kyriakos-mitsotakis-se-daskaloys-kai-kathigites-emvoliasteite-gia-na-anoixoyn-ta-scholeia-55680
11:08

Κυριάκος Μητσοτάκης σε δασκάλους και καθηγητές: «Εμβολιαστείτε για να ανοίξουν τα σχολεία»

11:08
Newsroom

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Εμβολιαστείτε για να ανοίξουν τα σχολεία», πρότεινε ο Έλληνας πρωθυπουργούς στους δασκάλους και τους καθηγητές.

Κ. Μητσοτάκης: Τοποθετήθηκε για τα σχολεία

Στον εμβολιασμό των εκπαιδευτικών προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια το Σεπτέμβριο και να διαφυλαχθεί η ψυχική υγεία των παιδιών αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο διεθνές συνέδριο με θέμα «Οι συνέπειες της COVID-19 στην Ψυχική Υγεία και στα συστήματα παροχής υπηρεσιών υγείας», που διοργανώνουν το Υπουργείο Υγείας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Advertisement

Κυριάκος Μητσοτάκης

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όσα ανέφερε αρχικά

“Με απασχολεί ιδιαίτερα το ζήτημα της ψυχικής υγείας των παιδιών και εφήβων. Ποια είναι η καλύτερη πολιτική για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, εν μέσω πανδημίας; Η καλύτερη πολιτική είναι τα παιδιά μας να επιστρέψουν στα σχολεία όσο πιο γρήγορα γίνεται. Για το λόγο αυτό, ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών είναι τόσο σημαντικός. Αν ένας εκπαιδευτικός στο δημοτικό σχολείο νοσήσει, τότε είναι πολύ δύσκολο να αντικατασταθεί.

Advertisement

Σε αυτή την περίπτωση, το σχολείο ή ένα τμήμα που ίσως χρειαστεί να κλείσει για μια εβδομάδα ή για δύο εβδομάδες. Για το λόγο αυτό, από αυτό το βήμα, καλώ όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό, δασκάλους και καθηγητές. Σας παρακαλώ: Εμβολιαστείτε! Για να είμαστε και εμείς σε θέση να ξανανοίξουμε τα σχολεία μας με ασφάλεια. Να ανοίξουμε τα σχολεία μας με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα τον Σεπτέμβριο”, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Advertisement

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τι είπε στη συνέχεια

Σημείωσε ότι ο Covid-19 απέδειξε αναμφίβολα ότι ο σωματικός πόνος συνοδεύεται, αλλά και συχνά προκαλεί, τον ψυχικό πόνο. “Τα lockdown έφεραν μαζί τους την κατάθλιψη σε μεγάλη κλίμακα, την οποία συχνά πυροδοτούσε η οικονομική ανασφάλεια, καθώς και τα τραγικά φαινόμενα της ενδοοικογενειακής βίας. Ταυτόχρονα, ακόμη και τα απαραίτητα μέτρα προστασίας με στόχο την αντιμετώπιση της πανδημίας απέκτησαν ένα διττό χαρακτήρα: δρούσαν ως ασπίδα για τους ενήλικες, αλλά και ως περιορισμοί για την ελευθερία των νέων”, είπε επίσης ο κ.Μητσοτάκης.

Τόνισε ότι απαιτείται δράση τόσο στην πρόληψη όσο και στη θεραπεία της ψυχικής υγείας.

“Το πρώτο βήμα για τον καθένα, όπως ανέφερε και ο Αντιπρόεδρος της Βουλής (Νικήτας Κακλαμάνης), είναι να μιλήσει για το θέμα πολύ πιο ανοιχτά, να καταρρίψει τα ταμπού και να εκφραστεί ανοιχτά για το στίγμα που συχνά σχετίζεται με την ψυχική υγεία. Το σπίτι μας μπορεί να λειτουργήσει ως καταφύγιο, αλλά – για πολλούς από εμάς – μπορεί να γίνει και φυλακή, στο μυαλό των ανθρώπων. Φόβος, θλίψη, μοναξιά, κακοποίηση και εξάρτηση. Όλα έγιναν χαρακτηριστικά αυτής της πανδημίας”, σημείωσε.

Advertisement

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όσα ανέφερε ακολούθως

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Ελλάδα εν μέσω της πανδημίας για την ψυχική υγεία:

– “Ιδρύθηκαν νέες μονάδες Ψυχικής Υγείας. Τηλεφωνικές γραμμές υποστήριξης λειτουργούν ήδη σε όλη τη χώρα, ενώ η Μονάδα Τηλεψυχιατρικής λειτουργεί στη βάση ενός πολύ ενδιαφέροντος και συναρπαστικού πιλοτικού project στο Καστελόριζο. Σκοπός της κυβέρνησης η λειτουργία παρόμοιων κέντρων σε άλλα απομακρυσμένα νησιά και γεωγραφικά απομακρυσμένες περιοχές.

– Ειδικά προγράμματα για παιδιά και εφήβους, αλλά και στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά των Ναρκωτικών και των Εθισμών. Συνεργασία με τον ΠΟΥ για την αξιολόγηση όλων των δομών Ψυχικής Υγείας.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε το εξαιρετικό έργο εκατοντάδων νοσηλευτών, ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών που εργάστηκαν ακούραστα για να στηρίξουν εκείνους που νόσησαν και τις οικογένειές τους, σε συνεργασία με 24 μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς.

Advertisement

Κ. Μητσοτάκης: Τι πρόσθεσε μετά

“Και απέδειξε ότι σε ένα σύγχρονο Σύστημα Υγείας, καμία ΜΕΘ, κανένα νοσοκομείο, καμία δομή πρωτοβάθμιας υγείας δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς την παρουσία επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας. Επειδή τα όρια μεταξύ των παθήσεων του σώματος και του πόνου της ψυχής είναι συχνά ανύπαρκτα”, τόνισε.

Ο πρωθυπουργός σχολίασε επίσης ότι δεν πρέπει να υποτιμώνται οι κοινωνιολογικές συνέπειες του φόβου και της πνευματικής αναστάτωσης που έσπειρε ο COVID-19 ανάμεσά μας. “Αυτή η «αόρατη» φύση του άγνωστου και -όπως συνεχίζουμε να βιώνουμε- μια απειλή εντελώς απρόβλεπτη, μεταλλασσόμενη, η οποία αλλάζει συνεχώς . Και πώς αυτό, με τη σειρά του, άνοιξε το δρόμο για θεωρίες συνωμοσίας και θολά σενάρια, έξω από τη σφαίρα της λογικής και της επιστήμης”, σχολίασε.

Κ. Μητσοτάκης: Τι είπε επιπλέον

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα τέταρτο κύμα. Αυτή τη στιγμή οδηγείται από την εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα . Έτσι, ερχόμαστε αντιμέτωποι με μία πανδημία των ανεμβολίαστων. Το λέω αυτό διότι στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αλλά κυρίως οι εισαγωγές στις ΜΕΘ και δυστυχώς οι συμπολίτες που χάνουν τη ζωή τους, ακόμα είναι συμπολίτες μας ανεμβολιαστοι, οι οποίοι θα μπορούσαν να είχαν προστατευθεί από σοβαρή νόσηση εάν είχαν επιλέξει να εμβολιαστούν», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το τέλος των δηλώσεών του

“Είναι κάτι που έχει διαπεράσει και δυστυχώς εξακολουθεί να διαπερνά όλες τις κοινωνίες. Και αποτελεί απειλή για τη σημαντική συλλογική δράση, για τους δεσμούς εμπιστοσύνης που είναι απαραίτητοι για την εύρυθμη λειτουργία κάθε κοινωνίας και σε βαθύτερο επίπεδο αποτελεί απειλή για την ίδια τη Δημοκρατία” πρόσθεσε και τόνισε:

“Η εμπιστοσύνη είναι το πιο σημαντικό συστατικό που συμβάλλει στην αύξηση της συμμετοχής στην εμβολιαστική διαδικασία. Αυτό δεν θα μας βοηθήσει μόνο να αντιμετωπίσουμε τον COVID-19, αλλά και τον φόβο που προκαλεί, καθώς και τις οδυνηρές συνέπειές του.”

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η κυβέρνηση, στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0», έχει διαθέσει σημαντικότατους πόρους ειδικά για την ψυχική υγεία, ενώ επέλεξε να αναθέσει το ζήτημα της ψυχικής υγείας σε έναν αποκλειστικά αρμόδιο Υφυπουργό.