eleni-karnezi-i-techni-kontrarei-ti-via-tin-pandimia-ton-polemo-kai-tin-energeiaki-krisi-4340
20:02

Ελένη Καρνέζη: «Η τέχνη κοντράρει τη βία, την πανδημία, τον πόλεμο και την ενεργειακή κρίση»

20:02
Newsroom

Η Ελένη Καρνέζη έχει λάβει µέρος σε πολλές οµαδικές εκθέσεις και συνεχίζει µε τον ενθουσιασµό που δίνει η ζωγραφική στην καθηµερινότητά της, καθώς και στην διαδραστική επικοινωνία που διαµορφώνεται µέσα από το έργο µε την συµβολική του γλώσσα (χρώµα, σχέδιο).

Της: Έπη Τρίμη

Advertisement

Η ζωγραφική για την ίδια είναι εξίσου ανθρωπιστική και φιλελεύθερη, γιατί αφορά την ελευθερία της βούλησης και της έκφρασης.

Advertisement

Ελένη είσαι μια πολύ ταλαντούχα ζωγράφος. Πώς ανακάλυψες ότι λατρεύεις τη ζωγραφική;

Advertisement

Γεννήθηκα στην Αθήνα και μεγάλωσα δίπλα σε μια μητέρα ζωγράφο. Από μικρή θυμάμαι τον εαυτό μου να σχεδιάζει κόμικς. Το πρώτο μου, όμως, πραγματικό πίνακα τον ζωγράφισα 18 ετών. Το ταλέντο μου «το ξεδίπλωσα» εδώ και 13 περίπου χρόνια αφού με αφορμή την εργασία μου και τα ταξίδια μου σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη γνώρισα διαφορετικές κουλτούρες που με επηρέασαν. Αν και εργάστηκα υπό την καθοδήγηση διαφόρων ταλαντούχων ζωγράφων θεωρώ τον εαυτό μου αυτοδίδακτο.

Ποιοι άνθρωποι σε καθοδήγησαν;

Advertisement

Με βοήθησαν πολύ ο Γιάννης Βοργίας, η  Μπέττυ Καρούση, ο Τίµος Μπατινάκης, ο Γιάννης Πέτρου και ο Γιάννης Νοµικός οι οποίοι προσέθεσαν στις γνώσεις και την τεχνική μου στοιχεία, µε τα οποία κατάφερα να οριοθετήσω µε ακρίβεια το προσωπικό μου ύφος για έργα από ακρυλικά κυρίως σε καµβά, χαρτί ακουαρέλας και καρτολίνα. Χρησιμοποιώ  σπάτουλες, πινέλα και τα ακροδάχτυλά μου.

Από πού αντλείς Ελένη έμπνευση;

Ακολουθώ το ένστικτό μου και αδειάζω την ψυχή μου σε έναν καμβά ή σε ένα κομμάτι χαρτί. Το ερέθισμά μου είναι το χρώμα γι΄αυτό και αυτοαποκαλούμαι colorista. Ζωγραφίζω εικόνες «παραδείσου». Η πανδαισία των χρωμάτων είναι ένα από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τα έργα μου και όπως έλεγε ο Miro «το χρώμα και εγώ είμαστε πια ένα».

Τα χρώματα αντιπροσωπεύουν αναμνήσεις, συναισθήματα, κουλτούρες και εικόνες από τη ζωή μας. Θα χαρακτήριζα, λοιπόν, τον εαυτό μου ζωγράφο του χρώματος.

Advertisement

Ποια είναι τα αγαπημένα σου χρώματα;

Το αγαπημένο μου χρώμα είναι το μπλε. Το χρώμα της Ελλάδος, της σημαίας και του Αιγαίου. Έχω δημιουργήσει και ένα μοναδικό έργο με 9 διαφορετικές αποχρώσεις του μπλε. Επίσης, αγαπώ το κόκκινο, το πορτοκαλί του ήλιου και το χρυσό.

Ελένη πόσο χρονικό διάστημα χρειάζεσαι κατά μέσο όρο για να ολοκληρώσεις έναν πίνακα;

Ένα έργο μπορεί να τελειώσει σε μια εβδομάδα αλλά και σε ένα μήνα, ανάλογα με την έμπνευσή μου, το βαθμό δυσκολίας και το μέγεθος του πίνακα.

Πού θα ήθελες να φιλοξενηθούν οι πίνακές σου;

Τα έργα μου μπορούν να σταθούν σε ένα μοντέρνο σπίτι, αλλά και σε ένα κλασσικό με μοντέρνες πινελιές. Μάλιστα, στο σπίτι ενός φιλότεχνου που δεν υπήρχε σπιθαμή τοίχου χωρίς έργα, τοποθετήθηκαν περήφανα 4 δικά μου. Έχω λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Αθήνα και το καλοκαίρι έκανα την πρώτη μου ατομική έκθεση σε μια εξαιρετική γκαλερί στο Ιστορικό Κέντρο του Ναυπλίου. Έναν μήνα πριν είχε προηγηθεί μια παρουσία μου με 4 έργα στο Βουλευτικό του Ναυπλίου.

Με ποιο κριτήριο ένας άνθρωπος επιλέγει έναν πίνακα ζωγραφικής;

Η τέχνη είναι δημοκρατική γιατί απευθύνεται σε όλους καθώς όλοι έχουν γνώμη. Πρέπει, όμως, να σε συγκινήσει ένα έργο για να το αγοράσεις και σε καμία περίπτωση δεν αρκεί να ταιριάζει με τον καναπέ σου.

Ελένη, όλο και περισσότεροι άνθρωποι βρίσκουν καταφύγιο στην τέχνη. Θα ήθελα το σχόλιό σου.

Η τέχνη είναι κόντρα στην οποιαδήποτε βία, στην πανδημία που συνεχίζεται, σ’ έναν πόλεμο που είναι δίπλα μας και στην παγκόσμια ενεργειακή κρίση. Painting is the perfect way to clear your mind and forget your worries.