epelaynei-i-psychri-limni-me-vroches-kataigides-kai-chalazi-amp-8211-poy-amp-8220-chtypaei-amp-8221-tis-epomenes-ores-57598
12:00

Επελαύνει η «Ψυχρή Λίμνη» με βροχές, καταιγίδες και χαλάζι – Πoύ “χτυπάει” τις επόμενες ώρες

12:00
Newsroom

Ψυχρή Λίμνη: Έρχονται βροχές, καταιγίδες και χαλάζι σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας – Πoύ “χτυπάει” τις επόμενες ώρες,

Λεπτομέρειες για τον καιρό

Tο μετεωρολογικό σύστημα που έπληξε την Ευρώπη με φονικές καταιγίδες και έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, έφθασε και στη χώρα μας. Η θερμοκρασιακή διαφορά μεταξύ των ψυχρών αέριων μαζών που έφθασαν από χθες στην Ελλάδα, με την πολύ ζεστή επιφάνεια της θάλασσας και του εδάφους λόγω των υψηλών θερμοκρασιών των προηγούμενων ημερών δημιουργούν νέφη που φέρνουν καταιγίδες, ισχυρές βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις.

Advertisement

Ψυχρή Λίμνη: Όσα ανέφερε ο Γιάννης Καλλιάνος

«Μέχρι και την Τετάρτη οι ψυχρές αέριες μάζες που έρχονται στη χώρα μας και η θερμοκρασιακή διαφορά μεταξύ αυτών και των ζεστών εδαφών και της επιφάνειας της θάλασσας πυροδοτεί καταιγιδοφόρα νέφη τα επονομαζόμενα και κουμουλουνίμπους. Τα νέφη αυτά έχουν ανοδικά και καθοδικά ισχυρά ρεύματα. Θα δώσουν εκτεταμένες μπόρες και καταιγίδες κυρίως στα ηπειρωτικά.

Αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι όσο πιο ορεινά και ημιορεινά είμαστε τόσο αυξάνεται η πιθανότητα πλημμυρικών φαινομένων. Αυτό συμβαίνει, λόγω των καταιγίδων. Όσο πιο κοντά στη θάλασσα είμαστε τόσο αυτές οι πιθανότητες μειώνονται. Το μετεωρολογικό σύστημα επηρεάζει όλη την ηπειρωτική Ελλάδα. Από Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα, Εύβοια, Ήπειρο μέχρι και ανατολική Μακεδονία. Στα νησιά ο καιρός αναμένεται καλός. Στα Εφτάνησα πιθανότατα να έχουμε κάποιες μπόρες και καταιγίδες. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και στα ορεινά της δυτικής Κρήτης.

Advertisement

Στην Αττική, από το κέντρο και όσο πηγαίνουμε πιο βόρεια εκεί είναι πιο πιθανό να έχουμε μπόρες και καταιγίδες. Από το κέντρο και νοτιότερα, δηλαδή Φάληρο, Γλυφάδα, Βούλα, Βάρκιζα κλπ μειώνονται αυτές οι πιθανότητες» λέει στο protothema.gr ο μετεωρολόγος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Καλλιάνος.

Advertisement

Ψυχρή Λίμνη: Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της ΕΜΥ

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), επιδείνωση του καιρού προβλέπεται στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα. Βροχές και ισχυρές καταιγίδες θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα από ισχυρούς ανέμους. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, Επίσης, έχει ενημερώσει και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας. Σκοπός είναι να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας. Προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Advertisement

Το φαινόμενο «ψυχρή λίμνη»

Οι μετεωρολόγοι αποκαλούν το φαινόμενο «ψυχρή λίμνη» λόγω των έντονων καταιγίδων που έπληξαν την κεντρική Ευρώπη και από χθες το μεσημέρι χτυπά και τη χώρα μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι έως τις 7 το απόγευμα της Κυριακής, σχεδόν 5.000 κεραυνούς κατέγραψε το σύστημα ανίχνευσης ηλεκτρικών εκκενώσεων ZEUS. Επίσης, σημαντικά ύψη βροχόπτωσης καταγράφονται από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Με ιδιαίτερη σφοδρότητα η κακοκαιρία χτύπησε την Καρδίτσα. Τα έντονα φαινόμενα, δημιούργησαν μεγάλες καταστροφές στην πόλη. Κυρίως από τους ισχυρούς ανέμους και το χαλάζι που είχε σε κάποιες περιπτώσεις το μέγεθος καρυδιού. Το κέντρο του Παλαμά έμεινε χωρίς ρεύμα καθώς είχαν πέσει νωρίτερα κολώνες του ηλεκτρισμού. Δέντρα έσπασαν, ενώ ακόμη και στέγες σπιτιών παρασύρθηκαν. Στη Λάρισα, τα μεγάλα κύματα απέτρεψαν ακόμα και τους πιο γενναίους κολυμβητές.

Advertisement

Εντυπωσιακές εικόνες από το πέρασμα ανεμοστρόβιλου στη Φλώρινα

Εντυπωσιάζουν οι εικόνες που καταγράφηκαν στη Μελίτη της Φλώρινας, όπου εχτές αργά το απόγευμα «χτύπησε» ένας ανεμοστρόβιλος, χωρίς ευτυχώς να προκαλέσει προβλήματα:

Έντονη χαλαζόπτωση, έπληξε, λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι της Κυριακής 18/7, την πόλη της Φλώρινας.

ψυχρή λίμνη

Ψυχρή Λίμνη: Οι οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας

H Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

ψυχρή λίμνη

Ψυχρή Λίμνη: Κι άλλες οδηγίες από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης.

Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

ψυχρή λίμνη

Η διάρκεια της «ψυχρής λίμνης»

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους η «ψυχρή λίμνη» θα διαρκέσει μέχρι και το μεσημέρι της Τετάρτης ενώ στη συνέχεια αναμένεται ισχυρό μελτέμι το οποίο θα διατηρήσει τη θερμοκρασία μέχρι τους 32 με 34 βαθμούς Κελσίου. Το μελτέμι αυτό θα διατηρηθεί μέχρι και το ερχόμενο Σάββατο, ενώ τα πρώτα προγνωστικά στοιχεία δείχνουν ότι από την επόμενη Κυριακή έρχεται νέος καύσωνας. Μάλιστα το ένα ο υδράργυρος θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου αυτό θα φανεί τις επόμενες ημέρες.