toyrkia-lefta-me-to-tsoyvali-gia-ton-erntogan-me-xekinima-apo-tin-afriki-25499
14:57

Τουρκία: Λεφτά με το τσουβάλι για τον Ερντογάν, με ξεκίνημα από την Αφρική

14:57
Newsroom

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Πρόκειται για το θωρακισμένο στρατιωτικό όχημα που εγκαινίασε ο Τούρκος πρωθυπουργός. Αυτό παραδόθηκε ήδη στον πρώτο αγοραστή του. Συγκεκριμένα, αυτό έγινε με χώρα της Αφρικής. Ήταν η πρώτη φόρα που πωλείται εκτός Τουρκίας. Αυτό, έγινε έπειτα από παραγγελία 20.000.000 δολαρίων τον Ιούλιο του 2019. Αξίζει να αναφερθεί πως η παραγγελία δεν έχει ολοκληρωθεί. Επιπλέον, τα έσοδα είναι πολλά περισσότερα από τον παραπάνω αριθμό.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Περισσότερες πληροφορίες για το Hizir

Οι Τούρκοι κρατούν ως επτασφράγιστο μυστικό το ποια είναι η χώρα που τα παρήγγειλε. Δηλαδή, εκείνη που πριν λίγες ημέρες ξεκίνησε να παραλαμβάνει τα πρώτα Hizir. Οι παραδόσεις της παραγγελίας αυτής θα ολοκληρωθούν στα τέλη του έτους. Η Katmerciler, η εταιρεία που κατασκευάζει το Hizir ανακοίνωσε ότι μέχρι τα τέλη του 2020 θα εξάγει και άλλα οχήματα σε χώρες εκτός Τουρκίας. Αναμένει έσοδα πολλών εκατομμυρίων δολαρίων από τις εξαγωγές αυτές. Επιπλέον, όλο και περισσότερες χώρες σπεύδουν να το προμυθευτούν.

Advertisement

Θυμίζουμε ότι το Hizir, που ήδη βρίσκεται στα χέρια και του στρατού της Τουρκίας και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είναι ένα θωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού, που έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει 9 άτομα μαζί με τον οδηγό και το συνοδηγό. Χρησιμοποιεί για την κίνησή του έναν 6κύλινδρο diesel Cummins κινητήρα 400 ίππων, που του προσφέρει τελική ταχύτητα 110 km/h και αυτονομία 700 km.

Advertisement

Advertisement

Το Hizir των 16 τόνων μπορεί να παραγγελθεί σε πολλές διαφορετικές εκδοχές, μεταφοράς προσωπικού ή όπλων, συνοριοφυλακής, στρατιωτικού ασθενοφόρου κ.λπ., ενώ μπορεί να λάβει διαφόρων τύπου όπλα όπως το τούρκικο Aseslan οπλοπολυβόλο, εκτοξευτή χειροβομβίδων κ.α. Η Katmerciler, που δημιουργήθηκε το 1985, έχει κατασκευάσει πάνω από 30 στρατιωτικά οχήματα όλα αυτά τα χρόνια, όπως επίσης και οχήματα για τα σώματα ασφαλείας, τα σύνορα κ.λπ., που χρησιμοποιούνται κυρίως από τον τούρκικο στρατό και από τις δυνάμεις χωρών της Αφρικής.