Enimerotiko.gr
Κόσμος

Το κορίτσι του Τσέρνομπιλ: Το μοναδικό παιδί που γεννήθηκε κρυφά στην απαγορευμένη ζώνη έγινε 20 ετών

Κορίτσι από το Τσέρνομπιλ

Κορίτσι από το Τσέρνομπιλ: Μια κοπέλα, μεγάλωσε στην περιοχή όπου έγινε το τραγικό ατύχημα του Τσέρνομπιλ. 20 Χρόνια αργότερα, μας διηγείται στιγμές της ίδιας και της οικογένειας της από τον τρόπο ζωής τους.

Κορίτσι από το Τσέρνομπιλ: Λίγα λόγια για την κοπέλα που γεννήθηκε στο Τσέρνομπιλ

Ονομάζεται Μαρίκα και κλείνει φέτος τα 20 χρόνια της. Η Ουκρανή θα μπορούσε να είναι ένα κορίτσι όπως όλα τα άλλα της γενιάς της, συμβολίζει όμως κάτι πολύ ξεχωριστό.

Η Μαρίκα είναι το μοναδικό (δημοσίως γνωστό) μωρό που γεννήθηκε μέσα στην απαγορευμένη ζώνη του Τσέρνομπιλ το 1999. Η είδηση της γέννησής της πριν από 20 χρόνια είχε προκάλεσε σάλο στην Ουκρανία. Οι Αρχές της χώρας, επιχειρούσαν αρχικά να κρύψουν το γεγονός πως υπήρχαν άνθρωποι, οι οποίοι ζούσαν για τουλάχιστον δέκα χρόνια, στην περιοχή που έγινε το φρικτό πυρηνικό ατύχημα. Όμως εκείνοι ζούσαν εντός της απαγορευμένης ζώνης, παρά τα ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά ραδιενέργειας.

Οι γονείς της αρνήθηκαν να φύγουν από την περιοχή την επομένη του ατυχήματος. Και φυσικά δεν ήταν οι μόνοι που έμειναν, παρά τον πυρηνικό όλεθρο. Ο πατέρας της Μικαΐλ ήταν πυροσβέστης και κλήθηκε στον αντιδραστήρα 4 του Τσέρνομπιλ που προκάλεσε το ατύχημα που συγκλόνισε την υφήλιο το 1986. Μαζί με τη γυναίκα του Λυδία αρνήθηκαν να αποχωρήσουν από το σπίτι τους, εφόσον οι Αρχές της Σοβιετικής Ενωσης αρνούνταν να τους παραχωρήσουν άλλο κατάλυμα.

Κορίτσι από το Τσέρνομπιλ: Είναι το μόνο παιδί που γεννήθηκε στην περιοχή

Το ζευγάρι έμεινε εκεί παρά τα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας και 13 χρόνια αργότερα απέκτησε ένα παιδί. Τη Μαρίκα, που είναι το μόνο παιδί που γεννήθηκε στην περιοχή από το ατύχημα και μετά. Η Λυδία δεν είχε αντιληφθεί πως ήταν έγκυος το 1999. Το κατάλαβε μόνο, όταν την έπιασαν οι πόνοι του τοκετού. Γέννησε μόνη, με τον σύζυγό της να κόβει το ομφάλιο λώρο της κόρης τους.

Μόλις μαθεύτηκε η γέννα, αντιμετωπίστηκαν ως εγκληματίες οι δύο γονείς. Θεωρούνταν άκρως επικίνδυνο να είναι έγκυος γυναίκα στην περιοχή. Το μικρό κορίτσι γεννήθηκε, όπως λένε οι γονείς της, υγιέστατο και παρά την κοινωνική κατακραυγή συνέχισε να μεγαλώνει μέσα στην απαγορευμένη ζώνη. Έπινε γάλα από αγελάδα που έβοσκε στο χορτάρι, που ποτίστηκε με ραδιενέργεια και κολυμπώντας στα νερά στα οποία οι μετρητές ραδιενέργειας Γκάιγκερ χτυπούσαν κόκκινο.

«Αν ο κόσμος πιστεύει πως το κορίτσι μου είναι μεταλλαγμένο ή ότι έχει δύο κεφάλια, κάνει λάθος», έλεγε η μητέρα της. «Είναι ένα αξιολάτρευτο παιδί, καθ’ όλα υγιέστατο, από όσο μπορούμε να διακρίνουμε». Το μόνο παράπονο της Μαρίκα ήταν πως δεν είχε κανέναν για να περάσει τον ελεύθερο της χρόνο στην απαγορευμένη ζώνη. «Θα ευχόμουν να υπήρχε έστω ένα ακόμη παιδί εδώ. Θα του έδειχνα το σπίτι μου, το χωριό. Θα περνούσαμε ωραία μαζί».

Κορίτσι από το Τσέρνομπιλ: Από το Τσέρνομπιλ στον υπόλοιπο κόσμο

Σήμερα, η Μαρίκα είναι μια 20χρονη φοιτήτρια που φυσικά ζει εκτός του Τσέρνομπιλ. Παίρνει κατά διαστήματα ειδική άδεια από το ουκρανικό κράτος. Με την κάρτα επιστρέφει για να επισκεφτεί τη μητέρα της που εξακολουθεί να μένει μέσα στην απαγορευμένη ζώνη. Επιθυμία της είναι,  να ασχοληθεί με τον χώρο της υγείας. Για να χρηματοδοτήσει τις σπουδές της, εργάζεται σε μπαρ. Δεν μιλάει πολύ για το παρελθόν της. Το μόνο που αρκείται να δηλώσει στους δημοσιογράφους που την αναζητούν συνεχώς είναι πως είναι καλά, δουλεύει και προσφέρει όσα χρειάζεται στον εαυτό της.

Για τη μητέρα της, 66 ετών σήμερα, η Μαρίκα είναι ένα σημάδι από τον Θεό πως ευλογεί ξανά το Τσέρνομπιλ, εκεί όπου επιστρέφει με τον καιρό η ζωή. Από ρεπορτάζ και αναφορές φαίνεται πως εντός της απαγορευμένης ζώνης η άγρια ζωή έχει αρχίσει να εξαπλώνεται, με ελάφια, λύκους και άγρια πουλιά να βρίσκουν και πάλι καταφύγιο στον μολυσμένο από ραδιενέργεια τόπο.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News