Enimerotiko.gr
Τουρκία

Στο χείλος του γκρεμού ο Ερντογάν: Κατάρρευση τουρκικής λίρας και κορωνοϊός γονατίζουν την Τουρκία

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Η πανδημία του κορωνοϊού φανέρωσε τις αδυναμίες της οικονομίας της Τουρκίας. Πρόκειται για την πιο μεγάλη πρόκληση του τούρκου προέδρου στη θητεία του. Η τουρκική λίρα έχει σημειώσει πτώση. Επιπλέον, η πανδημία του COVID-19 αναμένεται να αντιστρέψει την αντίληψη του προέδρου περί δημοσιονομικής πολιτικής.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Οικονομικό πρόβλημα για την Τουρκία

Η οικονομική κρίση στην Τουρκία είχε ξεκινήσει πολύ πριν ξεσπάσει η πανδημία του κορωνοϊού. Ωστόσο ο πρόεδρος Ερντογάν εξελέγη, κατηγορώντας τους πολιτικούς του αντιπάλους για την προσφυγή της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Επιπλέον, ο ίδιος βρίσκεται αντιμέτωπος με την Νέμεσή του.

Η πανδημία του κορωνοϊού αποκάλυψε τις τεράστιες αδυναμίες της τουρκικής οικονομίας. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήλπιζε να τη μετατρέψει σε μια από τις μεγαλύτερες του πλανήτη. Αυτό ήθελε να γίνει, γιορτάζοντας τα 100 χρόνια της τουρκικής δημοκρατίας. Υψηλή ανεργία, πληθωρισμός, νεποτισμός και φαραωνικά έργα που κατέληξαν σε πλήρη καταστροφή. Όλα αυτά δείχνουν ότι η Τουρκία που οραματιζόταν ο Τούρκος πρόεδρος στηριζόταν σε πήλινα πόδια.

Η πτώση της ισοτιμίας του τουρκικού νομίσματος στις 7,25 λίρες ανά δολάρια κινήθηκε πέραν αυτής που κατεγράφη κατά τη διάρκεια της συναλλαγματικής κρίσης του 2018 και συνέχισε ένα σερί μειώσεων πέντε ημερών, καθώς η Τουρκία αντιμετωπίζει τον οικονομικό αντίκτυπο από την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Πτώση ομολόγων, σκέψεις για capital controls και βοήθεια από ΔΝΤ

Στις 11.00 (ώρα Ελλάδας), η ισοτιμία διαμορφωνόταν στις 7,24 λίρες ανά δολάριο, υποχωρώντας 0,5% στη διάρκεια της ημέρας στα χαμηλά επίπεδα του Αυγούστου 2018, ενώ στις 14.10 είχε υποχωρήσει περαιτέρω στα 7,26 δολάρια. Η λίρα έχει χάσει το 18% της αξίας της φέτος υπό την πίεση της πανδημίας της COVID-19, η οποία έχει σκοτώσει 3.584 άτομα στην Τουρκία. Τα τουρκικά κρατικά ομόλογα συνέχισαν την πτώση τους καθώς η λίρα έχανε έδαφος, με την τιμή του ομολόγου που λήγει το 2030 να υποχωρεί 2,5 σεντς.

Κινούμενη προς τη δεύτερη ύφεση της οικονομίας της σε λιγότερο από δύο χρόνια, η Τουρκία ζήτησε από τη Fed και άλλες κεντρικές τράπεζες να της δοθεί πρόσβαση σε κεφάλαια, καθώς τα δικά της καθαρά συναλλαγματικά διαθέσιμα έχουν μειωθεί σε σχεδόν 25 δισ. δολάρια από 40 δισ. δολάρια που είχαν διαμορφωθεί στη διάρκεια της φετινής χρονιάς.

Τα Τουρκικά κρατικά μέσα ενημέρωσης απεικόνισαν την πτώση στο νόμισμα ως ενορχηστρωμένη επίθεση που οργανώθηκε στο Λονδίνο από ξένες τράπεζες. Το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ανέφερε ότι οι ρυθμιστικές αρχές θα κινήσουν νομικές διαδικασίες εναντίον των θεσμικών οργάνων και δήλωσαν ότι ενδέχεται να αντιμετωπίσουν «βαριά πρόστιμα και απαγορεύσεις συναλλαγών». Αναφορές που ενισχύουν τις υποψίες ότι η Άγκυρα σκέφτεται να επιβάλει capital controls.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομικών αναλυτών μακροπρόθεσμα η Τουρκία μπορεί να επωφεληθεί από τις αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία, καθώς διεθνείς επιχειρηματικοί κολοσσοί ενδέχεται να ανοίξουν εργοστάσια στη χώρα για να διατηρήσουν τις αλυσίδες παραγωγής, αλλά προς το παρόν η κατάρρευση της λίρας και της τουριστικής βιομηχανίας, της ατμομηχανής της τουρκικής οικονομίας, βρίσκουν τον Ερντογάν με ελάχιστους φίλους. Και ο μοναδικός που μπορεί να απαντήσει άμεσα σε ένα αίτημα της Άγκυρας είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News