grifos-i-arsi-ton-metron-apo-1i-ma-oy-fovoi-gia-anodo-kroysmaton-logo-pascha-amp-8211-synedriazei-i-epitropi-46816
09:39

«Γρίφος» η άρση των μέτρων από 1η Μαΐου: Φόβοι για άνοδο κρουσμάτων λόγω Πάσχα – Συνεδριάζει η Επιτροπή

09:39
Νίκη Μουλά

Η άρση μέτρων από 1η Μαΐου, θα συζητηθεί σήμερα, Πέμπτη, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογική στοιχεία για τον κορονοϊό.

Advertisement

Συγκεκριμένα θα τεθούν επί τάπητος όλες οι λεπτομέρειες που θα εξασφαλίσουν την ομαλή μετάβαση της χώρας μας στην “επόμενη μέρα” της πανδημίας του κορονοϊού, μετά την κατάργηση σχεδόν όλων των περιορισμών.

Advertisement

Χωρίς πιστοποιητικά εμβολιασμού και με ελεύθερη πρόσβαση όλων των πολιτών σε όλους τους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους -οι οποίοι θα λειτουργούν μάλιστα στο 100% της χωρητικότητάς τους- ξεκινάει Μάιος, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης και τις ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη.

Advertisement

Συνεπώς, από την Κυριακή 1η Μαΐου αίρονται σχεδόν όλοι οι περιορισμοί, ενώ η σημερινή τηλεδιάσκεψη των επιστημόνων έχει σκοπό τον καθορισμό όλων των επί μέρους θεμάτων για την ομαλή λειτουργία της κοινωνίας, χωρίς τον κίνδυνο νέας έξαρσης της πανδημίας ή την πιθανότητα επιβάρυνσης του συστήματος Υγείας.

Advertisement

Άρση μέτρων από 1η Μαΐου, παρά την αύξηση στα κρούσματα λόγω Πάσχα

Για την απελευθέρωση των περιορισμών σε σχέση με το «άνοιγμα» της χώρας μας στον τουρισμό, απαιτείται προσεκτικός χειρισμός, ώστε η νέα «κανονικότητα» να συμβαδίζει μεν με αυτή των άλλων χωρών της Ευρώπης, αλλά χωρίς να παραβλέπονται τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας.

Εξάλλου, οι επιστήμονες έχουν ξεκαθαρίσει πως αναμένουν έξαρση των κρουσμάτων στην Ελλάδα τις επόμενες μέρες, εξαιτίας των εορτών του Πάσχα. Ήδη, χθες, Τετάρτη, με την αύξηση του αριθμού των τεστ μετά τις γιορτές, είχαμε και διπλασιασμό των κρουσμάτων και συγκεκριμένα αύξηση κατά 6.760 κρούσματα.

Advertisement

Σχετικά με την αναμενόμενη αύξηση των κρουσμάτων λόγω Πάσχα, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, επεσήμανε “νομίζω πως αυτή την εβδομάδα θα έχουμε το νου μας να δούμε αν θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων λόγω Πάσχα. Ελπίζω ότι ακόμη κι αν τη δούμε, θα είναι μικρή. Από δω και πέρα ο καιρός ανοίγει, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ανοσοποιηθεί: οι περισσότεροι από εμάς έχουμε κάνει το εμβόλιο ή έχουμε νοσήσει, άρα δεν είμαστε όπως πριν από 2 χρόνια που δεν είχαμε έρθει σε επαφή με τον κορονοϊό. Κινδυνεύουν πάντα, όσοι είναι μεγαλύτερης ηλικίας με συνοσυρρότητες”.

Σημαντικό θέμα που θα απασχολήσει σήμερα τους ειδικούς, θα είναι και ο προσδιορισμός των εξαιρέσεων για τη χρήση της προστατευτικής μάσκας, καθώς όπως έχει ανακοινωθεί, αναμένεται να καταργηθεί από την 1η Ιουνίου του 2022.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επιστήμονες προσανατολίζονται να ζητήσουν την διατήρηση της χρήσης μάσκας στις υγειονομικές δομές, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά ενδεχομένως και στους υπαλλήλους που εργάζονται στην εστίαση (σερβιτόροι, κουζίνες κλπ).

Δεν είναι σίγουρο αν οι ειδικοί θα καταλήξουν σήμερα σε συμπεράσματα, καθώς για έναν ακόμη μήνα η μάσκα θα εξακολουθήσει να είναι απαραίτητο “αξεσουάρ” στους κλειστούς χώρους για όλους τους Έλληνες.

Τα μέτρα που αίρονται από την προσεχή Κυριακή είναι:

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού από 01.05.22 έως 31.08.22 παύει να ισχύει αφού αίρεται η επίδειξη του για πρόσβαση σε όλους τους χώρους κλειστούς και ανοικτούς.

Θα επανεξεταστεί η επίδειξη του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού για την είσοδο στη χώρα.

Καταργούνται τα τακτικά self test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Ορίζεται ένα rapid τεστ την εβδομάδα για την πρόσβαση των ανεμβολίαστων στους χώρους εργασίας.

Από 01.05 έως 31.08 επανέρχεται η λειτουργία όλων των χωρών στο 100%.

Έως 31.05.22 παραμένει η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, ενώ από την επόμενη μέρα, δεν θα είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν μάσκα σε κλειστούς χώρους.

Τα πρωτόκολλα που θα ισχύουν στα σχολεία από την 3η Μαΐου

Σε self test θα υποβάλλονται με την επαναλειτουργία των σχολείων μετά το Πάσχα, μόνο οι μαθητές που παρουσιάζουν συμπτώματα.

«Όταν επιστρέψουν τα παιδιά στο σχολείο μετά το Πάσχα, δεν θα υποχρεούνται πια σε τακτικό, προσυμπρωματικό, αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test) αλλά ο έλεγχος θα είναι στοχευμένος μόνο στα παιδιά με συμπτώματα», σημείωσε πρόσφατα η Καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Παραμένουν, όμως, σε ισχύ όλα τα μέτρα ιχνηλάτησης των επαφών κρούσματος. Όταν δηλαδή ένα παιδί είναι θετικό, θα εφαρμόζεται άμεσα έλεγχος σε όλους τους συμμαθητές με τη χρήση δύο τεστ, την πρώτη και την τέταρτη μέρα μετά τη διάγνωση του κρούσματος.

Τα παιδιά θα επιστρέφουν στο σχολείο έπειτα από τουλάχιστον 24 ώρες μετά την πλήρη υποχώρηση του πυρετού.

Οι επιστήμονες καλούν τους γονείς να είναι γενικότερα ευαισθητοποιημένοι και να παρατηρούν έγκαιρα πιθανά συμπτώματα στα παιδιά τους, όχι μόνο για τον κορονοϊό. Αυτήν την εποχή, όπως λένε, εντοπίζεται έξαρση λοιμώξεων του γαστρεντερικού και αναπνευστικού συστήματος, αλλά και η «απειλή» της οξείας ηπατίτιδας.

Συμβουλεύουν λοιπόν τους γονείς να κρατούν τα παιδιά στο σπίτι όταν εμφανίζουν συμπτώματα και παράλληλα να ζητούν τη συμβουλή παιδιάτρου, όταν τα συμπτώματα επιμένουν.