Enimerotiko.gr
Κόσμος

Υποσχέσεις Μπάιντεν για Ελλάδα: «Θα αντιδράσω στην τουρκική προκλητικότητα σε αντίθεση με τον Τραμπ»

Τζο Μπάιντεν: Αναφορά στην Ελλάδα γίνεται στην προεκλογική εκστρατεία του Αμερικανού. Ο ίδιος αντιδρά για τις παραβιάσεις των Τούρκων. Αυτό γίνεται μέσω της ανακοίνωσης του προεκλογικού επιτελείου του με τίτλο, «Το όραμα του Τζο Μπάιντεν για τους Ελληνοαμερικανούς και τις σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας».

Τζο Μπάιντεν: Σημαντικά σημεία της προεκλογικής ανακοίνωσής του

Στην ανακοίνωση, περιγράφεται αναλυτικά το τι έχει κάνει ο Τζο Μπάιντεν για την προώθηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Επιπλέον, δίνεται το στίγμα για την πολιτική που πρόκειται να ακολουθήσει αν καταφέρει να επικρατήσει στις επικείμενες εκλογές. Μάλιστα, στην αρχή της ανακοίνωσης σημειώνεται: «Καθ’ όλη τη διάρκεια των πολλών ετών του στη δημόσια ζωή, ο Τζο Μπάιντεν έχει να επιδείξει μια μακροχρόνια ανάμειξη σε σημαντικά θέματα για τους Ελληνοαμερικανούς. Επίσης, έχει να επιδείξει υποστήριξη της ενίσχυσης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

Για πολλές δεκαετίες, έχει εργαστεί προσωπικά με τους Έλληνες ηγέτες. Στόχος είναι η ενίσχυση της συμμαχίας. Ως πρόεδρος, ο Τζο Μπάιντεν θα δεσμευτεί για έναν ισχυρό διάλογο. Αυτό θα γίνει τόσο με Ελληνοαμερικανούς ηγέτες, όσο και με την ηγεσία της Ελλάδας. Σκοπός είναι η διατήρηση του δεσμού μεταξύ των χωρών μας».

Τζο Μπάιντεν: Προεκλογικές εποσχέσεις

– Ο Τζο Μπάιντεν θα συνεργαστεί με τον στενό σύμμαχό μας στην Ελλάδα για την προώθηση της σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο.

– Σε αντίθεση με τον πρόεδρο Τραμπ, ο Τζο θα αντιδράσει στην τουρκική συμπεριφορά. Εκείνη παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο ή τις συμμαχικές δεσμεύσεις της στο ΝΑΤΟ. Παράδειγμα αποτελούν οι τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

– Ο Τζο θα εργαστεί διπλωματικά για να δώσει λύση στο Κυπριακό.

– Ο Τζο θα συνεχίσει να είναι μια ισχυρή φωνή για τη θρησκευτική ελευθερία παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Τα ελληνικά θέματα

– Ως αντιπρόεδρος, ο Τζο Μπάιντεν ανέλαβε να προτρέψει την αμερικανική κυβέρνηση να υποστηρίξει την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Συνεργάστηκε στενά με τους Ευρωπαίους ηγέτες και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα έχει μια δίκαιη συμφωνία.

– Ο Τζο έχει από καιρό αντιταχθεί στην τουρκική κατοχή της βόρειας Κύπρου. Έχει υποστηρίξει μια ολοκληρωμένη διευθέτηση για την επανένωση του νησιού στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα. Το 2014, επισκέφθηκε το νησί όντας ο πρώτος εν ενεργεία αντιπρόεδρος που το έκανε τα τελευταία 50 χρόνια. Επίσης, ηγήθηκε της διπλωματικής εμπλοκής του Λευκού Οίκου στο Κυπριακό.

– Ο Τζο πρόσφατα κάλεσε την κυβέρνηση Τραμπ να πιέσει την Τουρκία να αποφύγει περαιτέρω προκλητικές ενέργειες στην περιοχή εναντίον της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων των απειλών βίας.

– Ο Τζο έχει υπάρξει εδώ και πολλά χρόνια ισχυρός υποστηρικτής του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Έχει προσφέρει αταλάντευτη υποστήριξη στην ικανότητα του Πατριαρχείου να επιτελεί τον ρόλο του ως το κέντρο της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Θεωρεί πολύτιμη την επίσκεψή του το 2011 στο Πατριαρχείο και την καθεμία συνάντηση που είχε με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Έχει καλέσει την Τουρκία να επιτρέψει την επανέναρξη της λειτουργίας της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη. Επίσης, επέκρινε την πρόσφατη απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

-Ο Τζο Μπάιντεν ήταν πάντα φίλος της ελληνοαμερικανικής κοινότητας στο Ντέλαγουερ και σε όλη τη χώρα. Είναι ευγνώμων για τη μακροχρόνια υποστήριξη της κοινότητας.

-Ο Μπάιντεν θεώρησε ιδιαίτερη τιμή το γεγονός ότι βραβεύτηκε από το Ίδρυμα για την Ημέρα του ΟΧΙ το 2016 και ότι έλαβε το Αθηναγόρειο Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 2015».

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News