase-sto-plato-toy-ekane-erotiki-exomologisi-ston-amp-8220-aera-amp-8221-tis-ekpompis-ki-ekeinos-ton-skotose-3-meres-meta-143848
17:55

Τα ‘χασε στο πλατό: Του έκανε ερωτική εξομολόγηση στον “αέρα” της εκπομπής κι εκείνος τον σκότωσε 3 μέρες μετά

17:55
Φώτης Γαλανόπουλος

Στις 6 Μαρτίου 1995, ο 24χρονος Jonathon Schmitz έφυγε από το σπίτι του στο Μίσιγκαν για να ταξιδέψει στο Σικάγο. Επικοινώνησε μαζί του η εκπομπή Jenny Jones Show και του είπε ότι είχε έναν κρυφό θαυμαστή. Ο Jonathon ανυπομονούσε να δει ποιος ήταν ο θαυμαστής και παρευρέθηκε από περιέργεια. Καθώς βγήκε στη σκηνή, είδε τη φίλη του Donna Riley και έναν φίλο της ονόματι Scott Amedure. Ο Τζόναθον, κοκκινίζοντας, φαίνεται έκπληκτος και αγκαλιάζει την Ντόνα Ράιλι. Τότε ήταν που η Τζένη Τζόουνς του είπε ότι ο Scott Amedure ήταν ο θαυμαστής του. “Μου είπες ψέματα” είπε ο Schmitz με ένα αμήχανο χαχανητό. Στη συνέχεια δηλώνει ότι είναι ετεροφυλόφιλος και ότι δεν ενδιαφέρεται για τον Σκοτ με αυτόν τον τρόπο. Τα γεγονότα εκείνης της ημέρας, ωστόσο, ξεκίνησαν μια σειρά γεγονότων για τον Jonathon που σόκαραν τους πάντες.

Του έκανε ερωτική εξομολόγηση στον “αέρα”

Advertisement

Τον σκότωσε 3 ημέρες μετά την  ερωτική εξομολόγηση στον “αέρα”

Το βράδυ μετά τη μαγνητοσκόπηση της εκπομπής, η οποία επρόκειτο να βγει στον αέρα δύο εβδομάδες αργότερα, ο Scott, η Donna και ο Jonathon βγήκαν για ποτό. Ορισμένες πηγές λένε ότι ο Scott και ο Jonathon μπορεί να φιλήθηκαν ή να είχαν άλλη σεξουαλική επαφή εκείνο το βράδυ, αλλά άλλοι αρνούνται ότι αυτό συνέβη ποτέ, συμπεριλαμβανομένης της Donna Riley. Ο Jonathon τηλεφώνησε στον πατέρα του και του είπε ότι τα πράγματα δεν πήγαν καλά στη μαγνητοσκόπηση και ότι ο θαυμαστής του ήταν άντρας, στον οποίο ο πατέρας του φέρεται να έκανε ομοφοβικά σχόλια.

Advertisement

Τρεις ημέρες μετά τη μαγνητοσκόπηση, ο Jonathon Schmitz βρήκε στην πόρτα του ένα σημείωμα με σεξουαλικά υπονοούμενα από τον Scott Amedure. Αυτό εξόργισε τον Jonathon, οπότε πήγε και έκανε ανάληψη χρημάτων από τον τραπεζικό του λογαριασμό. Χρησιμοποιώντας αυτά τα χρήματα, αγόρασε ένα όπλο και σφαίρες. Πήγε στο τροχόσπιτο του Scott και χτύπησε την πόρτα. Ρώτησε τον Σκοτ για το σημείωμα, με τον Σκοτ να χαμογελάει. Ο Jonathon του είπε ότι έπρεπε να πάει να σβήσει τη μηχανή στο αυτοκίνητό του, αλλά στην πραγματικότητα θα πήγαινε να πάρει το όπλο.

Advertisement

Επέστρεψε στο τροχόσπιτο και σημάδεψε με το όπλο τον Σκοτ. Μια πεταμένη καρέκλα υποδηλώνει ότι ο Scott προσπάθησε να αμυνθεί, αλλά ο Jonathon τον πυροβόλησε δύο φορές στο στήθος. Ο Scott Amedure πέθανε σχεδόν ακαριαία. Ο Τζόναθον έφυγε από το σπίτι και οδήγησε σε ένα τοπικό βενζινάδικο όπου έκανε μια κλήση στο 100.

Η υπεράσπιση του είπε ότι τον έφερε σε πρωτοφανή αμηχανία το περιστατικό στην εκπομπή

Στην κλήση στο 100, ο Jonathon ομολογεί ότι “μόλις σκότωσε κάποιον” και ότι “απλά μπήκα στο δωμάτιο και τον σκότωσα”. Όταν ρωτήθηκε γιατί σκότωσε τον άνθρωπο, ο Jonathon ανέφερε “επειδή μου έστησε μια πολύ άσχημη ιστορία” και αναφέρθηκε στο Jenny Jones Show. Η υπεράσπιση του Τζόναθον είπε ότι τον έφερε σε πρωτοφανή αμηχανία το περιστατικό στην εκπομπή, το οποίο περιλάμβανε τον Σκοτ να περιγράφει λεπτομερώς μια σεξουαλική φαντασίωση που αφορούσε τον Τζόναθον.

Advertisement

Ο Scott Bernard Amedure γεννήθηκε στις 26 Ιανουαρίου 1963 στην Πενσυλβάνια. Αργότερα μετακόμισε στο Μίσιγκαν, όπου μεγάλωσε με τα αδέλφια του. Σε ηλικία δεκαεπτά ετών εγκατέλειψε το σχολείο και κατατάχθηκε στον στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών. Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο στρατό, εκπαιδεύτηκε στις δορυφορικές επικοινωνίες. Τοποθετήθηκε στη Γερμανία, όπου έγινε φανατικός σκιέρ. Όταν επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες και πήρε τιμητική απαλλαγή, ο Σκοτ εργάστηκε ως μπάρμαν. Ήταν πιστός φίλος και επέτρεψε σε άλλους ομοφυλόφιλους άνδρες που έπασχαν από τον ιό HIV να ζήσουν μαζί του, όταν οι οικογένειές τους τους γύριζαν την πλάτη. Τον Scott τον περιγράφουν ως γενναιόδωρος και στοργικός.

Ωστόσο, ο Jonathon Schmitz ανατράφηκε πολύ διαφορετικά. Οι μαρτυρίες στη δικαστική διαδικασία που ακολούθησε τη δολοφονία κατέδειξαν ότι ο Jonathon μεγάλωσε από έναν ομοφοβικό πατέρα. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ο πατέρας του παραδέχτηκε ότι ταπεινώθηκε από τη μαγνητοσκόπηση της εκπομπής, επειδή δεν ήθελε να πιστέψουν οι άνθρωποι ότι ο γιος του ήταν ομοφυλόφιλος. Είπε ότι ο ίδιος και ο γιος του ταπεινώθηκαν και “Πώς θα ένιωθες αν οι άνθρωποι πίστευαν ότι είσαι ομοφυλόφιλος;”

Ο Jonathon Schmitz συνελήφθη γρήγορα αφού έκανε την κλήση στο 100 στις 9 Μαρτίου 1995. Κατηγορήθηκε για φόνο πρώτου βαθμού, διάπραξη κακουργήματος με πυροβόλο όπλο και ο δικαστής επέτρεψε στους ενόρκους να εξετάσουν μικρότερες κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας δευτέρου βαθμού. Η υπόθεση της κατηγορούσας αρχής ήταν απλή: Η αμηχανία δεν δικαιολογεί το φόνο. Ισχυρίστηκαν ότι η προμελέτη ήταν σαφής, καθώς ο Jonathon έπρεπε να σηκώσει τα χρήματα, να αγοράσει το όπλο και να οδηγήσει στο σπίτι του Scott προκειμένου να διαπράξει το έγκλημα. Η ομολογία του Jonathon Schmitz, ωστόσο, απορρίφθηκε, καθώς ο ύποπτος δεν είχε ενημερωθεί για τα δικαιώματά του. (Miranda rights η προειδοποίηση Miranda είναι ένας τύπος ειδοποίησης που συνήθως δίνεται από την αστυνομία σε υπόπτους εγκληματιών που βρίσκονται υπό κράτηση, συμβουλεύοντάς τους για το δικαίωμά τους στη σιωπή)

Advertisement

Η υπεράσπιση δεν αρνήθηκε ότι ο Jonathon Schmitz πυροβόλησε και εν συνεπεία σκότωσε τον Scott Amedure. Ωστόσο, παρουσίασαν στοιχεία ότι ο Jonathon Schmitz είχε μακρύ ιστορικό ψυχιατρικών και ιατρικών προβλημάτων που προκάλεσαν μειωμένη ικανότητα. Ο Jonathon είχε προηγούμενες διαγνώσεις διπολικής διαταραχής και νόσου Grave. Χρησιμοποίησαν επίσης την υπεράσπιση του “ομοφυλοφιλικού πανικού”.

Η διπολική νόσος είναι μια διαταραχή της ψυχικής υγείας που χαρακτηρίζεται από ασυνήθιστες και ακραίες εναλλαγές της διάθεσης που επηρεάζουν την ικανότητα του ατόμου να εκτελεί καθημερινές δραστηριότητες. Ανάλογα με τον τύπο και τη σοβαρότητα της νόσου, βίαιες τάσεις μπορεί να συνοδεύουν τη νόσο. Η νόσος του Grave είναι μια διαταραχή του θυρεοειδούς κατά την οποία ο θυρεοειδής παράγει υπερβολική ποσότητα ορμονών, η οποία μπορεί να προκαλέσει άγχος, ευερεθιστότητα και διαταραχές του ύπνου μαζί με άλλα συμπτώματα.

Η “υπεράσπιση του γκέι πανικού” είναι μια νομική υπεράσπιση που δηλώνει ότι ένα άτομο διέπραξε ένα βίαιο έγκλημα λόγω προσωρινής παραφροσύνης που σχετίζεται με ανεπιθύμητες σεξουαλικές προσεγγίσεις από κάποιον του ίδιου φύλου. Η στρατηγική υπεράσπισης ήταν νόμιμη σε ορισμένες δικαστικές αρχές στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά πολλές πολιτείες έχουν έκτοτε απαγορεύσει την υπεράσπιση. Το Ιλινόις απαγόρευσε την “υπεράσπιση του ομοφυλοφιλικού πανικού” το 2017, αλλά εξακολουθεί να επιτρέπεται στο Μίσιγκαν. Τον Δεκέμβριο του 2021 εισήχθησαν προτάσεις στο Μίσιγκαν για την απαγόρευση της άμυνας. Στο Κογκρέσο εκκρεμεί επίσης ένα ομοσπονδιακό νομοσχέδιο που θα απαγορεύει την άμυνα.

Παρά τις ενδείξεις προμελέτης, οι ένορκοι λυπήθηκαν τον Jonathon Schmitz και πίστεψαν ότι ήταν ένας καλός άνθρωπος που βρέθηκε σε μια κακή κατάσταση. Κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία δευτέρου βαθμού το 1996 και καταδικάστηκε σε 25-50 χρόνια κάθειρξη στο Τμήμα Σωφρονιστικών Ιδρυμάτων του Μίσιγκαν. Τόσο η οικογένεια Schmitz όσο και η οικογένεια Amedure θεώρησαν ότι ο Jonathon και ο Scott ήταν και οι δύο θύματα μιας υπερβολικά ζηλότυπης ψυχαγωγικής εκπομπής που τους εκμεταλλεύτηκε με σκοπό το κέρδος, αν και η εκπομπή δεν προβλήθηκε ποτέ μετά τη δολοφονία.

Το 1999, η οικογένεια Amedure μήνυσε το The Jenny Jones Show χρησιμοποιώντας τον διάσημο δικηγόρο Jeffery Fieger, ο οποίος εκπροσωπούσε τον Jack Kevorkian. Ο Kevorkian ήταν ένας γιατρός από το Μίσιγκαν, ο οποίος τελικά καταδικάστηκε για φόνο αφού βοήθησε σε αυτοκτονίες ασθενών που βρίσκονταν σε τελικό στάδιο. Ο Jeffery Fieger επιτέθηκε στο The Jenny Jones Show και την Time Warner για τη δημιουργία μιας ανθυγιεινής κατάστασης που τελικά οδήγησε στο θάνατο του Scott Amedure.

Στη δίκη, η οποία μεταδόθηκε από το Court TV, ο Fieger επέμεινε ότι η εκπομπή χρησιμοποίησε απάτη προκειμένου να πείσει τον Jonathon Schmitz να εμφανιστεί στην εκπομπή. Συγκεκριμένα, έδωσαν εντολή στον Scott Amedure και την Donna Riley να μην αποκαλύψουν τίποτα στον Schmitz πριν από τη μαγνητοσκόπηση. Είπαν επίσης στον Schmitz ότι βρισκόταν σε ένα μυστικό σόου αποκάλυψης φλερτ, χωρίς να του πουν ότι στην πραγματικότητα επρόκειτο για φλερτ του ίδιου φύλου. Ο Fieger ισχυρίστηκε ότι η εκπομπή ήταν αμελής και επομένως υπεύθυνη για το θάνατο του Amedure. Η υπεράσπιση της Jenny Jones και της Time Warner υποστήριξε ότι η εκπομπή δεν είχε τρόπο να προβλέψει τη δολοφονία και δεν είχε υποχρέωση να διασφαλίσει την ασφάλεια του Scott Amedure. Αν και αργότερα ανατράπηκε η απόφαση, η οικογένεια Amedure κέρδισε την αρχική αγωγή και της επιδικάστηκαν είκοσι εννέα εκατομμύρια δολάρια.

Η ετυμηγορία του Jonathon Schmitz ανατράπηκε τελικά στην έφεση λόγω προβλήματος επιλογής ενόρκων. Ξαναδικάστηκε και κρίθηκε και πάλι ένοχος και καταδικάστηκε στην ίδια ποινή. Αποφυλακίστηκε με αναστολή σε ηλικία σαράντα επτά ετών το 2017. Ο Jonathon Schmitz παραμένει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας μετά την αποφυλάκισή του, παρά τη φρενίτιδα των μέσων ενημέρωσης που τον ακολούθησε κατά τη διάρκεια της δίκης του. Ο αδελφός του Σκοτ δήλωσε σχετικά με την αποφυλάκιση του Schmitz: “Θέλω τη διαβεβαίωση ότι η απόφαση δεν βασίστηκε μόνο στην καλή συμπεριφορά στη φυλακή. Θα ήθελα να ξέρω ότι έμαθε κάτι, ότι έχει αλλάξει, ότι δεν είναι πλέον ομοφοβικός και ότι έχει λάβει ψυχολογική φροντίδα”

Η συγκλονιστική ιστορία μίας δολοφονίας που συνέβη μετά τις «αποκαλύψεις» που έγιναν live σε τηλεοπτικό reality show