eortastiko-lockdown-ti-stelnoyme-sto-13033-gia-episkepsi-christoygenna-i-protochronia-amp-8211-oi-kanones-ton-revegion-10655
10:26

Εορταστικό lockdown: Τι στέλνουμε στο 13033 για επίσκεψη Χριστούγεννα ή Πρωτοχρονιά – Οι κανόνες των ρεβεγιόν

10:26
Newsroom

Κωδικός με sms στο 13033: Όλες οι μετακινήσεις που θα αφορούν το ρεβεγιόν, θα πρέπει να γίνουν μετά την αποστολή σχετικού μηνύματος. Το SMS θα σταλεί στο 13033. Επίσης, θα μπορεί να γίνει και με ειδική βεβαίωση κυκλοφορίας από το forma.gov.gr. Αναλυτικότερα:

Κωδικός με sms στο 13033: Τι αναφέρεται αρχικά στο ρεπορτάζ

Τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά -παραμονή και ανήμερα- όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δεν επιτρέπεται η συγκέντρωση σε σπίτια περισσοτέρων των εννέα ατόμων. Αυτά θα πρέπει να προέρχονται το πολύ από δύο οικογένειες. Επιπλέον, δεν θα αλλάξει τίποτα στην απαγόρευση μετακινήσεων από τις 22:00 έως τις 05:00.

Advertisement

Για να μεταβούμε χωρίς πρόστιμο στο σπίτι που θέλουμε να κάνουμε ρεβεγιόν μόνο για την παραμονή ή ανήμερα τα Χριστούγεννα και τις αντίστοιχες ημέρες της Πρωτοχρονιάς θα πρέπει να στείλουμε τον κωδικό 6 με sms στο 13033. Πρόκειται για τον κωδικό του sms που μέχρι σήμερα στέλναμε, έως τις 22:00, για σωματική άσκηση ή βόλτα με το κατοικίδιο και μετά τις 22:00.

Φέτος λόγω της απαγόρευσης της κυκλοφορίας που θα παραμείνει κανονικά σε ισχύ καθόλα την διάρκεια των εορτών θα κάνουμε ρεβεγιόν το μεσημέρι, ή νωρίς το απόγευμα, πολύ μέχρι τις 21:00. Εκείνη την ώρα θα πρέπει θα ξεκινήσει η αποχώρηση της μιας οικογένειας. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να διανυκτερεύσουν στο σπίτι που θα κάνουν το ρεβεγιόν.

Advertisement

Κωδικός με sms στο 13033: Τι αναφέρεται στη συνέχεια του ρεπορτάζ

Μάλιστα, από την κυβέρνηση τονίζουν ότι η συμπλήρωση των 9 ατόμων θα πρέπει να γίνει με στενά συγγενικά πρόσωπα και όχι φίλους. Στο κυβερνητικό επιτελείο φοβούνται περισσότερο τα ρεβεγιόν για διασπορά του φονικού ιού, παρά το άνοιγμα του εμπορίου, το οποίο πραγματοποιήθηκε εχθές με τη μέθοδο του click away.

Advertisement

Το ρεβεγιόν και οι μετακινήσεις και η παραμονή στον ίδιο χώρο των ανθρώπων που δεν είχαν είχαν σχέση μεταξύ τους και δεν είχαν επαφή τον τελευταίο μήνα, μπορεί να δημιουργήσει μεγάλο κύμα διασποράς. Εναλλακτικά του sms στο 13033, μπορείτε να κατεβάσετε, να συμπληρώσετε, και να φέρετε μαζί σας ένα από τα ακόλουθα έντυπα, κατά περίπτωση.

Βεβαίωση Κατ’ Εξαίρεση Μετακίνησης Πολιτών
Βεβαίωση Κατ’ Εξαίρεση Μετακίνησης Πολιτών
Χειρόγραφη ΒεβαίωσηΗ χειρόγραφη βεβαίωση πρέπει να έχει τις εξής πληροφορίες:

Όνομα/Επίθετο
Διεύθυνση Κατοικίας
Λόγο μετακίνησης που εμπίπτει στις παραπάνω επιτρεπόμενες κατηγορίες και διεύθυνση προορισμού
Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή

Κωδικός με sms στο 13033: Οι κανόνες των ρεβεγιόν

Με άλλη μία οικογένεια. Καλό θα ήταν η συγκεκριμένη οικογένεια να είναι εμπιστοσύνης. Να ξέρουμε πως έχει κινηθεί στην περίοδο της πανδημίας, αν είναι προσεκτική, αν παίρνει μέτρα προφύλαξης και τι επαφές έχει.

Advertisement

Κάθε σπίτι μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 9 άτομα, χωρίς ωστόσο ο συγκεκριμένος αριθμός να σημαίνει κάτι. Απλά σε θεωρητικό επίπεδο καλύπτει τον κανόνα των δύο οικογενειών. Με την ίδια οικογένεια Χριστούγεννα και πρωτοχρονιά. Έτσι, θα περιοριστούν οι πιθανότητες, ακόμα και αν υπάρχει κάποιος ασυμπτωματικός να υπάρχει μεγάλη διασπορά. Επίσης, αν υπάρξει κρούσμα θα είναι στενός ο κύκλος της ιχνηλάτησης.

Παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, δύσκολα θα μπορέσει να γίνει ρεβεγιόν, καθώς 22:00 άπαντες θα πρέπει να είναι σπίτι τους, καθώς θα ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας. Ανήμερα τώρα, ισχύει το ίδιο ωράριο, απλά επειδή είναι αργία, το ρεβεγιόν μπορεί να ξεκινήσει νωρίτερα. Αναφορικά με τον κωδικό μετακίνησης τώρα, στο Mega χθες ειπώθηκε οτι μπορεί να γίνει με τον αριθμό 6. Ωστόσο κάτι τέτοιο σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζει οτι σε ενδεχόμενο έλεγχο, δεν θα επιβληθεί πρόστιμο.

Αντιδράσεις από τους λοιμωξιολόγους

Κόντρα όμως στις ανακοινώσεις του Στέλιου Πέτσα για τα 9 άτομα και τις συστάσεις για άλλη μία οικογένεια, όλοι οι λοιμωξιολόγοι που βγαίνουν στα κανάλια τονίζουν οτι καμία οικογένεια δεν πρέπει να κάνει ρεβεγιόν. Ούτε με 9 άτομα, ούτε με άλλη οικογένεια. Όπως επισημαίνουν ο κίνδυνος μετάδοσης παραμένει μεγάλος και άπαντες πρέπει να κάνουν υπομονή όπως το Πάσχα, να γιορτάσουν με όσους μένουν μαζί στο σπίτι και να μείνουν ασφαλείς.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Διευθυντή της ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νικόλαου Καπραβέλου: «Ακόμα και ο επιτρεπόμενος αριθμός των 9 ατόμων για τα ρεβεγιόν είναι πολύ επικίνδυνος. Η κινητικότητα θα αυξήσει τα κρούσματα, τη νοσηρότητα και τον αριθμό των θανάτων. Από το τι θα κάνουμε τώρα εξαρτάται η σφοδρότητα του τρίτου κύματος».

Advertisement