Enimerotiko.gr
Ελλάδα Κύριες ειδήσεις

Κορωνοϊός – Σούπερ Μάρκετ: Μεγάλες αλλαγές στον τρόπο που ψωνίζουμε, επιστρέφουν οι κάρτες

σούπερ

Σούπερ μάρκετ: Επιστρέφουν οι κάρτες, αλλαγές στον τρόπο που ψωνίζουμε

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές και στη λειτουργία των σούπερ μάρκετ, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί το τέταρτο κύμα της πανδημίας που σαρώνει τη χώρα μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι βρίσκεται η επανεξέταση της πυκνότητας των ατόμων που εισέρχονται στα καταστήματα.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε πως είναι πιθανές προσαρμογές στα μέτρα για τα σούπερ μάρκετ, «σε περίπτωση που αυτό απαιτηθεί».

«Έχουμε ξαναπεί στο παρελθόν ότι υπάρχει ένα πλαίσιο μέτρων το οποίο ισχύει και εφαρμόζεται εκεί. Υπάρχει η ιδιαιτερότητα ότι κόσμος πηγαίνει στα σούπερ μάρκετ κυρίως για να προμηθευτεί τρόφιμα. Οπότε καταλαβαίνει κανείς πως είναι λίγο πιο ιδιαίτερη η συνθήκη», τόνισε.

Στη δημοσιότητα δόθηκε το ΦΕΚ με τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, τα οποία τέθηκαν σε ισχύ από το Σάββατο 6 Νοεμβρίου.

Τα μέτρα που ισχύουν σήμερα

Βάσει του ΦΕΚ αυτό που ισχύει σήμερα είναι 1 πελάτης ανα 2 τμ μέτρα γεγονός που είχε οδηγήσει την πλειοψηφία των σουπερ μάρκετ να λειτουργούν χωρίς να δίνουν κάρτα εισόδου στους καταναλωτές προκειμένου να εισέλθουν σε αυτά για να ψωνίσουν, ελέγχοντας παράλληλα τον αριθμό που βρίσκονται τη δεδομένη στιγμή. Υπενθυμίζεται, ότι πριν η πληρότητα ήταν ένας πελάτης ανά 9 τ.μ.

Παράλληλα, οι ανεμβολίαστοι μπορούν να μπουν στο σούπερ μάρκετ χωρίς rapid test όπως συμβαίνει άλλωστε και με τα φαρμακεία αλλά και τις εκκλησίες.

Σύμφωνα με το τελευταίο ΦΕΚ, στα καταστήματα τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, κάβες), φαρμακεία, πρατήρια υγρών καυσίμων, pet shop, καθαριστήρια, καταστήματα πώλησης καπνικών/ατμιστικών προϊόντων), οι καταναλωτές και οι εργαζόμενοι θα πρέπει:

1. Να κάνουν υποχρεωτικά χρήση προστατευτικής μάσκας:

 α) σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας, εξαιρουμένων όσων εργάζονται σε ατομικό χώρο χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου,

β) σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου παρατηρείται συνωστισμός, εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα που προβλέπονται σε ειδικές διατάξεις της παρούσας.

Από την υποχρέωση χρήσης μάσκας εξαιρούνται:

α) τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και

β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των τεσσάρων (4) ετών.

2. Τήρηση αποστάσεων ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των ατόμων [ένα (1) άτομο ανά 2 τ.μ.] σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, είτε αμιγείς για πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες κατά το τελευταίο εξάμηνο είτε μικτούς, όπου δεν προβλέπεται μεγαλύτερο εμβαδόν ανά άτομο στις επιμέρους προβλέψεις της παρούσας.

3. Τοποθέτηση/χρήση αλκοολούχου διαλύματος περιεκτικότητας άνω του εβδομήντα τοις εκατό (70%) για την αντισηψία χεριών.

4. Υποχρέωση ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο σε εμφανές σημείο των κανόνων λειτουργίας καταστημάτων και επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένου και του μέγιστου αριθμού ατόμων, που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του χώρου.

5. Εξαερισμός των χώρων με φυσικό ή τεχνητό τρόπο κατ’ εφαρμογή των υπό στοιχεία.

Επιπλέον, απαιτείται ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια, όπου υφίστανται, με ανάπτυξη καθημερινού προγράμματος απολύμανσης, το οποίο επιδεικνύεται στις αρμόδιες αρχές.

Παπαθανάσης: Μπορεί να επανεξεταστεί το όριο ατόμων στα σούπερ μάρκετ

Για τις αλλαγές στα σούπερ μάρκετ μίλησε στον RealFm 97,8 και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης.

«Μεταξύ αυτών των μέτρων, βρίσκεται η επανεξέταση της πυκνότητας των ατόμων που εισέρχονται στα καταστήματα», τόνισε.

«Δεν μπορούμε να περιορίσουμε τον αρνητή στο να πάει να πάρει τα βασικά τρόφιμα. Υπάρχουν αρνητές που δεν κάνουν καν το rapid test, δεν μπορούμε να τους περιορίσουμε, πρέπει να μπαίνουν ελεύθερα στα σούπερ μάρκετ.

Αυτό που είπα και ισχύει είναι ότι επειδή έχουμε ένα όριο εισόδου στα καταστήματα, θα μπορούσαμε να επανεξετάσουμε την πυκνότητα των ατόμων που εισέρχονται στα καταστήματα. Αυτό μπορούμε να το επανεξετάσουμε», επεσήμανε ο κ. Παπαθανάσης.

Οι σχετικές αποφάσεις ως προς τον τρόπο λειτουργίας των σούπερ μάρκετ αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News