Enimerotiko.gr
Τουρκία

Δημήτρης Κάζης: Η μάχη για τη ζωή του, η σύλληψη από τους Τούρκους, η απόδραση και η τραγική του κατάληξη

Έλληνας στην Τουρκία: Πρόκειται για ένα ιατρικό και διπλωματικό θρίλερ. Αυτό συνέβη στην Κωνσταντινούπολη. Μάλιστα, η κατάληξή του ήταν τραγική. Ένας νέος Έλληνας πήγε για μεταμόσχευση του ήπατος στην Τουρκία. Όμως, ο ίδιος βρέθηκε να είναι κατηγορούμενος. Οι κατηγορίες είχαν να κάνουν, με συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση εμπορίας οργάνων. Ο ίδιος κατάφερε να αποδράσει πριν τη σύλληψή του από τις Αστυνομικές Αρχές της Τουρκίας. Τελικά, κατέληξε μετά από λίγες ημέρες στη Θεσσαλονίκη. Όπως ήταν φυσικό, η οικογένειά του βυθίστηκε στη θλίψη.

Έλληνας στην Τουρκία: Τι αναφέρει ο δικηγόρος

Πρωταγωνιστές, σύμφωνα με τη μήνυση που κατέθεσε η αδερφή του Αικατερίνη Κάζη, ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων, ο Τούρκος καθηγητής – χειρουργός της κλινικής στην Κωνσταντινούπολη, οι αρχές της γειτονικής χώρας. Αφορμή μια ανάρτηση στο κλειστό προφίλ του στο Facebook που έκανε ο 42χρονος ασθενής με τίτλο «Δώστε μου την ευκαιρία να ζήσω». Σε αυτή ζητούσε από τους φίλους του να γίνουν ζώντες δότες μοσχεύματος. Εκείνη μεταφράστηκε ως κίνηση εμπορίας οργάνων και σήμανε συναγερμό στην τουρκική αστυνομία.

«Ο Δημήτρης Κάζης πάλευε κυριολεκτικά για να σώσει την ζωή του στο κρεβάτι μιας κλινικής της Κωνσταντινούπολης. Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων της Ελλάδος διαμέσου του αρμοδίου οργάνου του το οποίο έχει καταμηνυθεί αντάλλασε e-mail με τον αντίστοιχο Τούρκο ομόλογο του τουρκικού Υπουργείου Υγείας. Η επικοινωνία είχε να κάνει με το πώς θα εντοπιστεί ο Έλληνας πολίτης «εγκληματίας εμπορίου οργάνων» που περίμενε την μεταμόσχευση του ήπατος για να σωθεί. Και τελικά τα κατάφεραν.

Οι Τούρκοι γιατροί και η κλινική του έδωσαν με το έτσι θέλω εξιτήριο. Στην κυριολεξία τον έδιωξαν από την κλινική με 24 μονάδα αιματοκρίτη συνδεδεμένο με ορούς και σε άσχημη κατάσταση. Πέντε ημέρες μετά ο Δημήτρης Κάζης πέθανε στη Θεσσαλονίκη. Τον λόγο έχει η δικαιοσύνη…» περιγράφει, ο δικηγόρος της οικογένειας Κάζη κ. Νίκος Διαλυνάς.

Έλληνας στην Τουρκία: Το ιστορικό

Η αδερφή του άτυχου νέου Αικατερίνη Κάζη στη μήνυση που κατέθεσε την Τρίτη 2 Ιουνίου στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, στις πρώτες γραμμές δίνει το προφίλ του αγαπημένου της αδερφού. «Ο Δημήτρης, αποφοίτησε το έτος 2003 από το Τμήμα Διεθνών Ευρωπαϊκών Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Το έτος 2004, εισήχθη στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου, απ’ όπου κι αποφοίτησε το έτος 2006.

Διετέλεσε υπεύθυνος τύπου της Νέας Δημοκρατίας στην Αθήνα επί υφυπουργίας του κ. Κωνσταντίνου Γκιουλέκα. Ακολούθως, συνεργάσθηκε με τον υπουργό κ. Σταύρο Καλαφάτη στη Θεσσαλονίκη. Σε εκείνο επί σειρά ετών διαχειριζόταν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κατόπιν, προσελήφθη στο Υπουργείο Παιδείας». Στη συνέχεια, η κυρία Κάζη ανατρέχει στο ιατρικό ιστορικό. Περιγράφει πως ο Δημήτρης, ένας φυσιολογικός νέος ξεκίνησε να ανεβαίνει το βουνό του μαρτυρίου παλεύοντας να ζήσει.

«Στις 15 Δεκεμβρίου του έτους 1998 υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση ήπατος στην κλινική «Royal Free» του Λονδίνου εξαιτίας του συνδρόμου Budd-Chiari. Αυτό προκάλεσε την χρόνια ηπατική ανεπάρκεια από την οποία έπασχε. Στη συνέχεια παρακολουθείτο από τους ιατρούς του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο». Επιπλέον, σε τακτά χρονικά διαστήματα επισκεπτόταν για περαιτέρω εξετάσεις την ανωτέρω κλινική στο Λονδίνο».

Έλληνας στην Τουρκία: Κι άλλες πληροφορίες για το ιστορικό

Και ενώ όλα πήγαιναν καλά, πριν ενάμιση χρόνο ξεκίνησαν και πάλι τα προβλήματα. «Το Νοέμβριο του 2018 ο Δημήτρης μας ανέπτυξε χολοστατική συνδρομή. Αυτή επιχειρήθηκε να αντιμετωπιστεί στο μεταμοσχευτικό κέντρο των Η.Π.Α. («Mayo Clinic Rochester»), όπου μεταβήκαμε για τον σκοπό αυτό, με τοποθέτηση ενδοπροθέσεωv στα χοληφόρα, πλην όμως η εν λόγω θεραπεία αποδείχθηκε αναποτελεσματική[….].Κατόπιν τούτων κρίθηκε ότι η επαναμεταμόσχευση συνιστούσε τη μόνη ενδεικνυόμενη κι αποτελεσματική θεραπευτική αντιμετώπιση για την περίπτωση του Δημήτρη μας» αναφέρει.

Στις 2 Ιουνίου του 2019, πήραν την απόφαση να μεταβούν αεροπορικώς στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί, όπως αναφέρεται στη μήνυση: «Η θεραπεία ξεκίνησε την επόμενη της άφιξής στις 03.06.2019. Σε μια εβδομάδα, στις 10 Ιουνίου 2019, στις 17:00 μ.μ., μας επισκέφτηκε για πρώτη φορά ο ιατρός Δρ. Y. Tokat, ο οποίος ενημέρωσε για την κατάσταση του Δημήτρη, για το πώς σκόπευε να προχωρήσει τη θεραπεία και επεσήμανε πως το σημαντικότερο όλων ήταν να κρατηθεί η κατάσταση της υγείας του σε καλή κατάσταση, ώστε να ανεύρουμε δότη και να διενεργηθεί επιτυχώς η μεταμόσχευση».

Έλληνας στην Τουρκία: Το Facebook και η εμπορία οργάνων

Όπως αναφέρει η κυρία Κάζη, επειδή οι προηγούμενες προσπάθειές της οικογένειας για ανεύρεση δότη, τόσο από το οικογενειακό περιβάλλον όσο και τον στενό φιλικό περίγυρο έπεσαν στο κενό, ο αδερφός της στην ύστατη προσπάθεια να κρατηθεί στη ζωή, χρησιμοποίησε τη δύναμη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Μέσα λοιπόν, από το κλειστό προφίλ του στο Facebook έκανε έκκληση για δότη ελπίζοντας στη βοήθεια γνωστών και φίλων.

«Στις 6.43 π.μ, της 17ης.07.2019, ο Δημήτρης μέσα στην απελπισία του, αποφάσισε να δημοσιεύσει στο προσωπικό του προφίλ στο δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης «Facebook» έκκληση βοήθειας, απευθυνόμενος αποκλειστικά στους φίλους του, κάτι που προκύπτει από αυτή καθεαυτή την ανάρτησή του». Και τα κατάφερε. Επελέγησαν τρεις φίλοι του, οι οποίοι ήταν κοντά στο σωματότυπο του Δημήτρη και όπως αναφέρεται στη μήνυση «η επιλογή έγινε από τους γιατρούς με κριτήρια σωματομετρητικά και την ομάδα αίματος αυτών.

Οι δότες ήρθαν στην Κωνσταντινούπολη και ξεκίνησε η διαδικασία των εξετάσεων». Από αυτό το σημείο και μετά ο χρόνος αρχίζει να μετρά αντίστροφα για τον 42χρονο Έλληνα. Η ανάρτηση στο Facebook, τον στοχοποίησε και ξεκίνησε ένα θρίλερ με τραγικό φινάλε. Όπως αναφέρει η αδερφή του «Η ανωτέρω ηλεκτρονική αλληλογραφία θορύβησε και κινητοποίησε τις αρμόδιες αρχές στη γείτονα χώρα, ώστε η αρμόδια Γενική Διεύθυνση Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας της Τουρκίας απέστειλε ένα διαβιβαστικό έγγραφο, με θέμα «Υποψίες εμπορίας οργάνων Hk», στο Διοικητήριο της Κωνσταντινούπολης – Αστυνομικό Τμήμα, γραμμένο στην τουρκική γλώσσα…[…]. Σημειωτέον πως, ενόψει του ότι δεν γνωρίζαμε επ’ ουδενί τη μυστική αλληλογραφία που είχε αναπτυχθεί μεταξύ του ΕΟΜ και του τουρκικού Υπουργείου Υγείας, ως και τη σχετική κινητοποίηση των αστυνομικών αρχών στην Κωνσταντινούπολη για τη δίωξη του Δημήτρη μας ως εγκληματία του κοινού ποινικού δικαίου».

Έλληνας στην Τουρκία: Η «απόδραση»

Και ενώ ο ασθενής ήταν ένα βήμα πριν την επέμβαση που θα του χάριζε τη ζωή, ένα συμβάν εκείνο το ζεστό μεσημέρι του Αυγούστου, τα ανέτρεψε όλα. «Το μεσημέρι της 7ης Αυγούστου του έτους 2019, ο χειρουργός Υ. Tokat, κατά την ημερήσια επίσκεψή του στον Δημήτρη, μας ενημέρωσε ότι δεν μπορούσε να προβεί στη μεταμόσχευση γιατί υπήρχε έγγραφο από το Υπουργείο Υγείας της Ελλάδας, απευθυνόμενο προς το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας, που κατηγορούσε τον Δημήτρη ως υπαίτιο του αδικήματος της εμπορίας οργάνων, όλους ημάς δε που παραμέναμε στην Κωνσταντινούπολη (δότες, συγγενείς, φίλους κλπ) ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης.

Πέσαμε από τα σύννεφα! Όλο αυτό συνιστούσε μία εξέλιξη που ούτε φανταζόμασταν ούτε μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε…» αναφέρει στη μήνυση της η Αικατερίνη Κάζη και στις επόμενες γραμμές δίνει τη συγκλονιστική περιγραφή της απόδρασης όλης της οικογένειας από την Κωνσταντινούπολη. Μια άτακτη φυγή που έγινε γιατί υπήρχε κίνδυνος να συλληφθούν ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης.

Έλληνας στην Τουρκία: Κι άλλες πληροφορίες για την «απόδραση»

«Τούρκος δικηγόρος μας ενημέρωσε πως συνέτρεχε επείγουσα ανάγκη να εγκαταλείψουμε τη Τουρκία, καθώς αναμενόταν η έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος μας. Δεν μπορούσαμε δηλαδή να παραμείνουμε καν στην Κλινική ή στο παρακείμενο ξενοδοχείο, όπου διατηρούσαμε δωμάτιο, ώστε να μπορεί ο Δημήτρης να λαμβάνει εκεί τη θεραπεία του, έως ότου ξεκαθαρίσει η κατάσταση και αποδειχθεί περίτρανα η αθωότητα μας. [….].

Ο Δημήτρης μας, αναγκάστηκε να σηκωθεί από το κρεβάτι του νοσοκομείου, όπου ήταν συνδεδεμένος με ορούς, σχεδόν ημιθανής και σε χείριστη ψυχολογική κατάσταση, και να ταξιδέψει με πολιτικό αεροσκάφος, χωρίς προηγουμένως να λάβει τυχόν οδηγίες, φαρμακευτική αγωγή ή λοιπές κατευθυντήριες γραμμές, ώστε να καταστεί ευχερής για αυτόν η διαχείριση της κατάστασης της υγείας του κατά το διάστημα της εξόδου του από την κλινική της Κωνσταντινούπολης και της επανόδου του στην πατρίδα». Πέντε ημέρες αργότερα, μετά από αυτή την άγρια και εσπευσμένη επιστροφή στην πατρίδα, ο Δημήτρης Κάζης άφησε την τελευταία του πνοή. Η οικογένεια του βυθισμένη στη θλίψη ζητά δικαίωση…

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News