trexte-na-prolavete-spitia-kato-toy-enos-eyro-poloyntai-se-ayti-tin-poli-tis-kroatias-73502
15:48

Tρέξτε να προλάβετε: Σπίτια κάτω του ενός ευρώ πωλούνται σε αυτή την πόλη της Κροατίας

15:48
Νίκη Μουλά

Μία μικρή πόλη στη βόρεια Κροατία “πουλά” τα εγκαταλελειμμένα σπίτια της έναντι μίας κούνα, δηλαδή 13 λεπτά του ευρώ. Ο πληθυσμός που είχε το Λεγκράντ μετακινήθηκε σε μεγαλύτερα αστικά κέντρα και σε μία προσπάθεια η πόλη να ξαναγεμίσει ζωή και να προσεγγίσει περισσότερους κατοίκους -αν και υπό προϋποθέσεις- δίνουν τα σπίτια σε τιμή εξευτελιστική

Κροατία – «Γίναμε μια συνοριακή πόλη με λίγες συγκοινωνιακές συνδέσεις με άλλα μέρη. Έκτοτε, ο πληθυσμός σταδιακά μειώνεται»

Το Λεγκράντ, που κάποτε ήταν το δεύτερο πολυπληθέστερο κέντρο σε κροατικό έδαφος, υπέστη σταθερή συρρίκνωση από τότε που διαλύθηκε η Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία πριν από έναν αιώνα, όταν τα νέα σύνορα το έβαλαν στο περιθώριο, με βάση τα λεγόμενα του δημάρχου της πόλης Ιβάν Σαμπόλιτς.

Advertisement

Περιτριγυρισμένη από πράσινες εκτάσεις και δάση, η πόλη είναι κοντά στα σύνορα με την Ουγγαρία και έχει περίπου 2.250 κατοίκους, μισούς από όσους είχε πριν από 70 χρόνια.

Κροατία

Advertisement

Για την πρώτη της προσπάθεια, η πόλη που βρίσκεται στην Κροατία διαφήμισε 19 άδεια σπίτια και εγκαταλελειμμένα εργοτάξια στην τιμή του 1 κούνα (0,13 ευρώ) έκαστο, ανέφερε ο δήμαρχος.

Advertisement

Έως τώρα, έχουν πουληθεί 17 ιδιοκτησίες. Δεν είναι όλα τα προ πώληση σπίτια στην ίδια κατάσταση….Κάποια είναι μισογκρεμισμένα, χωρίς πόρτες και παράθυρα, με την μούχλα να έχει καλύψει τους τοίχους.

Οι προϋποθέσεις:

Κροατία – Για τους μεμονωμένους αγοραστές ή τα ζευγάρια που θέλουν να εγκατασταθούν στο Λεγκράντ προϋπόθεση είναι να είναι οικονομικά φερέγγυοι και μικρότεροι των 40 ετών. Πρέπει επίσης να δεσμευθούν ότι θα μείνουν εκεί για τουλάχιστον 15 χρόνια.

«Ύστερα από μερικές αναφορές σε μέσα ενημέρωσης για την ενέργειά μας, δεχθήκαμε ερωτήματα για σπίτια από πολύ μακρινά μέρη όπως η Ρωσία, η Ουκρανία, η Τουρκία, η Αργεντινή ή η Κολομβία»

Advertisement

Ωστόσο, η μετανάστευση είναι περίπλοκη στην Κροατία, άρα προς το παρόν η πόλη προσφέρει τη δυνατότητα αγοράς μόνο σε ντόπιους, σύμφωνα με τον δήμαρχο.