to-monopati-toy-thanatoy-i-pio-epikindyni-diadromi-sto-kosmo-poy-100-anthropoi-echoyn-pethanei-diaschizontas-tin-10101
18:40

Το μονοπάτι του θανάτου: Η πιο επικίνδυνη διαδρομή στο κόσμο που 100 άνθρωποι έχουν πεθάνει διασχίζοντάς την

18:40
Νίκη Μουλά

Το Broomway έχει γίνει γνωστό ως το πιο επικίνδυνο μονοπάτι στη Βρετανία, καθώς μέχρι σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 100 άνθρωποι, στην προσπάθειά τους να το διασχίσουν.

Advertisement

Συγκεκριμένα, εάν παρατηρήσει κανείς τον χάρτη του Έσσεξ θα δει ότι στην ακτή του ποταμού Τάμεση εκτείνεται ένα μονοπάτι, το οποίο φαίνεται να συνεχίζει και μέσα στο νερό. Αυτό είναι το μονοπάτι Broomway.

Advertisement

Broomway: Ξαναβαπτίστηκε σε Doomway, δηλαδή το καταραμένο μονοπάτι

Advertisement

Είναι πιθανό, όμως, ότι υπήρχαν και άλλα θύματα του «πιο θανατηφόρου μονοπατιού» των οποίων οι μοίρες δεν καταγράφηκαν. Εξήντα έξι από τους νεκρούς του θάφτηκαν στο μικρό προαύλιο της εκκλησίας Foulness. Τα άλλα σώματα δεν ανακτήθηκαν ποτέ. Εδουαρδιανές εφημερίδες, προειδοποιώντας για τη φήμη του μονοπατιού, το ξαναβάπτισαν, δίνοντας του το όνομα «The Doomway» («Το καταραμένο μονοπάτι»).

Ακόμα και στον χάρτη της Εθνικής υπηρεσίας χαρτογράφησης της Μεγάλης Βρετανίας καταγράφει την επικυνδινότητα του μονοπατιού αυτού με τη γοτθική ατμόσφαιρα. Τυπωμένο με μεγάλα ροζ γράμματα στον χάρτη, αναγράφεται το ακόλουθο μήνυμα: «ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ Η διέλευση μπορεί να είναι επικίνδυνη. Αναζητήστε τοπική καθοδήγηση».

Advertisement

Το Broomway πήρε το όνομά του, από τα 400 περίπου παλούκια που είχαν τοποθετηθεί στο παρελθόν στις δύο πλευρές του στίβου, υποδεικνύοντας έτσι την ασφαλή διέλευση στη σκληρή άμμο που βρισκόταν ανάμεσά τους. Μοιάζουν με σκουπόξυλα που έχουν τοποθετηθεί για να καθοδηγούν τον διαβάτη. Μέχρι το 1932, το Broomway ήταν ο μόνος τρόπος για να φτάσετε από και προς το νησί Foulness, εκτός από το να πάτε με σκάφος.

Broomway: Ελάχιστες ελπίδες να σωθείς εάν το διασχίσεις με παλίρροια

Advertisement

Πρόκειται για μια τεράστια έκταση με άμμο και λάσπη και πολλοί ανυποψίαστοι ταξιδιώτες έχουν πέσει στην παγίδα του. Αν σε αιφνιδιάσει η παλίρροια ενώ το διασχίζεις, οι ελπίδες για να γλιτώσεις, είναι ελάχιστες. Τα νερά της θάλασσας χτυπούν πάνω στον δρόμο και η στάθμη του νερού ανεβαίνει, με αποτέλεσμα πολλοί να έχουν εγκλωβιστεί στην άμμο ή να έχουν παρασυρθεί από τα κύματα.

Broomway: Πολλές φορές το σημείο καλύπτεται από ομίχλη

Και σαν να μην έφτανε αυτό, πολλές φορές το σημείο καλύπτεται από ομίχλη. Λόγω το κλίματος, οι βροχές και η συννεφιά είναι καθημερινό φαινόμενο στην περιοχή. Πολλές φορές, το νέφος είναι τόσο πυκνό που ο διαβάτης κινδυνεύει να χάσει τελείως τον προσανατολισμό του, κάτι που μάλιστα συμβαίνει αρκετά συχνά. Όσοι στέκονται τυχεροί, καταφέρνουν και βρίσκουν τον δρόμο μετά από αρκετές ώρες. Οι υπόλοιποι βγαίνουν εκτός του μονοπατιού και κινδυνεύουν να εγκλωβιστούν στις λάσπες ή να τους «καταπιεί» κινούμενη άμμος. Αντίθετα, όταν ο καιρός είναι καλός, ακολουθώντας τη σωστή διαδρομή, το περπάτημα στο μονοπάτι, θυμίζει βόλτα σε μια πολύ μεγάλη παραλία.

Στο σημείο, υπάρχουν πινακίδες που προειδοποιούν τον κόσμο για την επικινδυνότητα του μονοπατιού, για πνιγμούς, εκρήξεις και θανάτους στη λάσπη.

«Προειδοποίηση: Το Broomway είναι χωρίς σήμανση και είναι πολύ επικίνδυνο για τους πεζούς».

«Προειδοποίηση: Μην πλησιάζετε ή αγγίζετε οποιοδήποτε αντικείμενο καθώς μπορεί να εκραγεί και να σας σκοτώσει».

Broomway: Ακόμη και σήμερα γίνονται μικρές εκρήξεις από δοκιμές πυρομαχικών, πειράματα με νάρκες και ασκήσεις με όπλα

Μετά τον Α’ Παγκόσμιο, το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας αγόρασε το νησί Foulness, ένα μικρό κομμάτι γης αποκομμένο από την υπόλοιπη Αγγλία, προκειμένου να διεξαγάγει πειράματα και ασκήσεις σκοποβολής. Έτσι, κατά μήκος του δρόμου, εκτός των ορίων του, γίνονται μέχρι σήμερα μικρές εκρήξεις από δοκιμές πυρομαχικών, πειράματα με νάρκες και ασκήσεις με όπλα.

Το μονοπάτι, μήκους σχεδόν 10 χιλιομέτρων, ενώνει το Foulness, με την ακτή της πόλης Shoeburyness.Το Broomway είναι στη μέση της θάλασσας. Ξεκινά από τις εκβολές του Τάμεση και πρόκειται στην ουσία για ένα μακρύ τμήμα ανασηκωμένης άμμου που σε συνδυασμό με τα βότσαλα και τη λάσπη δημιουργεί φυσικό πέρασμα πάνω στην επιφάνεια του νερού.