tokio-2020-dysareskeia-ton-dimosiografon-gia-ton-periorismo-stis-metakiniseis-56936
15:18

Τόκιο 2020: Δυσαρέσκεια των δημοσιογράφων για τον περιορισμό στις μετακινήσεις

15:18
Newsroom

Ξένοι δημοσιογράφοι που καλύπτουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο έμειναν έκπληκτοι όταν έμαθαν ότι αυτό που νόμιζαν πως ήταν μια ευκαιρία να μεταφέρουν ειδήσεις έξω από τα «φούσκα» των μέσων ενημέρωσης όπου διαμένουν, αποδείχτηκε ότι ήταν μια «κοινωνικά απομακρυσμένη περιοδεία στα αξιοθέατα» της πόλης. Ελπίζοντας τη Δευτέρα να βγουν έξω και να περιγράψουν πράγματα σχετικά με το Τόκιο, πέρα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αντ΄ αυτού, μεταφέρονταν από βιαστικούς διοργανωτές από το ένα άδειο τουριστικό σημείο σε κάποιο άλλο για δύο ώρες.

Οι ξένοι εκπρόσωποι του Τύπου που βρίσκονται στο Τόκιο, περιορίζονται στη κίνησή τους σε μεγάλο βαθμό από τους κανόνες της COVID-19 στα ξενοδοχεία και τους Ολυμπιακούς χώρους τους, κάτι που δυσκολεύει τη δουλειά τους, αφού μεταξύ άλλων ισχύει και η απαγόρευση συνέντευξης με απλούς ανθρώπους. Ορισμένα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης έχουν με τη σειρά τους προκαλέσει θέμα με τους επισκέπτες τους και παρακολουθούν για να διαπιστώσουν αν σπάσουν την καραντίνα.

Advertisement

Με την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων την Παρασκευή στο Τόκιο, οι διοργανωτές λένε ότι οι περιορισμοί είναι ένας δίκαιος τρόπος για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του κορονοϊού στην Ιαπωνία. Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης πάντως, έχουν ήδη διαμαρτυρηθεί ότι περιορίζεται η ελευθερία του Τύπου, ανέφερε το πρακτορείο Kyodo.

Με επανειλημμένους ελέγχους θερμοκρασίας, επισκέψεις σε χώρους με χρονικό όριο τα 30 λεπτά και κοινωνικές αποστάσεις, οι δημοσιογράφοι στην ξενάγηση της Δευτέρας μεταφέρθηκαν σε τοποθεσίες όπως το Εθνικό Μουσείο του Τόκιο και οι κήποι Hama-Rikyu, μια παραθαλάσσια βίλα για φεουδάρχες.

Advertisement

«Επισκεφθήκαμε το εθνικό μουσείο χωρίς όμως άδειες λήψης φωτογραφιών, οπότε αυτό δεν είναι χρήσιμο για τα μέσα ενημέρωσης», δήλωσε ο Φινλανδός δημοσιογράφος Χέικι Βάλκαμα.

Advertisement

Ο Μικάι Ασάι, εκ μέρους του Ιαπωνικού Συμβουλίου Τουρισμού δήλωσε, ότι η ιδέα ήταν να δοθεί στους συνεργάτες δημοσιογράφους λίγος ελεύθερος χρόνος για να εξερευνήσουν την πρωτεύουσα με ασφάλεια.

«Λόγω των πολλών περιορισμών, οι δημοσιογράφοι δεν επιτρέπεται να πάνε έξω για να τραβήξουν φωτογραφίες. Αλλά εμείς θα θέλαμε να μοιραστούμε τον ιαπωνικό πολιτισμό και να τον απολαύσουν όλοι ως μέρος της φιλοξενίας μας», είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Advertisement