Enimerotiko.gr
Ελλάδα Κύριες ειδήσεις

Η ώρα των αποφάσεων: Τι ανακοινώνουν σήμερα οι ειδικοί για χαλάρωση μέτρων, ελεύθερα ψώνια, εμπορικά κέντρα

Εν αναμονή ανακοινώσεων των ειδικών: Συζητήσεις για χαλάρωση μέτρων.

Ανακοινώσεις ειδικών: Χαλάρωση μέτρων, ελεύθερα ψώνια και εμπορικά κέντρα μπαίνουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τους ειδικούς. Η σημερινή ημέρα είναι μία ημέρα αποφάσεων. Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα εξετάσει αρχικά την πορεία της πανδημίας. Στη συνέχεια αναμένεται να καταλήξει στην εισήγησή της προς την κυβέρνηση.

Ανακοινώσεις ειδικών: Ελεύθερα για ψώνια

Άλλο ένα ζήτημα που θα συζητηθεί η ελεύθερη πρόσβαση για ψώνια. Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες θα μπορούν να πάνε για ψώνια χωρίς click away και click inside. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα καταργηθεί το 13032. Όπως φαίνεται θα μείνει στη ζωή μας, για τουλάχιστον ένα μήνα. Τότε, θα ξεκινήσει η τουριστική περίοδος από τις 14 Μαΐου.

Εν αναμονή ανακοινώσεων των ειδικών: Συζητήσεις για χαλάρωση μέτρων.

Αναλυτικά αυτό που θα συζητήσουν σήμερα τα μέλη της επιτροπής είναι:

  • Άνοιγμα κέντρων αισθητικής
  • Άνοιγμα πολυκαταστημάτων
  • Άνοιγμα φροντιστηρίων (μόνο για μαθητές Λυκείου)
  • Λιανεμπόριο χωρίς click away και click in shop, αλλά με ψώνια εντός του καταστήματος, χωρίς ραντεβού (η εισήγηση είναι για το Σάββατο 24 Απριλίου).

Με self tests το άνοιγμα των καταστημάτων:

Η χτεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ με τα 3.833 κρούσματα, το μαύρο ρεκόρ σε διασωληνωμένους και σε θανάτους, αποτυπώνει την επιδημιολογική εικόνα της χώρας προ 20ημέρου. Με αυτό το δεδομένο οι επιστήμονες είναι έτοιμοι να συζητήσουν την πλήρη απελευθέρωση του λιανεμπορίου. Αυτό θα γίνει, με την τήρηση αυστηρών κανόνων και με βασικό εργαλείο τα self test.

Οι εργαζόμενοι θα προμηθεύονται τα self tests δωρεάν από τα φαρμακεία. Έπειτα, θα πρέπει να υποβάλουν το αποτέλεσμα του τεστ στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr. Κατόπιν θα προσκομίζουν το αποδεικτικό στον εργοδότη τους. Αυτή η διαδικασία θα γίνεται για να μπορούν να εργαστούν.

Ανακοινώσεις ειδικών: Διχογνωμία επιστημόνων για το Πάσχα στο χωριό

Την ίδια ώρα, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να συζητήσουν οι ειδικοί το άνοιγμα των μετακινήσεων από νομό σε νομό κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα. Όπως και οι ίδιοι διευκρινίζουν, τότε θα είναι σε θέση να διαπιστώσουν αν το τρίτο κύμα της πανδημίας έχει σταθερή πτώση.

Οι επιστήμονες φαίνεται πως έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα:

– Σε εκείνους που θεωρούν ότι μόνο κακό δεν θα κάνει η μετακίνηση στην εξοχή, θέτουν ως προϋπόθεση τη χρήση τριών σημαντικών εργαλείων για τον ασφαλή εορτασμό και,

– Εκείνους που δεν θέλουν ούτε να σκέφτονται το ενδεχόμενο μαζικών μετακινήσεων από τις πόλεις προς την περιφέρεια.

Υπάρχουν ενστάσεις, αφού από την πλευρά των επιστημόνων, φοβούνται μαζική φυγή σε χωριά και μικρότερες πόλεις που θα επιφέρει «ανακατάταξη» του επιδημιολογικού χάρτη, ενώ και ορισμένα κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν πως αποτελεί «τιτάνιο» έργο να πρέπει να ελεγχθεί κάθε αυτοκίνητο που θα περάσει από τα διόδια, με ό,τι συνεπάγεται αυτό από πλευράς ταλαιπωρίας για τους οδηγούς.

Πάντως, σημαντικό ρόλο παίζουν τα self tests τα οποία, εάν και εφόσον επιτραπούν οι υπερτοπικές μετακινήσεις, θα αποτελέσουν το… «διαβατήριο» εξόδου από τις πόλεις. Στο σημείο αυτό λοιπόν, η κυβέρνηση καταρτίζει την πρόταση που θα καταθέσει, εν καιρώ, στους επιστήμονες για το πώς οι πολίτες θα μπορούν να «εκδράμουν» για το Πάσχα.

Οι προτάσεις που έχουν πέσει είναι πολλές, ωστόσο αυτή που κερδίζει έδαφος θέλει τους πολίτες που θα φεύγουν από την πόλη να πρέπει να έχουν διενεργήσει self test εντός 24ώρου το οποίο και θα πρέπει να επιδείξουν σε περίπτωση ελέγχου. Στο ίδιο πλαίσιο και οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να επιδεικνύουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού που τους έχει χορηγηθεί μετά και την δεύτερη δόση του εμβολίου.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News