ta-gymnastiria-allaxan-amp-8211-i-protasi-gia-to-pos-tha-einai-mesa-prokalei-scholia-kai-apories-37275
14:42

Τα γυμναστήρια άλλαξαν – Η πρόταση για το πως θα είναι μέσα προκαλεί σχόλια και απορίες

14:42
Χριστίνα Προφαντή

Η επιστροφή στα γυμναστήρια είναι ένα ζήτημα που απασχολεί τόσο την κυβέρνηση και τους επιστήμονες, όσο και όλους όσοι αθλούνται.

Advertisement

Ειδικοί σε χώρες όπου τα γυμναστήρια παραμένουν κλειστά, λόγω του κορονοϊού, όπως η Ελλάδα, εξετάζουν ήδη τους τρόπους και τα υγειονομικά πρωτόκολλα βάσει των οποίων θα επαναλειτουργήσουν.

Advertisement

Επιστροφή στα γυμναστήρια: Διάφανα διαχωριστικά ανάμεσα στα μηχανήματα

Advertisement

Παράδειγμα θα μπορούσε να αποτελέσει ίσως το Χονγκ Κονγκ από όπου πριν λίγες μέρες ένας δημοσιογράφος, ο Μπεν Λούκας, που ζει στο εκεί, δημοσίευσε στα κοινωνικά δίκτυα μία φωτογραφία από το γυμναστήριό του που άνοιξε τις πόρτες του στις 8 Μαΐου.

Στη φωτογραφία διακρίνονταν τα ελλειπτικά όργανα και ανάμεσα σε αυτά διάφανα διαχωριστικά.

Advertisement

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Pure Fitness, τα διαχωριστικά βοηθούν να σταματήσει η εξάπλωση του ιού όταν η απόσταση 1,5 μέτρων, σύμφωνα με την πρόταση της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, δεν μπορεί να διατηρηθεί εύκολα, αναφέρει το CNBC.

Επιστροφή στα γυμναστήρια: Τα μέτρα που εφαρμόζονται στο Χονγκ Κονγκ

Στον τρόπο λειτουργίας των γυμναστηρίων στο Χονγκ Κονγκ αναφέρεται και δημοσίευμα της Daily Μail, το οποίο, ωστόσο, τονίζει σχετικά με τα μέτρα που έχουν ληφθεί ότι όποιος θέλει να γυμναστεί θα πρέπει να συμπληρώσει μία δήλωση υγείας και να υποβληθεί σε έλεγχο της θερμοκρασίας του.

Πρέπει, επίσης, να χρησιμοποιεί απολυμαντικό χεριών, να σκουπίζει τα μηχανήματα με απολυμαντικό, να αποφεύγει τους ψύκτες νερού, να χρησιμοποιεί μαντηλάκια για να καθαρίσει το τηλέφωνό του και να διατηρεί τις απαραίτητες κοινωνικές αποστάσεις ανά πάσα στιγμή.

Συνεχίζοντας, επίσης, αναφέρει, δημοσιεύοντας και σχετικό βίντεο, ότι τα γυμναστήρια του Χονγκ Κονγκ έχουν εισαγάγει επίσης πλαστικά παραβάν που διαχωρίζουν τα όργανα άθλησης ώστε να σταματήσουν την εξάπλωση του κορονοϊού.

Επιστροφή στα γυμναστήρια: Τα διαχωριστικά δεν παρέχουν αρκετή προστασία

Όπως τονίζει το CNBC, ωστόσο, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα διαχωριστικά αυτά πλαίσια που χρησιμοποιούνται στο Χονγκ Κονγ δεν παρέχουν αρκετή προστασία. Τα όργανα επίσης θα πρέπει να απέχουν περίπου 2 μέτρα το ένα από το άλλο και να χρησιμοποιούν λιγότερα άτομα κάθε φορά ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος της διασποράς του κορονοϊού.

Αναφερόμενος στους διαδρόμους ο Κέβιν Χέφερμαν, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο των Συρακουσών, σημειώνει ότι και λόγω του τρόπου που τους χρησιμοποιούν τα γυμναστήρια δεν ενδείκνυνται για κοινωνικές αποστάσεις.

Επιστροφή στα γυμναστήρια: Μέτρα αποστασιοποίησης προτείνουν οι ειδικοί

Επιπρόσθετα, ο Τζέι Βάρκι, αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Emory και επιδημιολόγος, στέκεται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι όταν γυμνάζονται, ιδρώνουν και αναπνέουν πολύ βαριά. Για τον λόγο αυτό, σχολιάζει το CNBC, η χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια της προπόνησης μπορεί να γίνει μία τυπική διαδικασία, παρά το γεγονός ότι είναι δυσάρεστο να τη φορά κανείς ενόσω γυμνάζεται.

«Η ανησυχία που θα είχα είναι ότι η ίδια η μάσκα θα υγραίνει και θα σταματήσει να λειτουργεί», σημειώνει ο Βάρκι και συνεχίζει: «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να πάτε, το καταλαβαίνω. Αλλά έρχεται επίσης με την αναγνώριση των μέτρων (ασφαλείας) που πρέπει να λάβουμε». Ακόμα και με φυσικά εμπόδια και μάσκα ο στόχος είναι να τηρούνται τα μέτρα αποστασιοποίησης σύμφωνα με τον ίδιο.

Επιστροφή στα γυμναστήρια: Θα πρέπει να παρέχονται καθαριστικά υλικά

Ο Βάρκι αναφέρει επίσης ότι τα γυμναστήρια θα πρέπει να παρέχουν καθαριστικά υλικά που προστατεύουν από ιούς όπως ο Covid-19 και να καταστήσουν σαφές στους θαμώνες ότι τα σπρέι και τα μαντηλάκια είναι εγκεκριμένα ενάντια στον νέο κορονοϊό.

Επιπλέον, «όλα αυτά τα απολυμαντικά έχουν συχνά είτε από ένα έως δύο λεπτά χρόνο δράσης, σύμφωνα με τον καθηγητή γεγονός που σημαίνει ότι αφού κάποιος ψεκάσει θα πρέπει να περιμένει μερικά λεπτά και μετά να σκουπίσει τον εξοπλισμό για να μπορέσει να τον χρησιμοποιήσετε με ασφάλεια.

Επιστροφή στα γυμναστήρια: Σημαντικό το πλύσιμο χεριών

Παρόμοια, η υγιεινή των χεριών είναι εξαιρετικά σημαντική, ειδικά όταν αγγίζουμε πολλές επιφάνειες στο γυμναστήριο. «Κάθε γυμναστήριο που εκτιμά την ασφάλεια των μελών του θα πρέπει να προσφέρει άμεσα απολυμαντικά χεριών και νεροχύτες για πλύσιμο», λέει ο Βάρκι.

Επιστροφή στα γυμναστήρια: Τι γίνεται με τα ομαδικά μαθήματα

Πώς γίνονται όμως τα ομαδικά μαθήματα στα γυμναστήρια; Την απάντηση δίνει ο Λούκας αναφέροντας ότι στο Χονγκ Κονγκ κάθε γκρουπ αποτελείται πλέον από 8 μόνο άτομα, σύμφωνα με τις οδηγίες κοινωνικής αποστασιοποίησης.

«Οι άνθρωποι μπορούν (και πρέπει) να αναζητήσουν να εγγραφούν σε κάποια εικονική προσωπική προπόνηση one-on-one», προτείνει από την πλευρά του ο Χέφερμαν.

Επιστροφή στα γυμναστήρια: Η διαδικασία κατά την είσοδο των πελατών

Στο γυμναστήριο του Λούκας στο Χονγκ Κονγκ, ωστόσο, λαμβάνονται και άλλα μέτρα. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο «πρέπει τώρα να συμπληρώσουμε μια σύντομη φόρμα με στοιχεία επικοινωνίας, το πρόσφατο ιστορικό ταξιδιού και να δηλώσουμε εάν είχαμε κάποια επαφή με άτομα που βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό. Και τα μέλη πρέπει να θερμομετρηθούν κατά την είσοδο στο γυμναστήριο, όπως είναι η διαδικασία για τα περισσότερα καταστήματα, μπαρ και εστιατόρια στο Χονγκ Κονγκ».