ektakto-ypochreotika-self-test-gia-ergazomenoys-se-lianemporio-mmm-estiasi-market-kai-delivery-97088
16:31

Έκτακτο: Υποχρεωτικά self test για εργαζόμενους σε λιανεμπόριο, ΜΜΜ, εστίαση, μάρκετ και delivery

16:31
Newsroom

Την υποχρεωτική χρήση των self τεστ και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, στη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό.

Τα self tests επεκτείνονται στους εξής τομείς:

Advertisement

  • Λιανεμπόριο, σούπερ μάρκετ και καταστήματα πώλησης ποτών και τροφίμων
  • Εστίαση
  • Μεταφορές χερσαίες, θαλάσσιες και αεροπορικές
  • Υπηρεσίες καθαρισμού
  • Κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής
  • Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων

Τα self tests είναι υποχρεωτικά για την προσέλευση των εργαζομένων στους παραπάνω χώρους εργασίας και θα πρέπει να γίνονται μια φορά την εβδομάδα. Θα παραλαμβάνονται από την προσεχή Δευτέρα 19 Απριλίου από τα φαρμακεία και δωρεάν, με τον ΑΜΚΑ.

Πρόστιμα σε όσους αρνούνται να κάνουν self test

Παράλληλα, οκ. Χατζηδάκης τόνισε ότι ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να απασχολήσει εργαζόμενο με φυσική παρουσία αν δεν έχει κάνει self test και δεν έχει δηλώσει το αποτέλεσμά του.

Advertisement

Ο εργαζόμενος μπορεί να προσέλθει στη δουλειά μόνο εάν έχει δηλώσει το αποτέλεσμα. Σε διαφορετική περίπτωση, ο εργοδότης υποχρεούται να μην αποδεχθεί την εργασία και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής πληρωμής έως ότου συμμορφωθεί ο εργαζόμενος.

Advertisement

Εάν ο εργοδότης δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις του, του επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ από το ΣΕΠΕ, ενώ αν σε έλεγχο του ΣΕΠΕ βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο ο οποίος δεν έχει δηλώσει self test, του επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Τέλος, σε περίπτωση που βρεθεί εργοδότης ο οποίος απασχολεί εργαζόμενο με θετικό self test, του επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ.

Advertisement

Από τα φαρμακεία θα γίνεται η παραλαβή των τεστ

Οι εργαζόμενοι θα προμηθευτούν τα self – test δωρεάν από τα φαρμακεία. Tη Δευτέρα θα προσκομίζουν στον εργοδότη τους το έγγραφο, με το αποτέλεσμα του αρνητικού τεστ. Στην περίπτωση που είναι θετικό θα παραμένουν σπίτι τους. Επίσης, θα ακολουθούν τις προβλεπόμενες διαδικασίες από τον ΕΟΔΥ όπως είναι ο επανέλεγχος μέσω rapid test.

Υπόθεση self test: Ποιο επαγγελματίες θα τα προμηθεύονται;

Η κυβέρνηση βλέποντας τα ικανοποιητικά αποτελέσματα που υπήρξαν από την χρήση του συγκεκριμένου εργαλείου αυτοδιάγνωσης στα λύκεια αποφάσισε άμεσα να το επεκτείνει και σε άλλες επαγγελματικές κατηγορίες. Στόχος είναι να μειωθεί η διασπορά της νόσου που είναι και το μεγάλο ζητούμενο.

Self test: Η δήλωση της Αριστοτελείας Πελώνη

“Εντός της εβδομάδας περιμένουμε να υπάρξει διάθεση self test και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων. Στην επόμενη φάση προτεραιοποιούνται οι παραγωγικές ηλικίες, μέχρι 67 ετών. Τα self test είναι ένα πολύ σημαντικό, συμπληρωματικό εργαλείο για τη μείωση της διασποράς και τη σταδιακή επανεκκίνηση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων. Είναι συμπληρωματικό, διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους καθημερινούς χιλιάδες ελέγχους που γίνονται από τον ΕΟΔΥ, αλλά και το “τείχος” ανοσίας που χτίζεται σιγά σιγά με τον εμβολιασμό”, είπε η Αριστοτελεία Πελώνη στο Mega.

Advertisement

Self test: Η αναφορά του πρωθυπουργού

Ο πρωθυπουργός κατά την χθεσινή καθιερωμένη συνεδρίαση με τους ειδικούς και το υπουργείο υγείας αναφέρθηκε στην χρησιμότητα των self – test που η χώρα μας ήταν από τα πρώτα ευρωπαϊκά κράτη που τον προμηθεύτηκαν.

“Το μέτρο αυτό θα επεκταθεί πολύ σύντομα, στο τέλος αυτής της εβδομάδος, στους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, στις μεταφορές, σε εργαζόμενους οι οποίοι μεταφέρουν φαγητό. Και, επίσης, να επισημάνω και το γεγονός ότι στο δεύτερο διαγωνισμό για την προμήθεια 10 εκατομμυρίων επιπλέον self-test συμμετέχουν πολλές περισσότερες εταιρείες απ’ όσες συμμετείχαν στον πρώτο διαγωνισμό. Άρα, εκτιμώ ότι και το κόστος της σχετικής προμήθειας θα είναι χαμηλότερο”, τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.