dimitris-maramis-ta-paidia-moy-den-tha-ithela-na-akoloythisoyn-to-epaggelma-moy-para-mono-ean-den-mporoyn-na-zisoyn-choris-na-to-kanoyn-29581
16:50

Δημήτρης Μαραμής: «Τα παιδιά μου δεν θα ήθελα να ακολουθήσουν το επάγγελμά μου, παρά μόνο εάν δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς να το κάνουν»

16:50
Newsroom

Ο Δηµήτρης Μαραµής σπούδασε πιάνο και σύνθεση στο Royal Welsh College of Music & Drama στη Μεγάλη Βρετανία.

Της: Έπη Τρίμη

Advertisement

Έχει συνθέσει τρία έργα μουσικού θεάτρου μεγάλης κλίμακας: το σύγχρονο ελληνικό μιούζικαλ Ερωτόκριτος ανάθεση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής το 2017 το οποίο ανέβηκε στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ, στο Ηρώδειο, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου, το σύγχρονο ελληνικό μιούζικαλ Οι Στοιχειωµένοι ανάθεση του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών το 2019 (το οποίο βασιζόταν στις δημοτικές παραλογές Του Νεκρού Αδελφού, Το Γιοφύρι της Άρτας και Το Στοιχειό της Χάρμαινας) και ανέβηκε στην αίθουσα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και τη σύγχρονη λαϊκή όπερα Καπετάν Μιχάλης, ανάθεση της Περιφέρειας Κρήτης το 2021 που βασίστηκε στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη και έκανε μία θριαμβευτική περιοδεία στην Κρήτη.

Έχει συνεργαστεί µε πολιτιστικούς οργανισµούς όπως: Εθνική Λυρική Σκηνή (Ίδρυµα Σταύρος Νιάρχος), Εθνικό Θέατρο, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Καµεράτα Φίλων της Μουσικής, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Δηµήτρια, Στέγη Γραµµάτων & Τεχνών (Ελληνικό Σχέδιο)Βραβείο Θεοφανώ, Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου, κ.α. Έχει παρουσιάσει έργα του στο εξωτερικό: ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Ισπανία, Ελβετία, Βέλγιο, Λουξεµβούργο. Έχει κυκλοφορήσει τους δίσκους: Τα Σονέτα του Σκοτεινού Έρωτα, Κυριακές µες στο Χειµώνα, Σκοτεινός έρωτας, Σκηνές από Βουβή Ταινία, Ταγκό για Τρεις, Ay Αmor, Αισθηµατική Ηλικία. Έχει γράψει µουσική για σαράντα θεατρικές παραστάσεις, για τον κινηµατογράφο και την τηλεόραση.

Advertisement

Έχει συνθέσει επίσης το λαϊκό ορατόριο Παλιγγενεσία (Η Επανάσταση στη Ρούμελη το 1821), ανάθεση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας το 2021 για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση και τη Μουσική της Ροτόντας για χορωδία και έγχορδα, ανάθεση του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας το 2018.

Advertisement

Ο Δημήτρης Μαραμής είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δελφών “Το Λάλον Ύδωρ”* 2018-2022.

Κύριε Μαραμή τι θα απολαύσει το φιλοθεάμων κοινό στο φετινό Φεστιβάλ Δελφών* «Το Λάλον Ύδωρ»;

Φέτος, φιλοξενούμε την «Ορχήστρα των 100 στον ομφαλό της γης», τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων της Βοστώνης με το θρυλικό μαέστρο Benjamin Zander που θα ερμηνεύσουν έργα Τσαϊκόφσκι, Σοστακόβιτς και Μάλερ, έχουμε σημαντικά ονόματα της έντεχνης μουσικής σκηνής όπως του Χαρούλη στον Α’ κύκλο και της Αρβανιτάκη στο Β’ κύκλο στη Δωρίδα, ενώ το Φεστιβάλ με θεματικό τίτλο «Η στάχτη που ταξίδευε» είναι αφιερωμένο στα εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή παρουσιάζοντας δύο ιδιαίτερες εκδηλώσεις στις πόλεις στις οποίες εγκαταστάθηκαν Μικρασιάτες πρόσφυγες: την Άμφισσα και την Ιτέα. Πιο αναλυτικά στις 18 Ιουνίου στους Δελφούς ο Γιάννης Χαρούλης, στις 24 Ιουνίου στους Δελφούς η Συμφωνική Νέων Βοστώνης, στις 26 Ιουνίου στην Άμφισσα η Ελένη Τσαλιγοπούλου με αφιέρωμα στη Σμύρνη, στις 3 Ιουλίου στο Γαλαξίδι οι Swingin’ Cats με το Γιώργο Ζερβό και στις 10 Ιουλίου άλλο ένα αφιέρωμα στον μικρασιάτικο ελληνισμό με το Θεσσαλονικιώτικο σχήμα Οι Λούστροι.

Advertisement

Ως καλλιτεχνικός διευθυντής τι αισθάνεστε παντρεύοντας σπουδαίες φωνές όπως η Ελευθερία Αρβανιτάκη, ο Γιάννης Χαρούλης και η Ελένη Τσαλιγοπούλου με τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Βοστώνης και τον θρυλικό μαέστρο και δάσκαλο Benjamin Zander στο ίδιο φεστιβάλ;  

Αυτό που προσπαθώ είναι να υπάρχει ποικιλία διαφορετικών ειδών μουσικής και θεματικών που να συνδέονται με τους χώρους όπου λαμβάνουν χώρα τα δρώμενα. Από κει και πέρα παντρεύονται με την ποιότητα των μουσικών που συμμετέχουν, που ο καθένας στο είδος του είναι κορυφαίος, αλλά και την ποιότητα στη θεματική του το κάθε μουσικό σχήμα. Εξάλλου η μουσική είναι μία!

Λόγω των Δελφών και της απαράμιλλης ομορφιάς του τοπίου πιστεύετε πως μεταξύ των Ελλήνων θα έρθουν και τουρίστες; Και πόσο σημαντικό για τη προβολή της χώρας μας είναι να γίνονται φεστιβάλ ανάλογου βεληνεκούς;

Advertisement

Ένα φεστιβάλ επιλογών με συγκεκριμένη θεματική, με σεβασμό στο ακροατήριό του, με σεβασμό στους χώρους που λαμβάνει χώρα και με σεβασμό στους καλλιτέχνες που συμμετέχουν, μόνο καλό μπορεί να προσφέρει στον τόπο που το φιλοξενεί και το διοργανώνει. Το «Λάλον Ύδωρ» το οποίο διοργανώνεται από το «Δίκτυο Δελφών» μία ανώνυμη εταιρεία με εταίρους τους Δήμους Δελφών και Δωρίδας και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, είναι ένα αληθινό δίκτυο δρώμενων όπου απλώνεται σε τέσσερις πόλεις: Δελφούς, Άμφισσα, Ιτέα και Γαλαξίδι, διαφορετικές κοινωνίες, και αυτό είναι η καλύτερη διασπορά πολιτισμού και προβολή που μπορεί να έχει ολόκληρη η Φωκίδα.

Αγαπάτε περισσότερο το δημιουργικό «ταξίδι» ή σας ενδιαφέρει το χειροκρότημα του κοινού περισσότερο και μια βράβευση;

Αν ξεκινάς για το χειροκρότημα και όχι για την προσωπική σου ανάγκη για έκφραση, αν σε ενδιαφέρει η επιβράβευση και όχι το δημιουργικό σου ταξίδι, τότε θα χάσεις και το χειροκρότημα στο τέλος. Η τέχνη παράγεται από προσωπική δίψα για έκφραση. Φυσικά και θέλουμε το χειροκρότημα στο τέλος, αλλά δεν ξεκινάμε από αυτό.

Πάντα βάζετε τόσο ψηλά τον πήχη; 

Να σας πω την αλήθεια δεν καταλαβαίνω αν βάζω ψηλά τον πήχη. Αναζητώ την πρόκληση. Μπορεί να φαίνεται πως γράφω πολύ, αλλά γράφω δύσκολα. Συνεπώς πρέπει να με κινητοποιεί κάτι πολύ ιδιαίτερο και βαθύ που να με δονεί μέσα μου. Πώς θα αγγίξω τους άλλους με τη μουσική μου, αν δεν με αγγίζει εμένα πρώτα η θεματολογία μου; Από ‘κει και πέρα το αποτέλεσμα πρέπει να με ικανοποιεί πλήρως για να το εκθέσω δημόσια. Και για να με ικανοποιεί θέλει πολλές πολλές ώρες εργασίας, μελέτης, έρευνας. Μεταφράζεται αυτό: ψηλά ο πήχης; Αν ναι, καλοδεχούμενο.

Σπουδάσατε πιάνο και σύνθεση στο Βασιλικό Κολλέγιο Μουσικής και Δράματος της Ουαλίας. Μετανιώσατε που γυρίσατε πίσω στην Ελλάδα που ως γνωστόν τρώει τα παιδιά της;

Αγωνίζομαι να μη με φάει όσο κι αν προσπαθεί. Δεν υπάρχει μετανιώνω. Υπάρχει επιμένω να κάνω αυτό που θέλω. Δημιουργώ, το έργο υπάρχει. Προς το παρόν ανεβαίνει και παρουσιάζεται κυρίως στην περιφέρεια. Θα επιστρέψει όμως και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Κατανοώ τα εμπόδια. Όλοι τα αντιμετωπίζουν. Από τη στιγμή που είμαι υπερδραστήριος, δε νιώθω να με τρώει τίποτα. Κατά καιρούς παρουσιάζω πράγματα και στο εξωτερικό. Τώρα έχει περάσει καιρός να βγω έξω, αλλά και πως να βγω με τόσα εμπόδια σε διεθνές επίπεδο, όπως οι κρίσεις και οι πανδημίες.

Από όλες τις συνεργασίες σας ποια έχετε αγαπήσει περισσότερο και για ποια μετανιώσατε;

Έχω αγαπήσει τα μουσικοθεατρικά μου, γιατί αυτά αποτελούν την πραγματοποίηση του μεγαλύτερου ονείρου μου ως συνθέτη, που είναι το αμιγώς μουσικό θέατρο: μιούζικαλ – όπερα. Συνεπώς μιλάω για τον Ερωτόκριτο του 2017, τους Στοιχειωμένους του 2019 και τον Καπετάν Μιχάλη του 2021. Τα δύο τελευταία μάλιστα, οι Στοιχειωμένοι και ο Καπετάν Μιχάλης, έχουν αδικηθεί καθώς ενώ έκαναν μεγάλη επιτυχία όσον αφορά την αποδοχή αλλά και την αγάπη του κοινού, δεν τους δόθηκαν οι ευκαιρίες από θέμα παραγωγής να παρουσιαστούν όσο τους άξιζε για να τα παρακολουθήσει περισσότερος κόσμος. Με αδικεί να βλέπω να παρουσιάζονται σωρηδόν μετριότητες σε άδεια θέατρα επί πολλές παραστάσεις και τραβηγμένα από τα μαλλιά σε θέμα προβολής και να μην παρουσιάζονται δύο έργα τα οποία έδωσαν τις εξετάσεις τους κι έλαβαν επαίνους από ειδικούς και μη. Τώρα όσον αφορά τις συνεργασίες που μετανιώνω, έχουν να κάνουν με πράγματα που εξελίσσονται σε βαρετά project τα οποία όμως τα εκτελώ μέχρι τέλους με τον ίδιο ζήλο, κι απλώς όταν παραδώσω εξαφανίζομαι…

Τι έχει διαμορφώσει την ταυτότητά σας ως άνθρωπο και καλλιτέχνη;

Η αγάπη κι ο σεβασμός για τη μουσική, την τέχνη και την επιστήμη. Η αγάπη κι ο σεβασμός για τους μεγάλους μουσικούς δασκάλους συνθέτες και γενικά τους μεγάλους δημιουργούς. Αυτοί με διδάσκουν, αυτούς μελετώ, αυτοί με διαμορφώνουν. Οι άνθρωποι που κάνουν την υπέρβαση είναι το πρότυπό μου.

Οι γονείς σας ήθελαν να ακολουθήσετε αυτή την πορεία ή σας προόριζαν για ένα πιο συμβατικό επάγγελμα;

Δεν ήθελαν και τους δικαιολογώ απόλυτα. Κι εγώ για τα παιδιά μου δεν θα ήθελα να ακολουθήσουν το επάγγελμά μου, παρά μόνο εάν δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς να το κάνουν.

Η εικόνα που προβάλετε δημόσια είναι ίδια με αυτήν που έχετε στο οικείο σας περιβάλλον;

Δεν κάνω κάποια προσπάθεια να προβάλλω κάτι διαφορετικό. Ωστόσο είμαι πολύ πιο απλός άνθρωπος από αυτό που φαίνεται πως είμαι μέσα από τη δουλειά μου ή τα social media.

Υπήρξε κάποια στιγμή που πιστέψατε πως είστε ένας μικρός Θεός;

Όχι. Περισσότερο αισθάνομαι μαθητής των μεγάλων μουσικών δασκάλων τους οποίους αγαπώ και μελετώ συνέχεια, παρά κάτι άλλο…

Η μουσική ενώνει τους λαούς. Πιστεύετε πως θα μπορούσε να συμβάλει και στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία την στιγμή που απ’ ότι φαίνεται καμία πλευρά δεν τερματίζει αυτόν τον ολέθριο και απάνθρωπο πόλεμο;

Η μουσική ενώνει τους λαούς, αλλά δεν έχει τη δύναμη να σταματήσει πολέμους ή να επηρεάσει πολιτικές καταστάσεις, δυστυχώς. Τους πολέμους δεν τους κάνουν οι λαοί. Οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα.

Τι σας είναι απεχθές αυτήν την περίοδο και τι σας προκαλεί φόβο;

Το ψέμα, το ψεύτικο, η κοροϊδία, μου είναι απεχθές αλλά δεν μου προκαλεί και φόβο. Απλώς γελάω: με τη συμμαχία των μέτριων σκηνοθετών, των μέτριων συνθετών, με τους μέτριους δημοσιογράφους που βγαίνουν μπροστά παρέα, σαν πρωτοπόροι, ενώ κοροϊδεύουν τους πάντες με τη μετριότητά τους την οποία αλληλο-καλύπτουν και αλληλο-υπερασπίζονται.

Κάνετε υπερβάσεις ως άνθρωπος;

Ναι, χωρίς υπέρβαση δεν πετυχαίνεις το μοναδικό, το ιδιαίτερο, αυτό που θα ξεχωρίσει. Η τέχνη, η δημιουργία απαιτεί την υπέρβαση. Η πρόκληση και η υπέρβαση είναι οι δύο λέξεις που κυριαρχούν στη ζωή μου.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Ετοιμάζω τη Συμφωνία της Ίασης για σοπράνο, χορωδία και συμφωνική ορχήστρα όπου είναι ανάθεση του Δήμου Λαρίσσης και θα κάνει πρεμιέρα στις 3 Σεπτεμβρίου στη Λάρισα και μία όπερα με ιστορικο-πολιτικό θέμα για το Φεβρουάριο του 2023, για την οποία θα ανακοινωθούν λεπτομέρειες πολύ σύντομα.

 

*Φεστιβάλ Δελφών  «Το Λάλον Ύδωρ» 2022

«Η στάχτη που ταξίδευε»

Συμπληρώνοντας φέτος τέσσερα χρόνια από τη γέννησή του, το Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ» αποτελεί πλέον θεσμό για την πολιτιστική δραστηριότητα της χώρας. Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει μεγάλα και καταξιωμένα ονόματα του έντεχνου μουσικού χώρου, όπως η Ελευθερία Αρβανιτάκη, ο Γιάννης Χαρούλης, η Ελένη Τσαλιγοπούλου, νέους Έλληνες καλλιτέχνες και μουσικά σχήματα, καθώς και την πρώτη μεγάλη διεθνή συνεργασία από τον χώρο της κλασικής μουσικής, με τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Βοστώνης και τον θρυλικό μαέστρο και δάσκαλο Benjamin Zander.

Το φετινό Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ» με θεματικό τίτλο «Η στάχτη που ταξίδευε» είναι αφιερωμένο στα εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή παρουσιάζοντας δύο ιδιαίτερες εκδηλώσεις στις πόλεις στις οποίες εγκαταστάθηκαν Μικρασιάτες πρόσφυγες: την Άμφισσα και την Ιτέα.

Ο Α΄ Κύκλος εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί από τις 18 Ιουνίου έως τις 10 Ιουλίου και περιλαμβάνει μουσικές κυρίως εκδηλώσεις αλλά και παράλληλες δράσεις σε ειδικά επιλεγμένους φυσικούς χώρους της Φωκίδας, και πιο συγκεκριμένα στις πόλεις Δελφούς, Άμφισσα, Ιτέα, Γαλαξίδι.

Ο Β΄ Κύκλος εκδηλώσεων στη Δωρίδα θα φιλοξενήσει σημαντικούς καλλιτέχνες της έντεχνης μουσικής σκηνής, την Ελευθερία Αρβανιτάκη στις 4/8 στην Ερατεινή, τη Γλυκερία στις 12/8 στο Λιδωρίκι και τον Σταύρο Σιόλα στις 13/8 στους Πενταγιούς.

Το Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ» αποτελεί πρωτοβουλία του Δήμου Δελφών και του Δήμου Δωρίδας και πραγματοποιείται με τη στήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του συνθέτη Δημήτρη Μαραμή, το φεστιβάλ φιλοδοξεί να είναι πηγή πολιτισμού και να αντανακλά την ιστορία και τη φυσική ομορφιά των Δελφών και της ευρύτερης περιοχής της Φωκίδας, τόπου που υπήρξε κέντρο του αρχαίου κόσμου και κομβικό σημείο για την εξέλιξη της ελληνικής ιστορίας.

Διοργάνωση Δίκτυο Δελφών.

Ένα από τα χαρακτηριστικά του Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ» είναι πως αποτελείται από ένα δίκτυο δρώμενων που πραγματοποιούνται σε πολλές διαφορετικές πόλεις με κεντρικό πυρήνα τους Δελφούς. Επίσης, οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ επιλέγονται θεματικά με τέτοιον τρόπο ώστε να συνδέονται με την ιστορία αλλά και το κάλλος του εκάστοτε φυσικού χώρου. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η ταύτιση της καλλιτεχνικής έκφρασης με το φυσικό σκηνικό του τόπου αλλά και το βάρος της ιστορικότητάς του.

Σημείωμα του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Δελφών Δημήτρη Μαραμή:

«Πολιτισμός είναι η δημιουργία νέων έργων, η συνεχής προσπάθεια για εξέλιξη, για ανατροπή, για ελεύθερη έκφραση, για μια νέα οπτική. Πολιτισμός δεν είναι αυτές καθαυτές οι εκδηλώσεις, αλλά το αποτύπωμα που αφήνουν. Πολιτισμός είναι η εκπαίδευση, η καλλιέργεια, η συνέχεια. Ένας θεσμός εδραιώνεται με το έργο του, με συνεχή αυτοκριτική και με παράλληλο άνοιγμα στην τοπική κοινωνία, χωρίς ποτέ να καταφεύγει σε εκπτώσεις.»

Δελφική Γη και Πολιτισμός

Το Φεστιβάλ Δελφών στις παράλληλες δράσεις του συνδέει επίσης την αγροτική παραγωγή της Φωκίδας με τον πολιτισμό υιοθετώντας εκδηλώσεις αγροτουρισμού: πριν από επιλεγμένες εκδηλώσεις, φιλοξενεί έκθεση και γευσιγνωσία τυποποιημένων τοπικών προϊόντων. Θεμελιώδη προϊόντα της μεσογειακής διατροφής, όπως η ελιά, το σταφύλι, το μέλι, το λάδι και το κρασί, αποτελούν μέρος της βασικής παραγωγής της δελφικής γης. Με αυτή τη δράση αποδεικνύεται πως η μυθολογική, παραδοσιακή και σύγχρονη ποιητική χρήση των συγκεκριμένων προϊόντων, ως αρχετυπικών συμβόλων στο πέρασμα των αιώνων, παραμένει άφθαρτη και ζωντανή.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Α’ ΚΥΚΛΟΥ

Συναυλία του Γιάννη Χαρούλη

Σάββατο 18 Ιουνίου, ώρα 21:15 – Θέατρο Φρύνιχος / Δελφοί

Ο Γιάννης Χαρούλης και η εξαιρετική ομάδα μουσικών του έρχονται στο Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ» για να μοιραστούν τραγούδια και μουσικές. Παλιά και νέα τραγούδια θα γίνουν ένα σε μία συναυλία γεμάτη πάθος, που δεν κοιτά ηλικίες, διακρίσεις και χρώματα.

Ο Γιάννης Χαρούλης υπόσχεται να μας παρασύρει με όσα τραγούδια του έχουμε αγαπήσει, αλλά και να μας συστήσει τα καινούργια τραγούδια του από το νέο του δίσκο «ΚΟΛΙΜΠΡΙ». Ένα άλμπουμ γεμάτο σκέψεις και συναισθήματα που μας θυμίζουν ότι όσες δυσκολίες και αν βιώνουμε, όταν «μοιραζόμαστε» «εκφραζόμαστε» και «επικοινωνούμε», τότε η δύναμή μας πολλαπλασιάζεται.

Μία μοναδική συνάντηση στον «ομφαλό της γης», για να δώσουμε και να πάρουμε τη δύναμη που δημιουργείται όταν οι καρδιές των ανθρώπων χτυπούν με τον ίδιο παλμό!

Ερμηνεύει ο Γιάννης Χαρούλης

Μαζί του οι μουσικοί: Λευτέρης Ανδριώτης (λύρα), Βασίλης Μπαχαρίδης (κρουστά), Θανάσης Dzingovic (ηλεκτρική κιθάρα), Ορέστης Μπενέκας (πλήκτρα)

Σχεδιασμός Ήχου: Παναγιώτης Ριζόπουλος – Νίκος Κωνσταντάκης

Σχεδιασμός Φωτισμού: Περικλής Μαθιέλλης

Εισιτήρια 15, 12 ευρώ μειωμένο

Η Ορχήστρα των 100 στον Ομφαλό της Γης

Boston Philharmonic  Youth Orchestra – BPYO

 Benjamin Zander conductor

Παρασκευή 24 Ιουνίου, ώρα 21:15 – Θέατρο Φρύνιχος / Δελφοί 

Tο Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ» θα φιλοξενήσει τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Βοστώνης (Boston Philharmonic  Youth Orchestra – BPYO), με τον θρυλικό μαέστρο Benjamin Zander μαζί με τους κορυφαίους σολίστ Zlatomir Fung (τσέλο) και Sofia Fomina (σοπράνο). Οι ακροατές θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν εκατό νέους μουσικούς να ερμηνεύουν Τσαϊκόφσκι, Σοστακόβιτς και Μάλερ υπό την διεύθυνση του διεθνώς αναγνωρισμένου αρχιμουσικού Benjamin Zander. Η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Βοστώνης αποτελείται από 100 νέους, ταλαντούχους μουσικούς και έχει πραγματοποιήσει περιοδείες σε Αμερική και Ευρώπη αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές, ενώ οι δύο διακεκριμένοι σολίστ έχουν αποσπάσει διεθνή βραβεία.

(Με την υποστήριξη του Συλλόγου Φίλων του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών.)

Programme:

Dmitri Shostakovich: Festive Overture

Pyotr Ilyich Tchaikovsky: Rococo Variations 

Gustav Mahler: Symphony No. 4 

Εισιτήρια 10, 8 ευρώ μειωμένο

Σμύρνη 1922-2022

Ελένη Τσαλιγοπούλου

Κυριακή 26 Ιουνίου, ώρα 21:15 – Πλατεία Μάκρης (οδός Υλαίθου)  / Άμφισσα 

Εκατό χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, η Ελένη Τσαλιγοπούλου μαζί με έξι σπουδαίους μουσικούς παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα αφιερωμένο αποκλειστικά στη Σμύρνη και στις μουσικές της. Μια μουσική διαδρομή της καταξιωμένης ερμηνεύτριας στις ρίζες της καταγωγής της, στα ακούσματα που μελέτησε και θαύμασε, στους ήχους με τους οποίους μεγάλωσε. Διαχρονικά τραγούδια του «σμυρναίικου ύφους», εμβληματικές δημιουργίες ανώνυμων και επώνυμων συνθετών, όπως ο Τούντας, ο Παπάζογλου, ο Δραγάτσης κ.ά. μας μεταφέρουν ανάγλυφα την ατμόσφαιρα και τις εικόνες της εποχής. Τραγούδια για τον πόνο και τον καημό, για το γλέντι και τη χαρά της ζωής, συνθέτουν μια συναυλία γεμάτη μνήμες και αναφορές στον σπουδαίο πολιτισμό της Σμύρνης, έναν πολιτισμό που παραμένει αναλλοίωτος και εξακολουθεί να μας συγκινεί, να μας γοητεύει, να μας εκφράζει. Η Σμύρνη με την τεράστια παράδοση, την πολυπολιτισμική κουλτούρα, τις μουσικές που ταξίδεψαν από τη μία άκρη του κόσμου στην άλλη, τη θρυλική ομορφιά και –κυρίως–  την τραγική της κατάληξη, έχει αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι της στις ψυχές όλων των Ελλήνων και θα είναι για πάντα η αγαπημένη μας «χαμένη πατρίδα». Ερμηνεύει η Ελένη Τσαλιγοπούλου. Μαζί της οι μουσικοί: Ταξιάρχης Γεωργούλης (ούτι), Βαγγέλης Καρίπης (κρουστά), Άγης Παπαπαναγιώτου (κοντραμπάσο), Γιάννης Πούλιος (βιολί), Απόστολος Τσαρδάκας (κανονάκι), Σπύρος Χατζηκωνσταντίνου (κιθάρα)

Επιμέλεια προγράμματος: Απόστολος Τσαρδάκας

Εισιτήρια 10, 8 ευρώ μειωμένο

Greek Retro Band – The Swingin’ Cats – Γιώργος Ζερβός 

Κυριακή 3 Ιουλίου, ώρα 21:15  Κεντρί / Γαλαξίδι

Οι Swingin’ Cats με καπετάνιο τον Γιώργο Ζερβό θα σας ταξιδέψουν σε μέρη μαγικά! Ένα μουσικό σχήμα με έντονη σκηνική παρουσία που ξεσηκώνει το κοινό με τον κομψό jazzy ήχο του, το κέφι και την αστείρευτα δημιουργική του φύση. Ένα ευρύ ρεπερτόριο με ελληνικά και ξένα τραγούδια όλων των εποχών που αναμειγνύονται με τρόπο ευρηματικό. Μια συναυλία γεμάτη ενέργεια που υπόσχεται να σας χαρίσει μια μοναδική καλοκαιρινή νύχτα δίπλα στη θάλασσα! Βίρα τις άγκυρες.…

Το μουσικό σχήμα «SwinginCats» αποτελείται από τους μουσικούς:

Γιώργος Ζερβός (ηλεκτρική κιθάρα, φωνή), Ορέστης Πετράκης (πλήκτρα), Στάθης Παρασκευόπουλος (κοντραμπάσο), Δημήτρης Καλονάρος (τύμπανα), Βαγγέλης Κατσαρέλης (τρομπέτα), Ηχοληψία: Στέφανος Χατζόπουλος

Εισιτήρια 10, 8 ευρώ μειωμένο

«100 χρόνια πριν…»

Μουσικό σχήμα Οι Λούστροι 

Κυριακή 10 Ιουλίου, ώρα 21:15 Προβλήτα / Ιτέα

Το μουσικό σχήμα  «Οι Λούστροι» παρουσιάζει τη μουσική παράσταση με τίτλο «100 χρόνια πριν…». Μια παράσταση-υμνωδία στη μνήμη όλων όσων χάθηκαν στην διάρκεια της Μικρασιατικής Καταστροφής και υπέφεραν από τον ξεριζωμό και τις δυσκολίες κατά την εγκατάστασή τους στις νέες πατρίδες.

Παραδοσιακά δίγλωσσα τραγούδια σε αυθεντική διάλεκτο με θέμα τον έρωτα και την καθημερινή ζωή, μουσικές, κείμενα και αυθεντικές συνεντεύξεις Μικρασιατών, καθώς και μουσικές, τραγούδια και κείμενα σύγχρονων καλλιτεχνών που επηρεάστηκαν και εμπνεύστηκαν από το γεγονός της καταστροφής, συνθέτουν μία ευρεία θεματολογία για τη ζωή πριν και μετά την καταστροφή, τις συνέπειες και τις κοινωνικές και πολιτιστικές της προεκτάσεις στον ελλαδικό χώρο και στη διασπορά του ελληνισμού.

Το μουσικό σχήμα «Οι Λούστροι» αποτελείται από τους μουσικούς: Αραμπατζής Δημήτρης (ακορντεόν), Βαρτσάκης Γιώργος (φωνητικά, κιθάρες), Κουνατίδης Γιώργος (φωνητικά, ούτι, νέυ), Κυρίδης Λεωνίδας (κοντραμπάσσο), Γιώργος Καραμφίλης  (φωνητικά, μπουζούκι), Saoulis Görkem (φωνητικά, κανονάκι), Σαούλη Ασημούλα-Αζιζέ (φωνητικά, κρουστά, μπαγλαμά), Σαούλης Γιάννης (φωνητικά, μπουζούκι), Στεφανίδης Αλέξης (ποντιακή λύρα, κεμανές, φωνητικά), Τσίτσαρης Θανάσης (φωνητικά, τσέλο, μαντολίνο), Τσώνης Τάσος (κρουστά, drums). Αφήγηση κειμένων: Ξένια Τσέλιγκα. Επιμέλεια ρεπερτορίου, κειμένων και ενορχηστρώσεων: Γιάννης Σαούλης.

Εισιτήρια 10, 8 ευρώ μειωμένο

ΧΟΡΗΓΟΙ: Imerys ΒωξίτεςMytilineos Αλουμίνιο της Ελλάδος (Τομέας Μεταλλουργίας) και Γαλαξίδι Θαλάσσιες Καλλιέργειες

Υπεύθυνος επικοινωνίας: Αντώνης Κοκολάκης